Sehol nincsenek a magyar bérek

2009. augusztus 24. 09:02

A budapesti nettó bérek azonos szinten vannak a sanghajival, s jócskán elmaradnak a pozsonyitól, a varsóitól vagy a prágaitól.

Vásárlóerő-paritáson számolva Bukarestben magasabb a nettó bérszínvonal, mint Budapesten - olvasható ki az UBS svájci bankház elemzéséből, amely 2009. márciusi ár- és béradatokra támaszkodik. Eszerint a magyar fővárosban egy óra munkával nettóban kevesebbet keresnek az emberek, mint Bukarestben, Isztambulban, Limában vagy Bogotában - Prágáról, Pozsonyról vagy Varsóról már nem is beszélve.

A fejlett világhoz képest a márciusban érvényes árfolyamokon számolva még nagyobb a lemaradásunk: a magyar fővárosban a bruttó és a nettó bérek egyaránt csupán ötödét-hatodát teszik ki a New York-i szintnek - legalábbis a szerzők által használt márciusi (304 forint/eurós, illetve 233 forint/dolláros) árfolyamon.

Mivel azóta a forint erősödött, ha mostani árfolyamot használnának az UBS elemzői, Budapest már nem lenne annyira olcsó bérű telephely a külföldiek számára - a különbség azonban nem lenne nagy a tanulmányban szereplő számokhoz képest. Az alacsony bérekhez persze viszonylag alacsony árszínvonal is tartozik. Ám az árak korántsem annyival alacsonyabbak a magyar fővárosban a nyugati szinthez képest, mint a bérek: az említett márciusi árfolyamon számolva a magyar árszínvonal a lakbéreket is beszámítva a New York-i szint 41,8 százalékára rúgott. A béreknél tehát sokkal nagyobb a különbség Budapest és a fejlett világ között, mint az árakat illetően. Hasonló a helyzet a többi kelet- és közép-európai nagyváros esetében is.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?