13 °C Budapest

Sehol nincsenek a magyar bérek

2009. augusztus 24. 09:02

A budapesti nettó bérek azonos szinten vannak a sanghajival, s jócskán elmaradnak a pozsonyitól, a varsóitól vagy a prágaitól.

Vásárlóerő-paritáson számolva Bukarestben magasabb a nettó bérszínvonal, mint Budapesten - olvasható ki az UBS svájci bankház elemzéséből, amely 2009. márciusi ár- és béradatokra támaszkodik. Eszerint a magyar fővárosban egy óra munkával nettóban kevesebbet keresnek az emberek, mint Bukarestben, Isztambulban, Limában vagy Bogotában - Prágáról, Pozsonyról vagy Varsóról már nem is beszélve.

A fejlett világhoz képest a márciusban érvényes árfolyamokon számolva még nagyobb a lemaradásunk: a magyar fővárosban a bruttó és a nettó bérek egyaránt csupán ötödét-hatodát teszik ki a New York-i szintnek - legalábbis a szerzők által használt márciusi (304 forint/eurós, illetve 233 forint/dolláros) árfolyamon.

Mivel azóta a forint erősödött, ha mostani árfolyamot használnának az UBS elemzői, Budapest már nem lenne annyira olcsó bérű telephely a külföldiek számára - a különbség azonban nem lenne nagy a tanulmányban szereplő számokhoz képest. Az alacsony bérekhez persze viszonylag alacsony árszínvonal is tartozik. Ám az árak korántsem annyival alacsonyabbak a magyar fővárosban a nyugati szinthez képest, mint a bérek: az említett márciusi árfolyamon számolva a magyar árszínvonal a lakbéreket is beszámítva a New York-i szint 41,8 százalékára rúgott. A béreknél tehát sokkal nagyobb a különbség Budapest és a fejlett világ között, mint az árakat illetően. Hasonló a helyzet a többi kelet- és közép-európai nagyváros esetében is.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina
38. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A siketek világnapja
Szeptember 26.
Tengerészeti világnap
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Szeptember 26.
A fehér kendő napja
Szeptember 26.
A szív világnapja
Szeptember 26.
A Szentírás vasárnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29