16 °C Budapest

Minisztériumi tájékoztató a lakáshiteleseknek: ki és hogyan veheti igénybe a segítséget?

2009. július 20. 12:32

Július 28-tól vehetők igénybe azok a kedvezmények, amelyek a gazdasági válság hatásai miatt nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítését célozzák. A kormány szándéka a terhek könnyítésével segítséget nyújtani az átmeneti nehézségek kivédéséhez és megakadályozni a lakástulajdon elveszítését. A segítség formáiról, igénybevételük módjáról a következő tájékoztatás nyújt eligazodást az érintettek számára.

Ki jogosult a könnyítésre?

A munkanélküliek, valamint a nem munkanélküli, de átmenetileg fizetési nehézségekkel szembesülő lakáshitelesek.

Mi számít lakáshitelnek?

Minden olyan hitel, amelynek fedezete Magyarországon lévő lakóingatlanon alapított jelzálog, így a lakás vásárlására, építésére, felújítására jelzálogfedezettel felvett hitel, a jelzálog alapú szabad felhasználású hitel és a belföldi lakóingatlanra kötött lakáslízing.

Csak a forinthitelekre vonatkozik a segítség?

Nem, a devizahitellel rendelkezők is számíthatnak segítségre.

Milyen segítséget kaphat a nehéz helyzetbe került lakáshiteles?

Törlesztési nehézségek esetén meghatározott időre, legfeljebb két évre csökkentett törlesztőrészletet kell fizetni. Az eredeti törlesztőrészletből fennmaradó részt az adós számára folyósított forint alapú áthidaló kölcsön pótolja, ennek felvételéhez az állam készfizető kezességet vállal.

Mekkora kamatot kell fizetni az áthidaló kölcsön után?

Az állami készfizető kezesség biztosítja, hogy az áthidaló kölcsön kamata alacsony maradjon. Az állami kezesség mellett felvehető hitel kamata most nem éri el a tíz százalékot. A bank a kamaton kívül más terhet az áthidaló kölcsön után nem számíthat fel, így nincsen kezelési költség, hitelbírálati- és hitelfolyósítási díj, sem elő- és végtörlesztési díj.

Mekkora havi törlesztést kell fizetni a kedvezményes időszakban?

Munkanélküli esetén havonta legalább 10 ezer forint megfizetését kell vállalni.

Aki a munkáját nem veszítette el, de átmeneti nehézségekkel szembesül, az a háztartása nettó havi jövedelmének 30 %-ával azonos összegű törlesztést kell vállaljon. A havi jövedelem kiszámításához az áthidaló kölcsön folyósítására vonatkozó hitelszerződés kezdeményezését megelőző hónap adatát kell figyelembe venni.

Milyen esetben jogosult a munkanélkülivé vált adós a kedvezmény igénybe vételére?

Feltétel, hogy az adós munkaviszonya 2008. szeptember 30-át követően, a foglalkoztató érdekkörében felmerült okból szűnjön meg és az adós álláskeresőnek minősül.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A lakáscélú kölcsön biztosítékául szolgáló lakóingatlan az adós lakóhelyeként, vagy tartózkodási helyeként kell szolgáljon és piaci értéke az eredeti kölcsön folyósításakor nem haladhatja meg a 30 millió forintot.

A lakáscélú kölcsönre vonatkozó szerződés megkötésére 2009. június 30-ig kell sor kerüljön, a kölcsön összege pedig ne haladja meg a 20 millió forintot. Devizahitel esetén a tartozás összegét a folyósítás napján érvényes, a Magyar Nemzeti Bank által közzétett hivatalos devizaárfolyam alapján kell átszámítani.

Milyen esetben jogosult az átmeneti fizetési nehézségekkel szembesülő, de munkáját el nem veszített adós a kedvezmény igénybe vételére?

Hitelt érdemlően igazolni kell, hogy a háztartás vagyoni, jövedelmi helyzete, illetőleg teherviselő képessége a megváltozott körülmények következtében átmenetileg nem teszi lehetővé a szerződés szerinti törlesztőrészlet megfizetését. Ilyen helyzet akkor áll fenn, ha az áthidaló kölcsönre vonatkozó hitelszerződés megkötésének kezdeményezését megelőző hónapban a törlesztőrészlet megfizetése negyedével nagyobb terhet jelent az adós számára, akár a háztartás nettó jövedelmének ilyen arányú csökkenése, akár a törlesztőrészlet emelkedése miatt.

A lakáscélú kölcsön törlesztőrészlete nem haladhatja meg az igénylő háztartásában a nettó havi jövedelem 40 %-át.

A felvett lakáscélú kölcsön összegére vonatkozó korlát az adós háztartásában élők számához igazodik. Eszerint az eredeti lakáshitel nem lehetett több 10 millió forintnál, ha a háztartás tagjainak száma ötnél kevesebb; öt vagy annál több tagból álló háztartás esetén pedig 20 millió forint a hitelösszeg határa. Devizahitel esetén a tartozás összegét a folyósítás napján érvényes, a Magyar Nemzeti Bank által közzétett hivatalos devizaárfolyam alapján kell átszámítani.

Mennyi idő alatt kell visszafizetni az áthidaló kölcsönt?

A munkanélküliek az igénybe vett áthidaló kölcsönt a folyósítást követő 10 év alatt, a nem munkanélküliek pedig 5 év alatt fizetik vissza.

Hogyan vehető igénybe az átmeneti segítség?

Az áthidaló kölcsön felvételét annál a pénzintézetnél kell kezdeményezni, amelyik az eredeti lakáscélú hitelt nyújtotta. Az igényléshez szükség van néhány igazolásra, így a munkanélküli igénylő be kell mutassa a munkaviszony megszűnésére vonatkozó iratot, az állami foglalkoztatási szerv igazolását arról, hogy az igénylő álláskeresőnek minősül, nem munkanélküli igénylőnek pedig a háztartás nettó havi jövedelmét kell igazolnia.

Meddig vehető igénybe a segítség?

Az áthidaló kölcsönre vonatkozó szerződés megkötése 2010. június 30-ig kezdeményezhető.

Milyen segítségre számíthat az, aki az áthidaló kölcsön ellenére sem tudja visszafizetni a lakáshitelét?

Ha az adós az állami segítség ellenére sem tudja törleszteni a hitelét, akkor a hitelt folyósító bank érvényesíteni fogja a jelzálogra vonatkozó igényét, ami a gyakorlatban a lakás értékesítését jelenti. Ez azonban nem jelenti automatikusan, hogy az adós és családja elveszíti otthonát: a nehéz helyzetbe került, lakáshitellel rendelkezők védelméről szóló törvény megteremtette annak lehetőségét, hogy az árverezésre kerülő otthont az önkormányzat elővásárlási jogával élve megvásárolja, majd azt - a piacinál kedvezőbb feltételekkel - a bent lakó adósnak bérbe adja. Az önkormányzatok számára a vásárláshoz szükséges forrást szükség esetén a Magyar Fejlesztési Bank kedvezményes hitelkonstrukciója biztosítja.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 08:35
Négy epizód készül az olimpiai, Európa-bajnoki és világbajnoki címet is megszerző profi magyar boksz...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem