Maximalizálnák az előtörlesztési díjat: vége lehet a 3-5 %-os sarcoknak

Pénzcentrum
2009. október 26. 09:17

A parlamenthez is benyújtották azokat a jogszabályokat, amelyek a pénzügyi rendszer - fogyasztók számára kedvező - módosításait és a felügyelet erősítését tartalmazzák - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A rendelkezések kötelezővé tennék az előtörlesztés biztosítását, korlátoznák az ilyen esetekben felszámítható díjat. A javaslat szerint a kamatperiódus fordulónapján teljesített előtörlesztés esetén a bankok nem számíthatnának fel költséget.

A pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletének hatékonyabbá tételéhez szükséges módosításokat tartalmazó csomag egyik eleme, hogy törvényben rögzítené a jó üzleti hírnév fogalmát. Akinek pedig ilyen nincs, az sem tulajdonos, sem vezető nem lehetne. A jó üzleti hírnevet ráadásul a kérelmezőnek kell majd bizonyítania.

Rögzítenék, hogy a pénzügyi intézmény legkésőbb a szerződés megkötése, de minden esetben a szolgáltatás nyújtásának megkezdése előtt köteles az ügyfelet tájékoztatni arról, hogy alávetette-e magát a magatartási kódexnek. Ha a pénzügyi intézmény tevékenységével összefüggő magatartási kódexnek vetette alá magát, ezt a tényt köteles egyértelműen feltüntetni üzletszabályzatában.

2010. január elsejétől néhány miniszteri rendeletet már a PSZÁF rendelkezései válthatnak ki. Ezek tervezetét, valamint a kapcsolódó előterjesztéseket, szakmai indokolásokat a felügyelet honlapján is nyilvánosságra kell hozni. A PSZÁF vezető elnöke felhatalmazást kapna arra, hogy megállapítsa az adósok és a fedezetek minősítésének szempontjait, a hitelintézetek befektetési szabályzatait vagy a biztosítóknál alkalmazott technikai kamatláb legnagyobb mértékét.

A benyújtott javaslatok alapján megerősítik ugyan a PSZÁF-ot, de a jegybankot még inkább. Az MNB elnöke kapna felhatalmazást arra, hogy a pénzügyi közvetítőrendszer biztonságos működése érdekében az érintett tevékenység folytatására jogosult valamennyi szervezetre és személyre kiterjedően, határozott időre, de legfeljebb 120 napra egyes tevékenységek végzését, szolgáltatások nyújtását, ügyletek kötését, valamint termékek forgalmazását rendeletben megtiltsa, korlátozza vagy feltételekhez kösse.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20