21 °C Budapest

Kiderült az OTP-jenhitelesek titka! A bank is bukott nem csak az ügyfelek?

2009. október 27. 05:02

A borúlátók számos kritikával illették az OTP Bankot és az OTP Lakáslízinget a jenhitelek értékesítése miatt, ám vannak olyan ügyfelek, akik nagyon jól jártak ezzel a finanszírozási módozattal. Hogy ez miként fordulhatott elő miközben a japán jen árfolyama néhány hónap leforgása alatt majdnem megduplázódott? A Pénzcentrum utánaszámolt.

A jenalapú termékek bevezetését követően a hitel- és a lízingigénylők is megfinanszíroztathatták a teljes vételárat az OTP Bankkal (jövedelem alapú finanszírozással, illetve kiegészítő ingatlanfedezet bevonásával) vagy az OTP Lakáslízinggel. Aki újépítésű lakást vásárolt és - feltételezzük, hogy - a foglalónak megfelelő önerővel rendelkezett, annak egy 10-90-es konstrukcióban a következő ütemezéssel kellett megfizetnie a vételárat.

10 % foglaló (1,5 millió forint) az adásvételi szerződés megkötését követően, majd a vételár 90 %-a (13,5 millió forint) hitelből vagy lízingből a jogerős használatbavételi engedély bemutatását követően.

A JPY/HUF árfolyam alakulása az elmúlt két évben (Forrás: portfoliofinancial.hu)

Ha az ügyfél tavaly nyáron beszállt egy olyan projektbe, melynek a lakásait 2009 első negyedévében adják át és várhatóan márciusra kap használatbavételi engedélyt, annak utólag nyert ügye volt.

Számoljunk csak utána, hogy mi történt egy 15 millió forintos új lakás vásárlása esetén!?

Az ügyfél megkötötte az adásvételi szerződést tavaly nyáron 15 millió forintra, amiből 1,5 millió forintot (10 % foglaló) a szerződés aláírását követően megfizetett, míg 13,5 millió forintra leszerződött az OTP-vel, amit a használatbavételi engedély bemutatása után kellett megfizetnie.

A tavaly nyári időszakban (100 jenre vetítve) átlagosan 150-es árfolyammal számolva az illetőnek 9 millió japán jenre kellett szerződni, hogy ki tudja elégíteni a vételár hátralékot. Ehhez akkor 71,6 ezer forintos (47,7 ezer jenes) várható törlesztőrészlet tartozott.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Eljött a március, a projekt megkapta a használatbavételi engedélyt, amivel az ügyfél besétált a folyósító pénzintézethez. Idő közben az árfolyam 250-ig repült, ami azt jelenti, hogy elég volt 5,4 millió jent kifolyósítani a 9 millió jenes hitelkeretből, mert a márciusi árfolyamszint mellett ez volt egyenlő a 13,5 millió forintos vételárrészlettel.

5,4 millió japán jenhez arányosan - a kamatemelés hatását pontos adatok hiánya miatt figyelmen kívül hagyva - 28,7 ezer jennek megfelelő havi részlet tartozik, ami a jelenlegi árfolyam mellett 54,4 ezer forintot jelent, a fennálló tartozás pedig a jen gyengülése következtében 13,5 millióról hét hónap alatt 10,26 millió forint alá csökkent.

Megjegyzés: A lízinges ügyfelek alig 3 %-a rendelkezik jen alapú finanszírozással, a lakáshiteleseknél ez az arány még alacsonyabb. A jelenség nem általános, de vannak olyan ügyfelek, akik profitáltak az árfolyamok alakulásából. Vannak olyan jenhiteles ügyfelek is, akik rosszkor szálltak fel a hullámvasútra, akiknek még tavaly nyáron kifolyósították a jenhitelét, azok a mai napig kétszámjegyű bukóban vannak.

Korábban: Hitelre lakást? Nem, nem lakásra hitelt!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem