Mennyit húzott ki a devizahitelesek zsebéből a válság?

2009. június 5. 09:32

A növekvő kamatok és a forint romlása miatt egy átlagos magyar devizahiteles a gazdasági válság kirobbanása óta 150 ezer forinttal fizetett többet a bankoknak, mint amennyit a válság előtti feltételekkel fizetett volna. A jenhitelesek az árfolyam kedvezőtlenebb változása miatt kétszázezer forint feletti többletköltséggel számolhattak.

A hazánkat ősszel elérő gazdasági válság hatására a forint gyorsan és jelentősen gyengült. Egy euróért tavaly nyáron még csak 240 forintot kellett fizetni, a márciusi csúcs elérte a 318 forintot, hasonló arányban drágult a svájci frank is. A devizahitelesekre ebben az időszakban növekvő teher hárult, az elmúlt 8 hónapban 20-30 %-kal magasabbak voltak a törlesztőrészletek.

Az RTL Híradó által megkérdezett szakérő szerint a kamatemelkedés és az árfolyamveszteség miatti havi részlet emelkedése az elmúlt nyolc hónapot tekintve 150 ezer forintos többletkiadást jelentett egy átlagos magyar devizahitelesnek (5 millió forintos frankhitel 20 éves futamidőre).

A jenhitelesen még ettől is érzékenyebben érintette az árfolyamok változása, ők körülbelül 200 ezer forinttal fizettek többet, mint amennyit a válság előtti feltételekkel kellett volna törleszteniük. Hozzátette, hogy várhatóan továbbra is többet kell majd fizetni, a forint ugyanis még sokáig nem lesz olyan erős, mint a válság előtt volt.

Elemzők szerint a forint a forint mozgékonysága megmarad, de az ősz elmúltával az euró árfolyama 270 forint alá is süllyedhet, és ezzel párhuzamosan a svájci frank az ősz végére 180 forint körül stabilizálódhat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem