Mennyi támogatás jár a gyermekek után az új rendszerben?

Pénzcentrum
2009. június 19. 08:17

A kormány tervei szerint az állami kamattámogatásra szűkül a lakástámogatások rendszere, amely a fiatalok és a nagycsaládosok új építésű lakáshoz jutását, otthonuk felújítását segítené. Azt követően, hogy júliustól megszűnnek a támogatott konstrukciók (szocpol, félszocpol, fiatalok otthonteremtési támogatása, lakáshitelek kamattámogatása), októbertől egy könnyített változat léphet életbe.

A kamattámogatás 35 év alattiak, illetve a 45 év alatti, legalább két gyereket nevelő párok számára lesz hozzáférhető, akik csak egyetlen, a hitelcélt megtestesítő lakóingatlan tulajdonosai lehetnek. A megvásárolni vagy felépíteni tervezett új otthon értéke nem lehet majd több Budapesten 25, vidéken 20 millió forintnál, a hitel pedig legfeljebb a lakás értékének fele lehet, korszerűsítés esetén pedig maximum 5 millió forint. A használt ingatlanokra nem vonatkozik a kamattámogatás.

Az új rendszer a kormány szerint sokkal célzottabb lesz, mint a korábbi, június 30-ig hatályos verziók. Az bizonyos, hogy kevesebbe fog kerülni a költségvetésnek. Éves szinten 2,5-3 milliárd forint ráfordítással számol a kormány, miközben a régebbi támogatások megszüntetése révén az idén 25,6, jövőre 68,6 milliárd forintot takarít meg a költségvetés. A módosításhoz nem kell különösebb procedúra, mivel azt egy rendelet és nem törvény szabályozza, vagyis a kormány azt az országgyűlés jóváhagyása nélkül is keresztülviheti.

Nem tudni, mire lesz jó az új támogatási rendszer, de arra biztosan nem, hogy újraindítsa a lakásépítés piacát - mondta Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Szövetségének elnöke. Ehhez ez a pár milliárd forint költségvetési forrás igen kevés lesz. A lakásépítők számára csekély vigaszt jelent, hogy - ahogyan azt korábban sürgették - a használt ingatlanok vásárlását kivette a támogatási körből. A támogatások nagyobb része eddig a használt lakások vásárlására és felújítására ment el.

Az Állami Számvevőszék áprilisban megjelent jelentése szerint tavaly összesen 331 ezerre rúgott a támogatott hitelek száma, a hitelállomány pedig 1338 milliárd forintot tett ki. Az ÁSZ által vizsgált periódusban (2000 és 2008 között) összesen 1496 milliárd forint költségvetési kiadást jelentett a lakáscélú támogatás. Az évenként kamattámogatásra fordított összeg tavaly 186 milliárd forintot tett ki.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem