25 °C Budapest

Másfélmillió embert fenyeget a teljes elszegényedés

Pénzcentrum
2009. augusztus 5. 09:17

Leghamarabb 2010-ben kerülhet bevezetésre a magáncsőd intézménye, amely segítséget nyújthatna a fizetésképtelenné vált, teljes elszegényedéstől rettegő emberek számára.

A magáncsőd, vagy hivatalos nevén adósságrendezési eljárás az eladósodott, de nem teljesen vagyontalan családoknak jelenthet segítséget, azonban a teljesen vagyontalanokon viszont a szociális ellátórendszernek kell segítenie.

Gadó Gábor, az igazságügyi tárca szakállamtitkára szerint ez önmagában még nem oldaná meg a problémát. A korábbi tervekkel ellentétben nemcsak a munkanélküliek élhetnek a magáncsőddel, hanem azok is, akiknek bár van állásuk, de nem tudják tovább fizetni a hiteleiket, az azonban még nem eldöntött, hogy az adósok milyen köre vehetne igénybe csődvédelmet.

A tervezet szerint a magáncsődnek két altípusa lenne, és az adós dönthetné el, melyiket választja. Az első a hitelezőkkel kötött megállapodáson alapul. Ebben az esetben az eljárás kezdetétől moratórium védi az adós vagyonát, akinek viszont tilos lenne új hitelt felvenni. A kijelölt vagyongondnok egyeztetne a hitelezőkkel, akik dönthetnek arról elfogadják-e a felkínált törlesztéseket, hozzájárulnak-e a tartozások átütemezéséhez. Ha a többség beleegyezik, a döntés kötelező valamennyiükre nézve.

A másik megoldáshoz nem szükséges megegyezés, ez az adós önkorlátozásán alapul. Ez esetben az adós az eljárás ötéves időtartama alatt a vagyongondnokra ruházza át a már meglévő és a jövőbeli vagyona feletti rendelkezési jogot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mindennapi élethez elengedhetetlenül fontos vagyontárgyak, az adós gyerekeinek ingóságai valószínűleg nem kerülnek a vagyongondnok rendelkezése alá, de például egy plazmatévéről vagy más luxuscikkről már le kell mondani. Ami a lakást illeti, mérlegelés kérdése, hogy maradhat-e az adós az adott ingatlanában, vagy szerényebb lakásba kell költöznie.

A törlesztési időszak öt év lenne, a végén pedig kérhetné a fennmaradt tartozások elengedését, amiről, ha a hitelezők nem fogadják el, bíróság döntene. Ezalatt az adósnak továbbképzéseken kell részt vennie, a felajánlott munkát el kell fogadnia.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. június 24. 16:26
Napvilágot láttak a végleges pályázati feltételek, júliustól már tényleg elstartolhat az új otthonfe...
MEDIA1  |  2024. június 24. 14:07
Rózsa András, a leendő XIV. kerületi polgármester bejelentette, hivatalba lépését követően az ATV, v...
Kiszámoló  |  2024. június 24. 11:51
Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években az elmaradottsága okán kimaradt a csekkes fizetésből é...
MNB Intézet  |  2024. június 24. 10:27
2024 kiemelkedően fontos esztendő a Magyar Nemzeti Bank életében, ugyanis idén ünnepli fennállásának...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem