1 °C Budapest

Kiderült az OTP-jenhitelesek titka! A bank is bukott nem csak az ügyfelek?

2009. október 27. 05:02

A borúlátók számos kritikával illették az OTP Bankot és az OTP Lakáslízinget a jenhitelek értékesítése miatt, ám vannak olyan ügyfelek, akik nagyon jól jártak ezzel a finanszírozási módozattal. Hogy ez miként fordulhatott elő miközben a japán jen árfolyama néhány hónap leforgása alatt majdnem megduplázódott? A Pénzcentrum utánaszámolt.

A jenalapú termékek bevezetését követően a hitel- és a lízingigénylők is megfinanszíroztathatták a teljes vételárat az OTP Bankkal (jövedelem alapú finanszírozással, illetve kiegészítő ingatlanfedezet bevonásával) vagy az OTP Lakáslízinggel. Aki újépítésű lakást vásárolt és - feltételezzük, hogy - a foglalónak megfelelő önerővel rendelkezett, annak egy 10-90-es konstrukcióban a következő ütemezéssel kellett megfizetnie a vételárat.

10 % foglaló (1,5 millió forint) az adásvételi szerződés megkötését követően, majd a vételár 90 %-a (13,5 millió forint) hitelből vagy lízingből a jogerős használatbavételi engedély bemutatását követően.

A JPY/HUF árfolyam alakulása az elmúlt két évben (Forrás: portfoliofinancial.hu)

Ha az ügyfél tavaly nyáron beszállt egy olyan projektbe, melynek a lakásait 2009 első negyedévében adják át és várhatóan márciusra kap használatbavételi engedélyt, annak utólag nyert ügye volt.

Számoljunk csak utána, hogy mi történt egy 15 millió forintos új lakás vásárlása esetén!?

Az ügyfél megkötötte az adásvételi szerződést tavaly nyáron 15 millió forintra, amiből 1,5 millió forintot (10 % foglaló) a szerződés aláírását követően megfizetett, míg 13,5 millió forintra leszerződött az OTP-vel, amit a használatbavételi engedély bemutatása után kellett megfizetnie.

A tavaly nyári időszakban (100 jenre vetítve) átlagosan 150-es árfolyammal számolva az illetőnek 9 millió japán jenre kellett szerződni, hogy ki tudja elégíteni a vételár hátralékot. Ehhez akkor 71,6 ezer forintos (47,7 ezer jenes) várható törlesztőrészlet tartozott.

Eljött a március, a projekt megkapta a használatbavételi engedélyt, amivel az ügyfél besétált a folyósító pénzintézethez. Idő közben az árfolyam 250-ig repült, ami azt jelenti, hogy elég volt 5,4 millió jent kifolyósítani a 9 millió jenes hitelkeretből, mert a márciusi árfolyamszint mellett ez volt egyenlő a 13,5 millió forintos vételárrészlettel.

5,4 millió japán jenhez arányosan - a kamatemelés hatását pontos adatok hiánya miatt figyelmen kívül hagyva - 28,7 ezer jennek megfelelő havi részlet tartozik, ami a jelenlegi árfolyam mellett 54,4 ezer forintot jelent, a fennálló tartozás pedig a jen gyengülése következtében 13,5 millióról hét hónap alatt 10,26 millió forint alá csökkent.

Megjegyzés: A lízinges ügyfelek alig 3 %-a rendelkezik jen alapú finanszírozással, a lakáshiteleseknél ez az arány még alacsonyabb. A jelenség nem általános, de vannak olyan ügyfelek, akik profitáltak az árfolyamok alakulásából. Vannak olyan jenhiteles ügyfelek is, akik rosszkor szálltak fel a hullámvasútra, akiknek még tavaly nyáron kifolyósították a jenhitelét, azok a mai napig kétszámjegyű bukóban vannak.

Korábban: Hitelre lakást? Nem, nem lakásra hitelt!

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. december 8. 19:07
Az egyik tanácsadást kérő ügyfél most kötött egy nyugdíjbiztosítást, a kérdés a szokásos volt, nem v...
MEDIA1  |  2022. december 8. 15:03
A Media1 megtudta, hogy még idén decemberben megújul a 90.9 Jazzy Rádió, és ezentúl egyszerűbb néven...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?