Magas hozam kötöttségek nélkül - szemezgess kedvedre

Pénzcentrum
2009. július 8. 05:55

Bankkártya kicsit másként Megtakarításainkat igen sokféleképpen kamatoztathatjuk, aminek ma már szinte csak fantáziánk és kockázatéhségünk szab határt. Az igazán óvatosak bankbetétben helyezik el pénzüket, a valamivel bátrabbak befektetési alapokban, kötvényekben, akik pedig szeretik a kockázatot, tőzsdére viszik vagyonukat. A befektetési kártyák a bankkártyák, folyószámlák és befektetési alapok tulajdonságait ötvözik, és lekötés nélkül is magasabb kamatot biztosítanak a látra szólónál.

Lekötött betétekkel általában az a probléma, hogy az idő előtti felbontáskor elesünk a magasabb kamattól, sőt, akár még akár a látra szóló betétek kamatánál is alacsonyabb hozamra tehetünk szert. Hiába kínálnak tehát a bankok magasabb összeg, és hosszabb lekötési időszak esetén akár 12-14 százalék körüli éves hozamot is, sokaknak még ez a megtakarítási forma is kockázatot hordoz magában.

Akik nem akarnak lemondani arról a szabadságról, hogy bármikor pénzükhöz jussanak, ráadásul bankkártyájuk segítségével, azoknak a befektetési kártyák megfelelő alternatívát jelentenek.

Ilyen bankkártyát számos bank, többek között a Budapest Bank és az Erste Bank is kínál, de az UniCreditnél vezetett takarékszámlához is igényelhető betéti kártya.

Magyarul ezt a befektetési formát azoknak érdemes választani, akik magasabb hozamot szeretnének elérni, mint egy hagyományos folyószámla látra szóló kamata, de a betétfeltörésből származó kamatveszteséget ki akarják küszöbölni, és pénzüket mindig az adott napi árfolyamon, az addig megtermelt hozam mellett vehessék ki.

A folyószámlákhoz, illetve hagyományos bankkártyákhoz annyiban hasonlítanak, hogy ezekkel is vehetünk fel készpénzt ATM automatákból, és vásárolhatunk is velük, vagyis minden hagyományos tranzakció elvégezhető velük, de eközben a látra szóló kamatoknál magasabb, befektetési hozamot biztosítanak.

A BudapestBank Befektetési Kártya stratégiájának középpontjában az alacsony kockázati szintet képviselő rövid lejáratú állampapírok és bankközi betétek állnak. A befektetési kártya segítségével az ügyfél a megtakarításait és napi pénzforgalmát egyetlen számlán kezelheti. A konzervatív befektetési politika mellett a lehető legnagyobb hozamra törekszik, amellett, hogy a dombornyomott MasterCard típusú bankkártya széles körű használatot biztosít.

A befektetési kártyához kapcsolódó számla úgy működik, mint egy hagyományos folyószámla, kivéve, hogy közüzemi megbízás nem adható a terhére és hitelkeret sem igényelhető a számlához. A Budapest Bank Befektetési Kártyaszámlán elhelyezett összeg a Budapest Pénzpiaci Alap hozamának megfelelő kamatot biztosít. Ez az alap nagyon alacsony kockázatúnak számít, mivel eszközeit elsősorban rövid lejáratú magyar állampapírokba, illetve bankbetétekben tartja. Természetesen ennek megfelelően a hozamok is szerényebbek, mint ha kockázatosabb eszközökbe, például részvényekbe fektetne. Az elmúlt években az Alap által elért hozam folyamatosan csökkent, tavaly éves szinten 6,14 százalékot hozott, míg egy évvel korábban 5,44-et.

A számla nyitásához egyébként minimum 50 ezer forintot el kell helyezni, és az egyenlege hó végén nem csökkenhet az óvadék szintje, azaz 5 ezer forint alá (ez csak a rendszeres jövedelemszerző tevékenységgel rendelkezőkre igaz, egyéb esetekben az óvadék összege 50 ezer forint).

Az Erste Bank által kínált Erste Befektetési Kártya egy Visa Classic típusú elektronikus bankkártya, melyhez díjmentes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás, illetve asszisztencia szolgáltatás kapcsolódik.

Az Erste esetében a jóváírási tranzakciók Erste Tőkevédett Likviditási Alap befektetési jegy vásárlásának, a terhelési tranzakciók -ideértve a díjterheléseket is - befektetési jegy visszaváltásnak felelnek meg. Az alap 2005-ben indult, 2006-ban 3,56 százalékos, 2007-ben 5,94 százalékos, tavaly 7,03 százalékos hozamot ért el.

A kártyaigénylési feltételeket megtalálhatjuk a bank kondíciós listájában, azonban azt érdemes tudnunk, hogy az Erste Bank esetében a befektetési kártya mögött lévő értékpapírszámlára a szolgáltatás igénybevételéhez minimálisan 10 000 forintot kell befizetnie az ügyfélnek. A Befektetési Kártya havi számlavezetési díja 150 forint.

A Raiffeisen Banknál szintén elérhető a fentihez hasonló, látra szóló kamatoknál magasabb hozamot ígérő szolgáltatás, méghozzá havi 399 forintért. A Mindennapok, Lendület és Menza Diákszámla csomagokhoz igényelhető Hozamfokozó szolgáltatással ugyanis a nap 24 órájában hozzáférhetünk pénzünkhöz, azonban a bankszámla napi egyenlegét automatikusan - külön-külön megbízások nélkül - Raiffeisen Likviditási Alapba fektetik.

A Raiffeisen Likviditási Alap elmúlt egy éves hozama 2009. július 1-jén 8,13%-os volt - bár mint tudjuk, ez nem jelent garanciát a jövőre nézve. 2008-ban egyébként bruttó - vagyis az alapot terhelő költségek figyelembevétele nélkül - 8,6 százalékos, 2007-ben 7,68 százalékos, 2006-ban pedig 6,8 százalékos hozamot tudott elérni az alap.

Lendület és Mindennapok Számlacsomagok mellé az első évben díjmentesen jár nem dombornyomott OKOSkártya, azonban dombornyomott Start OKOSkártyához, valamint a VISA Classic bankkártyához is az első évben 50%-os kedvezménnyel juthatunk hozzá.

A számlacsomagokhoz választott bankkártyával Lendület Számlacsomagban havi 3, Mindennapok Számlacsomagban havi 2 készpénzfelvétel díjmentes bármely hazai bankjegykiadó automatából és postán, mely kedvezmények alól a Hozamfokozó Szolgáltatással rendelkező számlák sem kivételek.

Nem befektetési kártya, de hasonlóra képes

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16