2 °C Budapest

Mennyi támogatás jár a gyermekek után az új rendszerben?

Pénzcentrum
2009. június 19. 08:17

A kormány tervei szerint az állami kamattámogatásra szűkül a lakástámogatások rendszere, amely a fiatalok és a nagycsaládosok új építésű lakáshoz jutását, otthonuk felújítását segítené. Azt követően, hogy júliustól megszűnnek a támogatott konstrukciók (szocpol, félszocpol, fiatalok otthonteremtési támogatása, lakáshitelek kamattámogatása), októbertől egy könnyített változat léphet életbe.

A kamattámogatás 35 év alattiak, illetve a 45 év alatti, legalább két gyereket nevelő párok számára lesz hozzáférhető, akik csak egyetlen, a hitelcélt megtestesítő lakóingatlan tulajdonosai lehetnek. A megvásárolni vagy felépíteni tervezett új otthon értéke nem lehet majd több Budapesten 25, vidéken 20 millió forintnál, a hitel pedig legfeljebb a lakás értékének fele lehet, korszerűsítés esetén pedig maximum 5 millió forint. A használt ingatlanokra nem vonatkozik a kamattámogatás.

Az új rendszer a kormány szerint sokkal célzottabb lesz, mint a korábbi, június 30-ig hatályos verziók. Az bizonyos, hogy kevesebbe fog kerülni a költségvetésnek. Éves szinten 2,5-3 milliárd forint ráfordítással számol a kormány, miközben a régebbi támogatások megszüntetése révén az idén 25,6, jövőre 68,6 milliárd forintot takarít meg a költségvetés. A módosításhoz nem kell különösebb procedúra, mivel azt egy rendelet és nem törvény szabályozza, vagyis a kormány azt az országgyűlés jóváhagyása nélkül is keresztülviheti.

Nem tudni, mire lesz jó az új támogatási rendszer, de arra biztosan nem, hogy újraindítsa a lakásépítés piacát - mondta Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Szövetségének elnöke. Ehhez ez a pár milliárd forint költségvetési forrás igen kevés lesz. A lakásépítők számára csekély vigaszt jelent, hogy - ahogyan azt korábban sürgették - a használt ingatlanok vásárlását kivette a támogatási körből. A támogatások nagyobb része eddig a használt lakások vásárlására és felújítására ment el.

Az Állami Számvevőszék áprilisban megjelent jelentése szerint tavaly összesen 331 ezerre rúgott a támogatott hitelek száma, a hitelállomány pedig 1338 milliárd forintot tett ki. Az ÁSZ által vizsgált periódusban (2000 és 2008 között) összesen 1496 milliárd forint költségvetési kiadást jelentett a lakáscélú támogatás. Az évenként kamattámogatásra fordított összeg tavaly 186 milliárd forintot tett ki.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 30. 18:23
Egy jogerős bírósági ítélet értelmében valótlanságot írt a KESMA bulvárnapilapja a Jobbik májusi tis...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58