21 °C Budapest

Sehol nincsenek a magyar bérek

2009. augusztus 24. 09:02

A budapesti nettó bérek azonos szinten vannak a sanghajival, s jócskán elmaradnak a pozsonyitól, a varsóitól vagy a prágaitól.

Vásárlóerő-paritáson számolva Bukarestben magasabb a nettó bérszínvonal, mint Budapesten - olvasható ki az UBS svájci bankház elemzéséből, amely 2009. márciusi ár- és béradatokra támaszkodik. Eszerint a magyar fővárosban egy óra munkával nettóban kevesebbet keresnek az emberek, mint Bukarestben, Isztambulban, Limában vagy Bogotában - Prágáról, Pozsonyról vagy Varsóról már nem is beszélve.

A fejlett világhoz képest a márciusban érvényes árfolyamokon számolva még nagyobb a lemaradásunk: a magyar fővárosban a bruttó és a nettó bérek egyaránt csupán ötödét-hatodát teszik ki a New York-i szintnek - legalábbis a szerzők által használt márciusi (304 forint/eurós, illetve 233 forint/dolláros) árfolyamon.

Mivel azóta a forint erősödött, ha mostani árfolyamot használnának az UBS elemzői, Budapest már nem lenne annyira olcsó bérű telephely a külföldiek számára - a különbség azonban nem lenne nagy a tanulmányban szereplő számokhoz képest. Az alacsony bérekhez persze viszonylag alacsony árszínvonal is tartozik. Ám az árak korántsem annyival alacsonyabbak a magyar fővárosban a nyugati szinthez képest, mint a bérek: az említett márciusi árfolyamon számolva a magyar árszínvonal a lakbéreket is beszámítva a New York-i szint 41,8 százalékára rúgott. A béreknél tehát sokkal nagyobb a különbség Budapest és a fejlett világ között, mint az árakat illetően. Hasonló a helyzet a többi kelet- és közép-európai nagyváros esetében is.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm