5 °C Budapest

Képtelen a hosszú távú megtakarításra a lakosság

2009. május 27. 07:02

Májusban a tavaly október óta tartó zuhanás, majd az áprilisi stagnálás után érzékelhetően emelkedett a GKI konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Zrt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint az üzleti szféra és a fogyasztók várakozása egyaránt javult.

Az üzleti szféra mindegyik ágazatában kisebb-nagyobb mértékben kedvezőbbek lettek a várakozások, s ezzel nagyjából az év eleji - még mindig nagyon alacsony - szintre emelkedtek. Az ipari bizalmi index kissé már áprilisban is javult, a májusi növekedés markánsabb. Ez elsősorban a termelési kilátások korábbinál sokkal kedvezőbb megítélésnek és a készletek további csökkenésének köszönhető. Az elmúlt időszaki termelés és a rendelésállományok értékelése alig változott, miként a foglakoztatási szándék sem.

Az építőipari bizalmi index értéke március óta alig változik, s összességében igen borúlátó kilátásokat tükröz. A májusi felmérés eredményei szerint az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése kissé tovább romlott, a rendelésállományok értékelésének romló trendje is változatlan, de a foglalkoztatási szándék az áprilisinál már valamivel kevésbé pesszimista.

A kereskedelmi bizalmi index értéke a 2009 januárjában mért enyhe növekedést követően februárban és márciusban csökkent, majd áprilisban és májusban ismét valamelyest növekedett. Májusban az eladási pozíció megítélése számottevő, a rendelések várható alakulása enyhe javulást mutatott az előző hónaphoz képest, a készletszint megítélése ugyanakkor kissé ismét kedvezőtlenebb lett.

Markánsan emelkedett viszont a szolgáltatói bizalmi index értéke, ami elsősorban a forgalmi és létszámvárakozások pozitív irányú elmozdulásának köszönhető. Az üzletmenet megítélése is valamivel kedvezőbb lett.

Minden ágazatban az árcsökkentésre számító cégek vannak többségben, s érezhetően csökkentek a fogyasztók inflációs várakozásai is. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése a vállalatok és a fogyasztók körében is javult. Főleg a további romlásra számító cégek aránya csökkent jelentősen, de a már rövid távon is javulásban bízók aránya is megközelítette az 5-10%-ot (a korábbi nulla közeli arányhoz képest).

Májusban hosszan tartó zuhanás után először javultak a fogyasztók várakozásai is. Mérséklődött a munkanélküliségtől való félelem, s valamivel kedvezőbb - pontosabban kevésbé pesszimista - lett a lakosság saját pénzügyi helyzetére és rövid távú megtakarítási képességére vonatkozó véleménye is.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?