20 °C Budapest

Képtelen a hosszú távú megtakarításra a lakosság

2009. május 27. 07:02

Májusban a tavaly október óta tartó zuhanás, majd az áprilisi stagnálás után érzékelhetően emelkedett a GKI konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Zrt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint az üzleti szféra és a fogyasztók várakozása egyaránt javult.

Az üzleti szféra mindegyik ágazatában kisebb-nagyobb mértékben kedvezőbbek lettek a várakozások, s ezzel nagyjából az év eleji - még mindig nagyon alacsony - szintre emelkedtek. Az ipari bizalmi index kissé már áprilisban is javult, a májusi növekedés markánsabb. Ez elsősorban a termelési kilátások korábbinál sokkal kedvezőbb megítélésnek és a készletek további csökkenésének köszönhető. Az elmúlt időszaki termelés és a rendelésállományok értékelése alig változott, miként a foglakoztatási szándék sem.

Az építőipari bizalmi index értéke március óta alig változik, s összességében igen borúlátó kilátásokat tükröz. A májusi felmérés eredményei szerint az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése kissé tovább romlott, a rendelésállományok értékelésének romló trendje is változatlan, de a foglalkoztatási szándék az áprilisinál már valamivel kevésbé pesszimista.

A kereskedelmi bizalmi index értéke a 2009 januárjában mért enyhe növekedést követően februárban és márciusban csökkent, majd áprilisban és májusban ismét valamelyest növekedett. Májusban az eladási pozíció megítélése számottevő, a rendelések várható alakulása enyhe javulást mutatott az előző hónaphoz képest, a készletszint megítélése ugyanakkor kissé ismét kedvezőtlenebb lett.

Markánsan emelkedett viszont a szolgáltatói bizalmi index értéke, ami elsősorban a forgalmi és létszámvárakozások pozitív irányú elmozdulásának köszönhető. Az üzletmenet megítélése is valamivel kedvezőbb lett.

Minden ágazatban az árcsökkentésre számító cégek vannak többségben, s érezhetően csökkentek a fogyasztók inflációs várakozásai is. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése a vállalatok és a fogyasztók körében is javult. Főleg a további romlásra számító cégek aránya csökkent jelentősen, de a már rövid távon is javulásban bízók aránya is megközelítette az 5-10%-ot (a korábbi nulla közeli arányhoz képest).

Májusban hosszan tartó zuhanás után először javultak a fogyasztók várakozásai is. Mérséklődött a munkanélküliségtől való félelem, s valamivel kedvezőbb - pontosabban kevésbé pesszimista - lett a lakosság saját pénzügyi helyzetére és rövid távú megtakarítási képességére vonatkozó véleménye is.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07