29 °C Budapest

Képtelen a hosszú távú megtakarításra a lakosság

2009. május 27. 07:02

Májusban a tavaly október óta tartó zuhanás, majd az áprilisi stagnálás után érzékelhetően emelkedett a GKI konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Zrt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint az üzleti szféra és a fogyasztók várakozása egyaránt javult.

Az üzleti szféra mindegyik ágazatában kisebb-nagyobb mértékben kedvezőbbek lettek a várakozások, s ezzel nagyjából az év eleji - még mindig nagyon alacsony - szintre emelkedtek. Az ipari bizalmi index kissé már áprilisban is javult, a májusi növekedés markánsabb. Ez elsősorban a termelési kilátások korábbinál sokkal kedvezőbb megítélésnek és a készletek további csökkenésének köszönhető. Az elmúlt időszaki termelés és a rendelésállományok értékelése alig változott, miként a foglakoztatási szándék sem.

Az építőipari bizalmi index értéke március óta alig változik, s összességében igen borúlátó kilátásokat tükröz. A májusi felmérés eredményei szerint az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése kissé tovább romlott, a rendelésállományok értékelésének romló trendje is változatlan, de a foglalkoztatási szándék az áprilisinál már valamivel kevésbé pesszimista.

A kereskedelmi bizalmi index értéke a 2009 januárjában mért enyhe növekedést követően februárban és márciusban csökkent, majd áprilisban és májusban ismét valamelyest növekedett. Májusban az eladási pozíció megítélése számottevő, a rendelések várható alakulása enyhe javulást mutatott az előző hónaphoz képest, a készletszint megítélése ugyanakkor kissé ismét kedvezőtlenebb lett.

Markánsan emelkedett viszont a szolgáltatói bizalmi index értéke, ami elsősorban a forgalmi és létszámvárakozások pozitív irányú elmozdulásának köszönhető. Az üzletmenet megítélése is valamivel kedvezőbb lett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Minden ágazatban az árcsökkentésre számító cégek vannak többségben, s érezhetően csökkentek a fogyasztók inflációs várakozásai is. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése a vállalatok és a fogyasztók körében is javult. Főleg a további romlásra számító cégek aránya csökkent jelentősen, de a már rövid távon is javulásban bízók aránya is megközelítette az 5-10%-ot (a korábbi nulla közeli arányhoz képest).

Májusban hosszan tartó zuhanás után először javultak a fogyasztók várakozásai is. Mérséklődött a munkanélküliségtől való félelem, s valamivel kedvezőbb - pontosabban kevésbé pesszimista - lett a lakosság saját pénzügyi helyzetére és rövid távú megtakarítási képességére vonatkozó véleménye is.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem