15 °C Budapest

Jótékonykodik az MNB: különleges érméket árvereznek

2009. június 10. 13:32

A jegybank először szervez árverést, így hasznosítva az új fémpénz próbavereteit. Az árverés bevételét az MNB jótékonysági célra fordítja, a befolyó összeg kedvezményezettjei a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége.

A Magyar Nemzeti Bank először szervez jótékony célú aukciót, mégpedig az új kétszázas érme kibocsátása alkalmából. Az árverésre kerülő 20 db sorszámozott szett a 200 forintos címletű érme egy arany, egy ezüst és egy normál kivitelű próbaveretét tartalmazza, a kikiáltási ár 200 000 forint. Az árverés vezetője Winkler Nóra lesz.
Az árverés bevételének kedvezményezettjeit az MNB-s dolgozók szavazták meg, az 1 és 2 forintosok bevonása idején szervezett jegybanki gyűjtési akcióhoz hasonlóan.

A két legnagyobb számú szavazatot kapott szervezet a befolyó összeg 50-50%-át kapja majd a június 17-ei aukciót követően.

A kétszázas forgalmi érmét a jegybank 2009. június 15-én bocsátja ki, és ehhez kapcsolódóan a kétszáz forintos bankjegy 2009. november 16-ai határnappal kerül bevonásra. A papírpénzről érmére váltás hátterében elsősorban a nemzetgazdasági megtakarítás és az a hosszú távú jegybanki cél áll, hogy az MNB megkönnyítse a lakosság majdani átállását az euróra.

A június 15-én forgalomba kerülő 200 forintos ún. bimetál érme, azaz két eltérő fémötvözetből készült: az érme külső, sárga színű része réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözet, a belső, ezüstszínű rész pedig réz (75%) és nikkel (25%) ötvözet. Az érme a lakosság által megszavazott Lánchidat ábrázolja. A forint történetében először fordul elő, hogy egy pénzen szereplő motívumot azok választották ki, akik nap mint nap kézbe veszik majd.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05