Lakáshitelek sortűz után: számbavettük a túlélőket!

Pénzcentrum
2009. július 10. 06:20

Forint, euró és svájci frank alapú lakáshitelek A negyed évvel ezelőtti lakáshitel körképünk megjelenésétől eltelt időszakban fontos, a teljes piacot érintő változások mentek végbe. A támogatott hitelek felfüggesztése teljesen átszabta a forinthitel kínálatot, miközben a devizahitel ajánlatok is tovább szűkültek. Egyes pénzintézeteknél már most az euróhitelek felé történő jelentős eltolódás figyelhető meg, ugyanakkor van olyan bank, ahol még mindig a frankhitelek dominálnak.

Forint alapú lakáshitelek: támogatás nélküli kétszámjegyű THM-erdőben barangoltunk

A támogatások eltörlésével szűkült a különbség a forint alapú ajánlatok között. A havonta fizetendő törlesztőrészletek tekintetében sem akkora a szórás, mint akár csak egy negyedévvel ezelőtt. A legkedvezőbb ajánlatot a K&H Bank tette, amely 14,02 %-os THM és havi 51 182 forintos induló havi részlet mellett kínál 5 millió forintot 20 éves futamidőre. 60 ezer forint alatti havi részleteket kínál még a CIB és az UniCredit Bank, ugyanakkor az OTP Bank ajánlata az egyetlen 70 ezer forint feletti.

Az államilag támogatott lakáshitelek felfüggesztését követően a piaci kamatozású ajánlatok között szemezgettünk. A 10 milliós ajánlatok között a THM tekintetében hasonló eltérések mutatkoznak, mint az előző esetben. Ezúttal is a K&H Bank ajánlata bizonyult a legkedvezőbbnek, még az első kamatperiódust követő - nem akciós - részlet is körülbelül 20 %-kal alacsonyabb, mint a sort záró OTP ajánlathoz tartozó részlet.

Euró alapú lakáshitelek: amiből kiszállt a K&H

Az 5 milliós ajánlatok között 9,03 %-kal és az FHB Bank végzett az élen, a legalacsonyabb törlesztőrészletet bizonyos feltételek teljesülése esetén az OTP Bank kínálja (OTP Lakáshitel Termékcsomag Lakástakarékkal, jövedelem átutalás, két csoportos beszedési megbízás).

10 % alatt tartotta a THM-et a Raiffeisen, az Erste, a CIB és az OTP is, de az eltérő mértékű induló költségek miatt előfordulhat, hogy az alacsonyabb THM nem jár együtt alacsonyabb havi törlesztőrészletekkel.

A tízmilliós ajánlatok tekintetében is az FHB Bank végzett az élen, Szorosan követi őket a Raiffeisen és az Erste Bank. Eltűnt a listákról a korábban többször is listavezető K&H Bank, miután a hónap elején felfüggesztették a devizahitelezést. Az AXA és az Allianz ezúttal is csak 10 %-os THM feletti ajánlatokat adott, a sort 100 ezer forint feletti havi részlettel egyedüliként a Budapest Bank zárja.

Frankhitelek: a szűk piacon élen az AXA Bank!

A hazai pénzintézetek többsége már felfüggesztette a frankhitelek forgalmazását, nem úgy az alábbi négyes. Az AXA Bank az euró hitelektől alacsonyabb THM mellett kínálja frankhitelét, de hasonlóan kedvező a másik három pénzintézet ajánlata is.

A 10 millió forintos ajánlatok tekintetében sincs különösebb meglepetés, a legalacsonyabb havi részletet bizonyos feltételek teljesülése esetén az Allianz Bank kínálja (életbiztosítással kombinált lakáshitel, a törlesztőrészlet tartalmazza a banknak fizetendő kamat és a biztosítási díj összegét).

Allianz, AXA, Budapest Bank

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 30. 18:23
Egy jogerős bírósági ítélet értelmében valótlanságot írt a KESMA bulvárnapilapja a Jobbik májusi tis...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58