13 °C Budapest

Bankkártyacsalások: sehol sem vagy biztonságban!

Pénzcentrum
2008. április 25. 05:40

A bankkártyával történő visszaélésnek számtalan formája létezik. Vannak "alkalmi" tolvajok, akik egész egyszerűen ellopják a kártyát, mondjuk a tárcával együtt, és ha szerencséjük van, még meg is találják a PIN-kódot egy papírdarabra felírva. Vannak azonban ennél jóval technikásabb tolvajok is, akik - akár anyagi befektetést sem sajnálva - speciális eszközöket használnak a tartósabb visszaélési lehetőség, és kisebb lebukás reményében. Lássuk a leggyakoribb csalási módokat!

Ahol a bankkártyát használhatunk, ott csalásra is lehetőség van. Az egyik leggyakoribb, és talán legszínesebb csalási módszerekre lehetőséget adó helyszín az ATM. Mindenki hallott már ismerősétől, vagy csak az újságokból ATM-ben ragadt bankkártyáról, illetve pénzről, de még ál-automatákról is. Ezeknél a trükköknél azonban már sokkal szofisztikáltabb csalások is léteznek.

Ilyenkor egy speciális szerkezetet helyeznek az ATM kártyanyílásába, ami leolvassa a kártya hátoldalán található mágnescsíkról a kártya, illetve a kártyabirtokos adatait. A tranzakciót minden akadály nélkül végrehajtja az ATM, tehát a gyanútlan kártyabirtokos észre sem veszi, hogy adatait már mások is ismerik, akiknek már csak a PIN-kódot kell kifigyelniük, és a legyártott klón-kártya segítségével bármilyen tranzakciót végrehajthatnak.

A másik gyakori módszer a vásárláskor történő visszaélés. Ilyenkor a POS (fizetőhelyi) terminálon történő lehúzásnál, illetve ismételt lehúzásnál szedik le a kártya adatait. Ennek két módja van: vagy a POS terminál "megbabrálásával", vagy egy tenyérnyinél is kisebb méretű szerkezetet használva olvassák le a mágneskártya adatait.
Erre a leggyakrabban - felmérések szerint - vendéglátóhelyeken, éttermekben kerül sor, ahol a fizetésnél az összeget nem az asztalnál, szemünk előtt húzzák le, hanem a kártyát elviszik.

A harmadik, és az utóbbi időben egyre nagyobb ütemben növekvő visszaélési forma az úgynevezett "card not present" tranzakcióknál, vagyis az interneten történő vásárláskor fordul elő. Online rendelés esetében ugyanis elegendő a kártyán szereplő adatokat, azaz a kártyaszámot, a lejárat dátumát és a kártya hátoldalán található ellenőrző kódot beírni, és már indul is a tranzakció. Ezeket az adatokat pedig nem nehéz lelesni. És akkor még nem is esett szó a hacker-ekről, akik internetes cégek adatbázisait feltörve megszerezhetik a vásárlók adatait, és tömeges kártyacsalásokat követnek el. Nem is csoda, hogy az elmúlt években az ATM és POS termináloknál előforduló csalások helyett ezt a módszert részesítik előnyben a tolvajok.

Az internetes vásárlások veszélyeit hivatott csökkenteni az úgynevezett e-pénztárca. Ez egy olyan, folyószámlától elkülönítetten kezelt számla, melyről kisebb-nagyobb összegeket online vásárlás esetén kiegyenlíthetünk, anélkül hogy bármilyen kártyaadatot meg kéne adnunk. A legismertebbek a PayPal, a Moneybookers, illetve hazánkban az OTP és partnercége által közösen létrehozott Abaqoos.

Mi megmondtuk: elsőként csapott le az OTP!

A kártyás csalások súlyosságát felismerve a bankok is igyekeznek védekezni. Az egyik megoldást a mágneskártyák chip-kártyákkal történő felváltása jelentené. Ezek a kártyák a könnyen manipulálható mágnescsíkok helyett egy chipen tárolják az adatokat, amit sokkal nehezebb klónozni is. Az eurózóna tagországaiban 2010 végére például minden kártyának chipesnek kell lennie.

Az átállásig azonban, amíg léteznek olyan terminálok, melyek nem alkalmasak chip-leolvasásra, megőrzik a mágnescsíkot is. A csalás lehetősége tehát nem szűnik meg. Ugyanakkor az úgynevezett liability shift értelmében az olyan visszaéléseknél, ahol az ügyfél hibrid kártyával rendelkezik (mágnescsík és chip egyben) de az ATM csak mágnescsík leolvasására képes, a keletkező kár az ATM-et üzemeltető bankot terheli.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Európa egyébiránt élen jár a chipes kártyák használatában, és az ezekekkel kompatibilis ATM-ek számában. 2007-ben az összes ATM-es tranzakció 80%-a már chippel ellátott ATM-nél történt. Ezzel szemben az USA-ban nem annyira jellemző ez a kártyatípus, ugyanis ott igen jól működik a kártyák monitorozása. Azonban az amerikai bankok is ajánlanak már ilyen kártyákat, hogy ki tudják szolgálni azon ügyfelek igényeit, akik sokat utaznak, és igénybe kívánják venni ezt a biztonságosabb fizetési eszközt.

Mivel az online kártyavisszaélések száma rohamosan növekszik - 2007-ben egyedül Nagy Britanniában elérte az 500 millió Fontot, azaz 150 milliárd Forintot - így szakértők egy olyan adatbázis létrehozását javasolják a bankok számára, ahol közkinccsé tehetnék a korábbi visszaélések során összegyűjtött adatokat, például kétes e-mail címeket, IP címeket, vagy kártyaszámokat. Az olyan tranzakciók esetében, ahol ezek az adatok felmerülnek, azonnal értesíthetnék az ügyfelet, megelőzve ezzel egy nem kívánt tranzakció létrejöttét.

Hogy mégis mit tehetünk mi, az ügyfelek ilyen csalások ellen? Legyünk körültekintőek és óvatosak, és tartsuk be a már unalomig szajkózott szabályokat:
1. ATM használatkor figyeljünk, hogy ne tudják leolvasni a beütött PIN-kódot. Ha a beépített kamera arcunk helyett a kezünkre fókuszál, inkább ne használjuk azt.
2. Vásárláskor is figyeljünk, ne hagyjuk szem elől téveszteni a kártyánkat, és takarjuk el a PIN-kódunkat.
3. Soha ne írjuk fel azonosító kódunkat, se papírra, se a telefonunkba. Ezeket a kártyával együtt is ellophatják.

Ha már megtörtént a baj, és tudjuk, vagy gyanítjuk, hogy csalást követnek el kártyánkkal, igyekezzünk ezt minél előbb tudatni a bankunkkal is, a bejelentésig ugyanis a csalásból eredő kár minket terhel, 45 ezer forintig. Pontosabban, ha kiderül, hogy a csalás a gondatlan magatartásunknak köszönhető -ilyennek számít a pénztárcában tartott PIN-kód is - akkor a teljes összeg minket terhel. A bejelentést követően azonban már a bank viseli a kockázatot. A legtöbbször azonban még bejelentés előtt megtörténik a csalás.

Ki fizet, ha visszaélnek a bankkártyáddal? Ne számíts sok jóra!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem