9 °C Budapest

Jótékonykodik az MNB: különleges érméket árvereznek

2009. június 10. 13:32

A jegybank először szervez árverést, így hasznosítva az új fémpénz próbavereteit. Az árverés bevételét az MNB jótékonysági célra fordítja, a befolyó összeg kedvezményezettjei a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége.

A Magyar Nemzeti Bank először szervez jótékony célú aukciót, mégpedig az új kétszázas érme kibocsátása alkalmából. Az árverésre kerülő 20 db sorszámozott szett a 200 forintos címletű érme egy arany, egy ezüst és egy normál kivitelű próbaveretét tartalmazza, a kikiáltási ár 200 000 forint. Az árverés vezetője Winkler Nóra lesz.
Az árverés bevételének kedvezményezettjeit az MNB-s dolgozók szavazták meg, az 1 és 2 forintosok bevonása idején szervezett jegybanki gyűjtési akcióhoz hasonlóan.

A két legnagyobb számú szavazatot kapott szervezet a befolyó összeg 50-50%-át kapja majd a június 17-ei aukciót követően.

A kétszázas forgalmi érmét a jegybank 2009. június 15-én bocsátja ki, és ehhez kapcsolódóan a kétszáz forintos bankjegy 2009. november 16-ai határnappal kerül bevonásra. A papírpénzről érmére váltás hátterében elsősorban a nemzetgazdasági megtakarítás és az a hosszú távú jegybanki cél áll, hogy az MNB megkönnyítse a lakosság majdani átállását az euróra.

A június 15-én forgalomba kerülő 200 forintos ún. bimetál érme, azaz két eltérő fémötvözetből készült: az érme külső, sárga színű része réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözet, a belső, ezüstszínű rész pedig réz (75%) és nikkel (25%) ötvözet. Az érme a lakosság által megszavazott Lánchidat ábrázolja. A forint történetében először fordul elő, hogy egy pénzen szereplő motívumot azok választották ki, akik nap mint nap kézbe veszik majd.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 08:37
Egyre kevesebbet költenek médiára a magyarországi nagy hirdetők az árbevételük arányában. Amíg példá...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 07:30
Még mindig a változó kamatozású állampapírokkal érhető el a legmagasabb hozam a lakossági állampapír...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem