500 ezer forint alatt nem nyúlhatna a lakáshoz a végrehajtó

Pénzcentrum
2009. október 27. 08:17

A fizetési nehézségekkel küzdő családoknál egyre csak halmozódnak a hiteltartozások, legyen szó személyi kölcsönről, áruhitelről, vagy hitelkártya adósságról. A Magyar Hitelszövetség közleményben figyelmeztet, hogy a kisebb összegű hitelek törlesztésének elmulasztása is a szerződések felmondásához, majd végrehajtási eljárás keretében történő behajtásához vezethet - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Magyar Hitelszövetség szerint ha a végrehajtás érintheti az adós tulajdonában álló, jelzáloggal terhelt lakóingatlant, a finanszírozó a végrehajtási eljárásról értesülve általában akkor is felmondja a hitelt, ha ennél a törlesztőrészleteket rendben fizetik.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a végrehajtásban nem törekednek az arányosságra, kizárólag az eredményesség dominál. A kialakult gyakorlat azért is kifogásolható, mivel ezeknek az adósságoknak a behajtása sokszor az ingó vagyon foglalásával is megoldható lehetne.

A hitelszövetségnél úgy vélik, hogy az eljárás szabályozása törvényi megoldást kíván. Azt javasolják, hogy az 500 ezer forint alatti tartozásoknál azok a lakóingatlanok mentesüljenek a végrehajtási eljárás alól, amelyeknél a hitelt rendben fizetik. Az intézkedéssel elkerülhető lenne számos lakáshitel értelmetlen felmondása és csökkenne az otthonok elvesztésének esélye.

A közleményben nem kívánják megítélni és megkülönböztetni az adósokat, hogy milyen okok miatt kerültek nehéz helyzetbe, de a felhalmozott, viszonylag alacsonyabb összegű tartozások rendezése ésszerűbb végrehajtási gyakorlattal is eredményes lehetne, ugyanakkor a megjelölt összeg nem jelenthet senkinek olyan nagyságrendű gazdasági kárt, aminek behajtása az adós és családja részére társadalmi ellehetetlenüléshez vezethet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20