30 °C Budapest

Mennyi támogatás jár a gyermekek után az új rendszerben?

Pénzcentrum
2009. június 19. 08:17

A kormány tervei szerint az állami kamattámogatásra szűkül a lakástámogatások rendszere, amely a fiatalok és a nagycsaládosok új építésű lakáshoz jutását, otthonuk felújítását segítené. Azt követően, hogy júliustól megszűnnek a támogatott konstrukciók (szocpol, félszocpol, fiatalok otthonteremtési támogatása, lakáshitelek kamattámogatása), októbertől egy könnyített változat léphet életbe.

A kamattámogatás 35 év alattiak, illetve a 45 év alatti, legalább két gyereket nevelő párok számára lesz hozzáférhető, akik csak egyetlen, a hitelcélt megtestesítő lakóingatlan tulajdonosai lehetnek. A megvásárolni vagy felépíteni tervezett új otthon értéke nem lehet majd több Budapesten 25, vidéken 20 millió forintnál, a hitel pedig legfeljebb a lakás értékének fele lehet, korszerűsítés esetén pedig maximum 5 millió forint. A használt ingatlanokra nem vonatkozik a kamattámogatás.

Az új rendszer a kormány szerint sokkal célzottabb lesz, mint a korábbi, június 30-ig hatályos verziók. Az bizonyos, hogy kevesebbe fog kerülni a költségvetésnek. Éves szinten 2,5-3 milliárd forint ráfordítással számol a kormány, miközben a régebbi támogatások megszüntetése révén az idén 25,6, jövőre 68,6 milliárd forintot takarít meg a költségvetés. A módosításhoz nem kell különösebb procedúra, mivel azt egy rendelet és nem törvény szabályozza, vagyis a kormány azt az országgyűlés jóváhagyása nélkül is keresztülviheti.

Nem tudni, mire lesz jó az új támogatási rendszer, de arra biztosan nem, hogy újraindítsa a lakásépítés piacát - mondta Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Szövetségének elnöke. Ehhez ez a pár milliárd forint költségvetési forrás igen kevés lesz. A lakásépítők számára csekély vigaszt jelent, hogy - ahogyan azt korábban sürgették - a használt ingatlanok vásárlását kivette a támogatási körből. A támogatások nagyobb része eddig a használt lakások vásárlására és felújítására ment el.

Az Állami Számvevőszék áprilisban megjelent jelentése szerint tavaly összesen 331 ezerre rúgott a támogatott hitelek száma, a hitelállomány pedig 1338 milliárd forintot tett ki. Az ÁSZ által vizsgált periódusban (2000 és 2008 között) összesen 1496 milliárd forint költségvetési kiadást jelentett a lakáscélú támogatás. Az évenként kamattámogatásra fordított összeg tavaly 186 milliárd forintot tett ki.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 25. 11:54
A Tisza Párt alelnökének egyre többször van problémája a médiával, beleértve azokat a sajtótermékeke...
Holdblog  |  2024. június 25. 08:19
Miközben az egyes megtakarítások hozamára kivetett szociális hozzájárulási adó tavaly júliusi beveze...
Bankmonitor  |  2024. június 25. 07:26
2024. januárjától egyes esetekben nem szükséges ingatlanvásárláshoz legalább a vételár 20%-át biztos...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 24. 21:15
Márciusban módosítottam a rajzomon, aminek a lényege az volt, hogy egy ending diagonal jön lefelé 20...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm