11 °C Budapest

Magas hozam kötöttségek nélkül - szemezgess kedvedre

Pénzcentrum
2009. július 8. 05:55

Bankkártya kicsit másként Megtakarításainkat igen sokféleképpen kamatoztathatjuk, aminek ma már szinte csak fantáziánk és kockázatéhségünk szab határt. Az igazán óvatosak bankbetétben helyezik el pénzüket, a valamivel bátrabbak befektetési alapokban, kötvényekben, akik pedig szeretik a kockázatot, tőzsdére viszik vagyonukat. A befektetési kártyák a bankkártyák, folyószámlák és befektetési alapok tulajdonságait ötvözik, és lekötés nélkül is magasabb kamatot biztosítanak a látra szólónál.

Lekötött betétekkel általában az a probléma, hogy az idő előtti felbontáskor elesünk a magasabb kamattól, sőt, akár még akár a látra szóló betétek kamatánál is alacsonyabb hozamra tehetünk szert. Hiába kínálnak tehát a bankok magasabb összeg, és hosszabb lekötési időszak esetén akár 12-14 százalék körüli éves hozamot is, sokaknak még ez a megtakarítási forma is kockázatot hordoz magában.

Akik nem akarnak lemondani arról a szabadságról, hogy bármikor pénzükhöz jussanak, ráadásul bankkártyájuk segítségével, azoknak a befektetési kártyák megfelelő alternatívát jelentenek.

Ilyen bankkártyát számos bank, többek között a Budapest Bank és az Erste Bank is kínál, de az UniCreditnél vezetett takarékszámlához is igényelhető betéti kártya.

Magyarul ezt a befektetési formát azoknak érdemes választani, akik magasabb hozamot szeretnének elérni, mint egy hagyományos folyószámla látra szóló kamata, de a betétfeltörésből származó kamatveszteséget ki akarják küszöbölni, és pénzüket mindig az adott napi árfolyamon, az addig megtermelt hozam mellett vehessék ki.

A folyószámlákhoz, illetve hagyományos bankkártyákhoz annyiban hasonlítanak, hogy ezekkel is vehetünk fel készpénzt ATM automatákból, és vásárolhatunk is velük, vagyis minden hagyományos tranzakció elvégezhető velük, de eközben a látra szóló kamatoknál magasabb, befektetési hozamot biztosítanak.

A BudapestBank Befektetési Kártya stratégiájának középpontjában az alacsony kockázati szintet képviselő rövid lejáratú állampapírok és bankközi betétek állnak. A befektetési kártya segítségével az ügyfél a megtakarításait és napi pénzforgalmát egyetlen számlán kezelheti. A konzervatív befektetési politika mellett a lehető legnagyobb hozamra törekszik, amellett, hogy a dombornyomott MasterCard típusú bankkártya széles körű használatot biztosít.

A befektetési kártyához kapcsolódó számla úgy működik, mint egy hagyományos folyószámla, kivéve, hogy közüzemi megbízás nem adható a terhére és hitelkeret sem igényelhető a számlához. A Budapest Bank Befektetési Kártyaszámlán elhelyezett összeg a Budapest Pénzpiaci Alap hozamának megfelelő kamatot biztosít. Ez az alap nagyon alacsony kockázatúnak számít, mivel eszközeit elsősorban rövid lejáratú magyar állampapírokba, illetve bankbetétekben tartja. Természetesen ennek megfelelően a hozamok is szerényebbek, mint ha kockázatosabb eszközökbe, például részvényekbe fektetne. Az elmúlt években az Alap által elért hozam folyamatosan csökkent, tavaly éves szinten 6,14 százalékot hozott, míg egy évvel korábban 5,44-et.

A számla nyitásához egyébként minimum 50 ezer forintot el kell helyezni, és az egyenlege hó végén nem csökkenhet az óvadék szintje, azaz 5 ezer forint alá (ez csak a rendszeres jövedelemszerző tevékenységgel rendelkezőkre igaz, egyéb esetekben az óvadék összege 50 ezer forint).

Az Erste Bank által kínált Erste Befektetési Kártya egy Visa Classic típusú elektronikus bankkártya, melyhez díjmentes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás, illetve asszisztencia szolgáltatás kapcsolódik.

Az Erste esetében a jóváírási tranzakciók Erste Tőkevédett Likviditási Alap befektetési jegy vásárlásának, a terhelési tranzakciók -ideértve a díjterheléseket is - befektetési jegy visszaváltásnak felelnek meg. Az alap 2005-ben indult, 2006-ban 3,56 százalékos, 2007-ben 5,94 százalékos, tavaly 7,03 százalékos hozamot ért el.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kártyaigénylési feltételeket megtalálhatjuk a bank kondíciós listájában, azonban azt érdemes tudnunk, hogy az Erste Bank esetében a befektetési kártya mögött lévő értékpapírszámlára a szolgáltatás igénybevételéhez minimálisan 10 000 forintot kell befizetnie az ügyfélnek. A Befektetési Kártya havi számlavezetési díja 150 forint.

A Raiffeisen Banknál szintén elérhető a fentihez hasonló, látra szóló kamatoknál magasabb hozamot ígérő szolgáltatás, méghozzá havi 399 forintért. A Mindennapok, Lendület és Menza Diákszámla csomagokhoz igényelhető Hozamfokozó szolgáltatással ugyanis a nap 24 órájában hozzáférhetünk pénzünkhöz, azonban a bankszámla napi egyenlegét automatikusan - külön-külön megbízások nélkül - Raiffeisen Likviditási Alapba fektetik.

A Raiffeisen Likviditási Alap elmúlt egy éves hozama 2009. július 1-jén 8,13%-os volt - bár mint tudjuk, ez nem jelent garanciát a jövőre nézve. 2008-ban egyébként bruttó - vagyis az alapot terhelő költségek figyelembevétele nélkül - 8,6 százalékos, 2007-ben 7,68 százalékos, 2006-ban pedig 6,8 százalékos hozamot tudott elérni az alap.

Lendület és Mindennapok Számlacsomagok mellé az első évben díjmentesen jár nem dombornyomott OKOSkártya, azonban dombornyomott Start OKOSkártyához, valamint a VISA Classic bankkártyához is az első évben 50%-os kedvezménnyel juthatunk hozzá.

A számlacsomagokhoz választott bankkártyával Lendület Számlacsomagban havi 3, Mindennapok Számlacsomagban havi 2 készpénzfelvétel díjmentes bármely hazai bankjegykiadó automatából és postán, mely kedvezmények alól a Hozamfokozó Szolgáltatással rendelkező számlák sem kivételek.

Nem befektetési kártya, de hasonlóra képes

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 27. 20:56
A Media1 információi szerint néhány héttel ezelőtt tulajdonost váltott a Propeller és a Nuus, most p...
Bankmonitor  |  2024. február 27. 11:55
A tavalyi év kifejezetten rosszul sikerült ingatlanpiaci és lakáshitelezési szempontból, köszönhetőe...
MNB Intézet  |  2024. február 27. 10:28
Az emberi tényező okozta tévedések lehetősége része a tudományos folyamatnak. Mi történik, ha egy tu...
Holdblog  |  2024. február 26. 12:01
Az infláció jelentős aggodalom és vita tárgyát képezi mind közgazdasági, mind pénzügyi körökben (is)...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm