13 °C Budapest

Kamattámogatott devizahitel, ingyenes átváltás: PSZLF illúziók

2009. október 21. 09:32

A hétfői alapkamat csökkentés tovább segíti annak lehetőségét, hogy a devizahitelesek forint alapúra váltsák a tartozásukat - mondta a Pénzügyi Szervezetek Lakossági Felügyeletének elnökhelyettese. Korsch Péter szerint a bankoknak lehetőséget kellene adniuk arra, hogy külön költségek felszámítása nélkül válthassanak az ügyfelek - írja a Magyar Nemzet.

Az árfolyamok stabilizálódni látszanak, a forinthitel THM-ek 10 % alá csökkentek, ezért az elnökhelyettes szerint a lakosságot nem terhelné többletköltség, viszont megszabadulhatnának az árfolyamkockázattól. Az ország megítélése is javult, ennek köszönhetően tovább csökkenthetnek a terhek.

A szakember szerint a devizahitelek ingyenes átváltásának lehetősége nem működik jelenleg, mivel a vételi és az eladási árfolyamok közötti különbség jelentős költségbe veri az adósokat. A szervezet azt javasolja, hogy az állam adjon egyéves kamattámogatást az ügyfeleknek, ennek forrását a nemzetközi hitelekre fizetendő kamatfelár csökkenésében látják.

Fontos lenne még a válság hatására megemelt költségek eredeti szintre történő visszaállítása, mivel a drágítások a helyzet javulás miatt nem indokoltak. Javasolják még a forinthitelek átláthatóságának növelését, azok referenciakamathoz kötését.

Véleményünk szerint a devizahitelek állami kamattámogatása az illúzió kategóriába sorolható, az pedig nem tisztázott, hogy ki viselné az átváltás teljesen ingyenessé tételével járó veszteségeket. Az átváltás az esetek többségében még így is a tartozás emelkedésével járna, mivel a jelenlegi árfolyamszint (CHF esetében) még mindig közel 10 %-kal magasabb, mint a mindenkori folyósítások átlagos árfolyama.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. március 30. 12:59
Mea culpa, de egyetlen szóval sem említettem még, hogy Venezuelában az ember vásároljon bármit is (r...
MEDIA1  |  2023. március 30. 12:07
Evan Gershkovich a hidegháború vége óta az első amerikai riporter, akivel ez történt.
Bankmonitor  |  2023. március 30. 11:00
Korábban már írtunk az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló 262/2016. (VIII. 31.) Korm. rend...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?