Leléptek 1,2 milliárd forinttal: bottal ütik a házaspár nyomát

Pénzcentrum
2009. május 22. 11:02

Eltűnt egy új-zélandi házaspár, akik a családi vállalkozásban üzemeltetett benzinkút fejlesztésére 10 ezer új-zélandi dollár kölcsönt szerettek volna felvenni, de a hitelező bank tévedésből ezerszer annyi pénzt, 10 millió új-zélandi dollárt (1,2 milliárd forintot) utalt a számlájukra. A benzinkút üzletének ajtaján egy lakat található, a házaspár ellen nemzetközi körözés indult.

A rendőrség szóvivője elmondta, hogy az Interpol segítségét kérték a gyanúsítottak felkutatásában, a bank embereivel pedig közös munkacsoportot állítottak fel a szálak felgöngyölítése érdekében. Egyelőre annyit tudni, hogy a házaspár egy 10 ezer dolláros hitelkérelmet nyújtott be, a jóváhagyást követően azonban tévedésből az összeg ezerszeresét utalták az igénylők számlájára.

Az ügyfelek amennyire csak lehet kimerítették a hitelkeretet, a bank képviselői szerint csak az összeg töredéke maradt a számlán. A bank szóvivője a nyomozás érdekében nem árulta el a sajtó képviselőinek számlán maradt pontos összeget.

A rendőrség szerint a pár nagy valószínűséggel már elhagyta az országot, meg nem erősített hírek szerint az egyik szál Kínába vezet. A nyomozás gőzerővel folyik, a rendőrség és a bank azon dolgozik, hogy minél előbb megtalálják a gyanúsítottakat és visszaszerezzék tőlük a jogtalanul eltulajdonított pénzösszeget.

A pénzügyi ombudsman szerint évente mindössze 1-2 hasonló eset fordul elő az országban, ugyanakkor úgy véli, hogy pontosabb szabályozást kellene kidolgozni a véletlenül az ügyfelek számlájára érkező pénzek felhasználásával kapcsolatban.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?