Maximalizálnák az előtörlesztési díjat: vége lehet a 3-5 %-os sarcoknak

Pénzcentrum
2009. október 26. 09:17

A parlamenthez is benyújtották azokat a jogszabályokat, amelyek a pénzügyi rendszer - fogyasztók számára kedvező - módosításait és a felügyelet erősítését tartalmazzák - írja a Napi.

A rendelkezések kötelezővé tennék az előtörlesztés biztosítását, korlátoznák az ilyen esetekben felszámítható díjat. A javaslat szerint a kamatperiódus fordulónapján teljesített előtörlesztés esetén a bankok nem számíthatnának fel költséget.

A pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletének hatékonyabbá tételéhez szükséges módosításokat tartalmazó csomag egyik eleme, hogy törvényben rögzítené a jó üzleti hírnév fogalmát. Akinek pedig ilyen nincs, az sem tulajdonos, sem vezető nem lehetne. A jó üzleti hírnevet ráadásul a kérelmezőnek kell majd bizonyítania.

Rögzítenék, hogy a pénzügyi intézmény legkésőbb a szerződés megkötése, de minden esetben a szolgáltatás nyújtásának megkezdése előtt köteles az ügyfelet tájékoztatni arról, hogy alávetette-e magát a magatartási kódexnek. Ha a pénzügyi intézmény tevékenységével összefüggő magatartási kódexnek vetette alá magát, ezt a tényt köteles egyértelműen feltüntetni üzletszabályzatában.

2010. január elsejétől néhány miniszteri rendeletet már a PSZÁF rendelkezései válthatnak ki. Ezek tervezetét, valamint a kapcsolódó előterjesztéseket, szakmai indokolásokat a felügyelet honlapján is nyilvánosságra kell hozni. A PSZÁF vezető elnöke felhatalmazást kapna arra, hogy megállapítsa az adósok és a fedezetek minősítésének szempontjait, a hitelintézetek befektetési szabályzatait vagy a biztosítóknál alkalmazott technikai kamatláb legnagyobb mértékét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A benyújtott javaslatok alapján megerősítik ugyan a PSZÁF-ot, de a jegybankot még inkább. Az MNB elnöke kapna felhatalmazást arra, hogy a pénzügyi közvetítőrendszer biztonságos működése érdekében az érintett tevékenység folytatására jogosult valamennyi szervezetre és személyre kiterjedően, határozott időre, de legfeljebb 120 napra egyes tevékenységek végzését, szolgáltatások nyújtását, ügyletek kötését, valamint termékek forgalmazását rendeletben megtiltsa, korlátozza vagy feltételekhez kösse.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. június 5. 17:28
Megszünteti-e az állam a Prémium Magyar Állampapír visszavásárlási lehetőségét 1%-os költségszint me...
MEDIA1  |  2023. június 5. 16:59
A PodcastFestival 2023 versenyben a hazánkban működő 600 podcastból mintegy 100 alkotás mérettette m...
Kiszámoló  |  2023. június 5. 12:38
Péter vetett fel egy problémát, az egyik rokona halála után szeretné, hogy a gyereke ne egyösszegben...
Holdblog  |  2023. június 5. 12:33
Kifejezetten hiba, ha valaki nem tartós befektetési számlára teszi a különböző befektetési eszközeit...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?