Milyen a magyar árszínvonal: olcsón iszunk, drágán közlekedünk

2009. szeptember 29. 06:20

Melyik országban a legdrágábbak a háztartási elektronikai cikkek, hova érdemes kiruccanni, ha lecserélnénk teljes ruhakollekciónkat, Horvátországban vagy Portugáliában olcsóbbak-e a szállások? Ezekre a kérdésekre keresték a választ Európa országaiban az Eurostat szakemberei.

Tavaly 37 ország számos értékesítési helyén történt adatgyűjtés mintegy 2500 fogyasztási cikk és szolgáltatás átlagárára vonatkozóan. Ez alapján azt lehet mondani, hogy meglehetősen nagy, közel 30 százalékos a szórás a háztartások fogyasztási kiadásainak árszínvonalában - derül ki a KSH - Eurostat adatain alapuló - kiadványából.

Kifejezetten magas az árszínvonal az északi, és nyugati országokban, szemben például a balkáni országokkal: az EU 27 tagország átlagánál mintegy 42 százalékkal magasabb például Dániában a vizsgált termékek ára, míg a macedón árszínvonal 53 százalékkal elmarad az EU-s átlagtól.

Hazánk viszonylag olcsónak számít: árszínvonalunk az EU-s áltag 70 százalékának felel meg, ezzel a 27 tagországot tekintve a hatodik legolcsóbbak vagyunk.

Az említett mintegy 2500 fogyasztási cikk, melyek árait megfigyelték, az alábbi ábrán látható kiadási csoportokba sorolhatók.

Az élelmiszerek és alkoholmentes italok árucsoport tekintetében hazánk árszínvonala az EU átlagának 83 százalékát éri el. Kiemelkedően drágának számít Norvégia, Dánia, Svájc, Írország, valamint Finnország. A szomszédos országok közül Csehország, Szlovákia, Románia, Bulgária viszont kifejezetten olcsónak számít, ahol az EU átlag 60-80 százalékát érik el az árak.

Jóval nagyobb a szórás szeszes italok és dohányáruk árait tekintve, melyben erősen közrejátszanak az országonként eltérő adók. Itt is Norvégia vezeti a listát, ahol több mint kétszeres az árszínvonal az átlaghoz képest, de Írország és Nagy-Britannia is erősen ráver az átlagra. Hazánk ebben a kategóriában a kilencedig legolcsóbb országnak számít, többek között Montenegróban, Romániában és Bulgária azonban még nálunk is kevésbé "bünteti" a legális drogok fogyasztóit.

A ruházat és lábbeli árucsoportban ezzel szemben jóval kisebb az eltérés az egyes országok árai között: még a legdrágábbnak számító Norvégia árai is csak 20 százalékkal haladják meg az EU-átlagot. Ami meglepő, hogy Nagy-Britannia, Írország és Franciaország ebben a kategóriában a 10 legolcsóbb ország közé tartozik, míg hazánk a tizenegyedik.

A bútorok, lakberendezési cikkek és lakástextíliák, a közlekedési és szállítási szolgáltatások, valamint a villamos energia, gáz és egyéb tüzelőanyagok árucsoportokban hazánk az országok középső harmadába tartozott tavaly.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kifejezetten drágák itthon azonban a közlekedési eszközök, pontosabban a személyi használatú járművek, a hazai árak ugyanis az EU-27 átlagánál is magasabbak, meglepő módon Nagy-Britannia, illetve Svédország az olcsó országok közé tartoznak.

A háztartási elektronikai cikkek csoportjában meglehetősen kicsi volt a szórás, a legdrágább országok közé Málta, Albánia, Dánia, Norvégia és Ciprus tartoztak, míg Nagy-Britannia a legolcsóbbnak. Hazánk árszínvonala Hollandiáéval és Svédországéval azonos.

A távközlési és postai szolgáltatások árszínvonala tekintetében egészen más sorrend alakult ki az országok között, mint a többi árucsoportnál. A legdrágábbnak Spanyolország bizonyult, ahol az EU-átlagnál 25 százalékkal drágábbak a postai szolgáltatások, de meglepő módon Szlovákia, és Csehország is az átlagnál drágább. Hazánk, Törökországgal együtt a nyolcadik a rangsorban.

Relatíve a legolcsóbb termék, illetve szolgáltatás hazánkban a vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás, amely az EU átlagához képest mindössze 67 százalékos árszínvonalat képvisel. Csehország és Szlovákia azonban még nálunk is olcsóbb, csakúgy mint a balkáni országok, ahol az EU átlag felét sem érik el az árak. Meglepő módon Portugáliában olcsóbbak a szállások, mint Horvátországban, vagy Törökországban, Olaszország és Ciprus azonban az átlagosnál drágább országok közé tartoznak.

Az elmúlt tíz évben, az árszínvonalat tekintve egyre inkább kezdünk felzárkózni az EU átlaghoz. Különösen nagy ugrás következett be villamos energia, gáz és egyéb tüzelőanyagok árában 2006 után. Tíz éves távlatban azonban a ruházati termékek árai nőttek a legnagyobb mértékben, közel 32 százalékponttal.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem