Kiterjesztik a lakáshitelek állami garanciáját

Pénzcentrum
2009. június 16. 08:17

A parlament elfogadta a lakáshitelesek megsegítéséről szóló törvényjavaslat módosítását. A törvény szerint nemcsak a munkanélküliek, hanem bárki igénybe veheti lakáshiteléhez az állami garanciát.

Hosszú ideje nem látott egyetértés alakult ki a parlamentben a lakáshitelesek megsegítését célzó törvény kapcsán, amit jelez már a sürgős tárgyalás módja, illetve az, hogy a módosító javaslatokat a MSZP-s és Fideszes képviselők együtt nyújtották be, majd végül a Fidesz kivonulása után az MDF-fel szavazták meg a szocialisták.

A tegnap elfogadott módosítás szerint nem csupán a munkanélküliek, hanem szinte bárki igénybe veheti az állami garanciát, ám az elfogadott javaslat szerint a korábbi tervekkel szemben a 100 %-os állami garancia helyett a munkanélküliek a tőke és kamatainak 80 %-ára kaphatnak garanciát, míg a nem munkanélküliek 70 %-os mértékben részesülhetnek - ha a módosított törvényre Brüsszel végre rábólint.

A törvény hatályát kiterjesztik a lízingszerződésekre is, ami azért érdekes, mert ezt az ötletet februárban még azzal utasította el a MSZP-frakció, hogy a pénzügyi lízing marginális probléma, ami az elitet érinti leginkább. További változás, hogy az állami kezesség a nem lakáscélú - szabad felhasználású - jelzáloghitelekre is igénybe vehető, amit azzal ideologizált meg a kormány, hogy az ilyen hitelek miatti árverezések is a lakhatást veszélyeztetik.

A mostani módosítás szerint az eredeti javaslattal szemben a bajba került adósok nem 2009. szeptember 30-áig, hanem 2010. június végéig kérhetik az állami garanciát. Ugyancsak változás, hogy az eredeti 100 %-kal szemben az állami garanciát a tőke és kamatainak 80 %-ában szabják meg a munkanélküliek esetében.

A törvénymódosítás szabályozza az önkormányzatok elővásárlási jogát a nemfizetés miatt felmondott lakáshitelek értékesítésekor, hogy a települések az árverezésre ítélt ingatlanokat bérlakásként hasznosíthassák. Nem támogatta viszont az Országgyűlés költségvetési bizottsága a testület hétfői ülésén azt az ellenzéki javaslatot, amely az idei költségvetésben 5 milliárd forintos keretet biztosított volna az önkormányzatoknak ahhoz, hogy érvényesíthessék elővásárlási jogukat.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?