26 °C Budapest

Az adósságbehajtás miatt mennek csődbe családok!

2009. július 7. 12:02

Azokban az amerikai államokban, ahol a törvények megengedik, hogy az adósságbehajtók levonják az adósok fizetéséből a tartozásukat, sokkal több magáncsődöt regisztálnak, mint azok, ahol a törvények tiltják vagy korlátozzák az efféle praktikákat.

Az adatok jól tükrözik a bankok egyik legnagyobb problémáját, mely a magáncsőd intézményének bevezetésével itthon is napirendre kell, hogy kerüljön a pénzintézeteknél. Jelesül, hogy ha egy bank megpróbálja behajtani a késedelmes követelését, lehet, hogy maga viszi csődbe az ügyfelet, azután pedig lehet, hogy sokat vagy hiába fog várni a pénzére.

Az Associated Press milliónyi magáncsőd anyagot átvizsgálva jutott arra a következtetésre: a bankok behajtói tevékenysége csak az ügyfelek pénzügyi sebezhetőségéhez járul hozzá. Az összegyűjtött adathalmazból kiderül: bár a csődbement ügyfelek száma államról államra változik, azon államokban, ahol a behajtást nem, vagy csak korlátozott mértékben engedik, sokkal kisebb a csődeljárások száma. Észak-Karolina, Pennsylvania, Dél-Karolina, Florida és Texas mind feltűnően kevesebb csődöt kénytelen kezelni, mint a többi állam.


A különbség a szomszéd államok között különösen megdöbbentő. Dél-Karolinában negyedannyi csődeljárás indul, mint a szomszédos Georgiában. Pennsylvania és Ohio között az arány egy a kettőhöz. Texas minden szomszéd államnál kevesebb csőddel kell, hogy elbánjon. Összességében az Egyesült Államokban 42 százalékkal magasabb a csődök aránya az ügyfelek körében, mint az említett öt államban.

A csődeljárások száma egyébként 2005 óta folyamatosan emelkedik egy törvényi módosításnak köszönhetően. Idén májusban 35 százalékkal több ilyen ügy indult, mint egy évvel korábban, és összesen 1,2 millió periratot nyújtottak be az elmúlt 12 hónapban az Egyesült Államokban.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MEDIA1  |  2024. április 15. 12:18
Közel 15 év után már nem Suba János a Vodafone Magyarország vállalati kommunikációért felelős igazga...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Holdblog  |  2024. április 15. 09:39
Sajnos a 21. században ismét a háborúk idejét éljük, egyes vélemények szerint a harmadik világháború...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 15. hétfő
Anasztázia, Tas
16. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem