-1 °C Budapest

Kamattámogatott devizahitel, ingyenes átváltás: PSZLF illúziók

2009. október 21. 09:32

A hétfői alapkamat csökkentés tovább segíti annak lehetőségét, hogy a devizahitelesek forint alapúra váltsák a tartozásukat - mondta a Pénzügyi Szervezetek Lakossági Felügyeletének elnökhelyettese. Korsch Péter szerint a bankoknak lehetőséget kellene adniuk arra, hogy külön költségek felszámítása nélkül válthassanak az ügyfelek - írja a Magyar Nemzet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az árfolyamok stabilizálódni látszanak, a forinthitel THM-ek 10 % alá csökkentek, ezért az elnökhelyettes szerint a lakosságot nem terhelné többletköltség, viszont megszabadulhatnának az árfolyamkockázattól. Az ország megítélése is javult, ennek köszönhetően tovább csökkenthetnek a terhek.

A szakember szerint a devizahitelek ingyenes átváltásának lehetősége nem működik jelenleg, mivel a vételi és az eladási árfolyamok közötti különbség jelentős költségbe veri az adósokat. A szervezet azt javasolja, hogy az állam adjon egyéves kamattámogatást az ügyfeleknek, ennek forrását a nemzetközi hitelekre fizetendő kamatfelár csökkenésében látják.

Fontos lenne még a válság hatására megemelt költségek eredeti szintre történő visszaállítása, mivel a drágítások a helyzet javulás miatt nem indokoltak. Javasolják még a forinthitelek átláthatóságának növelését, azok referenciakamathoz kötését.

Véleményünk szerint a devizahitelek állami kamattámogatása az illúzió kategóriába sorolható, az pedig nem tisztázott, hogy ki viselné az átváltás teljesen ingyenessé tételével járó veszteségeket. Az átváltás az esetek többségében még így is a tartozás emelkedésével járna, mivel a jelenlegi árfolyamszint (CHF esetében) még mindig közel 10 %-kal magasabb, mint a mindenkori folyósítások átlagos árfolyama.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 26. szerda
Vanda, Paula
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?