Minden harmadik európait hazavágna egy nem várt számla!

2009. május 29. 13:02

Minden harmadik EU állampolgár olyan háztartásban él, ahol egy váratlan kiadás hazavágná a családi költségvetést - derül ki az Eurostat csütörtökön megjelent adataiból, melyek ráadásul még a válság előtti állapotokat tükrözik.

Az adatok 2007-es állapotokat tükröznek, amikor a foglalkoztatottság még jóval kedvezőbb képet mutatott, mint manapság. Ennek ellenére már akkor is az EU 27 tagállamában élők 34 százalékát anyagi nehézségbe sorolta volna egy nem várt számla beérkezése.

Persze az egyes országok között jelentős az eltérés: Lettországban, és hazánkban például háromból közel két ember a szegénység küszöbén áll, míg a lengyelek 54 százalékát, az angolok és spanyolok közül pedig csak minden negyedik embert fenyeget az anyagi csőd veszélye.

A belgák, dánok, észtek, luxemburgiak, hollandok, portugálok és svédek jóval kedvezőbb anyagi helyzetben tudhatják magukat, hiszen ezekben az országokban csak ötből ha egy embert érintene kellemetlenül egy nem várt kiadás.

Az Eurostat adatai szerint a Unió állampolgárainak 7 százaléka olyan háztartásban él, akik rendszeresen késnek a gáz, villany, víz számlák kifizetésével, 3 százalékuk a lakbérrel, illetve a lakáshitel törlesztéssel áll hadilábon, és tízből egy ember képtelen annyit félretenni, hogy autót, vagy számítógépet vegyen magának.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?