24 °C Budapest

500 ezer forint alatt nem nyúlhatna a lakáshoz a végrehajtó

Pénzcentrum
2009. október 27. 08:17

A fizetési nehézségekkel küzdő családoknál egyre csak halmozódnak a hiteltartozások, legyen szó személyi kölcsönről, áruhitelről, vagy hitelkártya adósságról. A Magyar Hitelszövetség közleményben figyelmeztet, hogy a kisebb összegű hitelek törlesztésének elmulasztása is a szerződések felmondásához, majd végrehajtási eljárás keretében történő behajtásához vezethet - írja a Napi.

A Magyar Hitelszövetség szerint ha a végrehajtás érintheti az adós tulajdonában álló, jelzáloggal terhelt lakóingatlant, a finanszírozó a végrehajtási eljárásról értesülve általában akkor is felmondja a hitelt, ha ennél a törlesztőrészleteket rendben fizetik.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a végrehajtásban nem törekednek az arányosságra, kizárólag az eredményesség dominál. A kialakult gyakorlat azért is kifogásolható, mivel ezeknek az adósságoknak a behajtása sokszor az ingó vagyon foglalásával is megoldható lehetne.

A hitelszövetségnél úgy vélik, hogy az eljárás szabályozása törvényi megoldást kíván. Azt javasolják, hogy az 500 ezer forint alatti tartozásoknál azok a lakóingatlanok mentesüljenek a végrehajtási eljárás alól, amelyeknél a hitelt rendben fizetik. Az intézkedéssel elkerülhető lenne számos lakáshitel értelmetlen felmondása és csökkenne az otthonok elvesztésének esélye.

A közleményben nem kívánják megítélni és megkülönböztetni az adósokat, hogy milyen okok miatt kerültek nehéz helyzetbe, de a felhalmozott, viszonylag alacsonyabb összegű tartozások rendezése ésszerűbb végrehajtási gyakorlattal is eredményes lehetne, ugyanakkor a megjelölt összeg nem jelenthet senkinek olyan nagyságrendű gazdasági kárt, aminek behajtása az adós és családja részére társadalmi ellehetetlenüléshez vezethet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 22. 12:51
Beismerte a kormányközeli portál, hogy valótlan állításokkal tele jelent meg Gyurcsányék kezén a Vár...
Holdblog  |  2024. május 22. 09:42
A jelenlegi árszintek mellett nem lesz elég lítium, hogy fedezze a kiugró akkumulátor keresletből fa...
Bankmonitor  |  2024. május 22. 08:34
A tavaly év végi adatok szerint 2020-hoz képest mind Budapesten, mind a nagyobb vidéki városokban ke...
Kiszámoló  |  2024. május 21. 14:41
Valaki tanácsot kért, hogy befizessen-e egy magyar tanfolyamra, aminek az első része most "csak" 350...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm