22 °C Budapest

Bankkártyacsalások: sehol sem vagy biztonságban!

Pénzcentrum
2008. április 25. 05:40

A bankkártyával történő visszaélésnek számtalan formája létezik. Vannak "alkalmi" tolvajok, akik egész egyszerűen ellopják a kártyát, mondjuk a tárcával együtt, és ha szerencséjük van, még meg is találják a PIN-kódot egy papírdarabra felírva. Vannak azonban ennél jóval technikásabb tolvajok is, akik - akár anyagi befektetést sem sajnálva - speciális eszközöket használnak a tartósabb visszaélési lehetőség, és kisebb lebukás reményében. Lássuk a leggyakoribb csalási módokat!

Ahol a bankkártyát használhatunk, ott csalásra is lehetőség van. Az egyik leggyakoribb, és talán legszínesebb csalási módszerekre lehetőséget adó helyszín az ATM. Mindenki hallott már ismerősétől, vagy csak az újságokból ATM-ben ragadt bankkártyáról, illetve pénzről, de még ál-automatákról is. Ezeknél a trükköknél azonban már sokkal szofisztikáltabb csalások is léteznek.

Ilyenkor egy speciális szerkezetet helyeznek az ATM kártyanyílásába, ami leolvassa a kártya hátoldalán található mágnescsíkról a kártya, illetve a kártyabirtokos adatait. A tranzakciót minden akadály nélkül végrehajtja az ATM, tehát a gyanútlan kártyabirtokos észre sem veszi, hogy adatait már mások is ismerik, akiknek már csak a PIN-kódot kell kifigyelniük, és a legyártott klón-kártya segítségével bármilyen tranzakciót végrehajthatnak.

A másik gyakori módszer a vásárláskor történő visszaélés. Ilyenkor a POS (fizetőhelyi) terminálon történő lehúzásnál, illetve ismételt lehúzásnál szedik le a kártya adatait. Ennek két módja van: vagy a POS terminál "megbabrálásával", vagy egy tenyérnyinél is kisebb méretű szerkezetet használva olvassák le a mágneskártya adatait.
Erre a leggyakrabban - felmérések szerint - vendéglátóhelyeken, éttermekben kerül sor, ahol a fizetésnél az összeget nem az asztalnál, szemünk előtt húzzák le, hanem a kártyát elviszik.

A harmadik, és az utóbbi időben egyre nagyobb ütemben növekvő visszaélési forma az úgynevezett "card not present" tranzakcióknál, vagyis az interneten történő vásárláskor fordul elő. Online rendelés esetében ugyanis elegendő a kártyán szereplő adatokat, azaz a kártyaszámot, a lejárat dátumát és a kártya hátoldalán található ellenőrző kódot beírni, és már indul is a tranzakció. Ezeket az adatokat pedig nem nehéz lelesni. És akkor még nem is esett szó a hacker-ekről, akik internetes cégek adatbázisait feltörve megszerezhetik a vásárlók adatait, és tömeges kártyacsalásokat követnek el. Nem is csoda, hogy az elmúlt években az ATM és POS termináloknál előforduló csalások helyett ezt a módszert részesítik előnyben a tolvajok.

Az internetes vásárlások veszélyeit hivatott csökkenteni az úgynevezett e-pénztárca. Ez egy olyan, folyószámlától elkülönítetten kezelt számla, melyről kisebb-nagyobb összegeket online vásárlás esetén kiegyenlíthetünk, anélkül hogy bármilyen kártyaadatot meg kéne adnunk. A legismertebbek a PayPal, a Moneybookers, illetve hazánkban az OTP és partnercége által közösen létrehozott Abaqoos.

Mi megmondtuk: elsőként csapott le az OTP!

A kártyás csalások súlyosságát felismerve a bankok is igyekeznek védekezni. Az egyik megoldást a mágneskártyák chip-kártyákkal történő felváltása jelentené. Ezek a kártyák a könnyen manipulálható mágnescsíkok helyett egy chipen tárolják az adatokat, amit sokkal nehezebb klónozni is. Az eurózóna tagországaiban 2010 végére például minden kártyának chipesnek kell lennie.

Az átállásig azonban, amíg léteznek olyan terminálok, melyek nem alkalmasak chip-leolvasásra, megőrzik a mágnescsíkot is. A csalás lehetősége tehát nem szűnik meg. Ugyanakkor az úgynevezett liability shift értelmében az olyan visszaéléseknél, ahol az ügyfél hibrid kártyával rendelkezik (mágnescsík és chip egyben) de az ATM csak mágnescsík leolvasására képes, a keletkező kár az ATM-et üzemeltető bankot terheli.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Európa egyébiránt élen jár a chipes kártyák használatában, és az ezekekkel kompatibilis ATM-ek számában. 2007-ben az összes ATM-es tranzakció 80%-a már chippel ellátott ATM-nél történt. Ezzel szemben az USA-ban nem annyira jellemző ez a kártyatípus, ugyanis ott igen jól működik a kártyák monitorozása. Azonban az amerikai bankok is ajánlanak már ilyen kártyákat, hogy ki tudják szolgálni azon ügyfelek igényeit, akik sokat utaznak, és igénybe kívánják venni ezt a biztonságosabb fizetési eszközt.

Mivel az online kártyavisszaélések száma rohamosan növekszik - 2007-ben egyedül Nagy Britanniában elérte az 500 millió Fontot, azaz 150 milliárd Forintot - így szakértők egy olyan adatbázis létrehozását javasolják a bankok számára, ahol közkinccsé tehetnék a korábbi visszaélések során összegyűjtött adatokat, például kétes e-mail címeket, IP címeket, vagy kártyaszámokat. Az olyan tranzakciók esetében, ahol ezek az adatok felmerülnek, azonnal értesíthetnék az ügyfelet, megelőzve ezzel egy nem kívánt tranzakció létrejöttét.

Hogy mégis mit tehetünk mi, az ügyfelek ilyen csalások ellen? Legyünk körültekintőek és óvatosak, és tartsuk be a már unalomig szajkózott szabályokat:
1. ATM használatkor figyeljünk, hogy ne tudják leolvasni a beütött PIN-kódot. Ha a beépített kamera arcunk helyett a kezünkre fókuszál, inkább ne használjuk azt.
2. Vásárláskor is figyeljünk, ne hagyjuk szem elől téveszteni a kártyánkat, és takarjuk el a PIN-kódunkat.
3. Soha ne írjuk fel azonosító kódunkat, se papírra, se a telefonunkba. Ezeket a kártyával együtt is ellophatják.

Ha már megtörtént a baj, és tudjuk, vagy gyanítjuk, hogy csalást követnek el kártyánkkal, igyekezzünk ezt minél előbb tudatni a bankunkkal is, a bejelentésig ugyanis a csalásból eredő kár minket terhel, 45 ezer forintig. Pontosabban, ha kiderül, hogy a csalás a gondatlan magatartásunknak köszönhető -ilyennek számít a pénztárcában tartott PIN-kód is - akkor a teljes összeg minket terhel. A bejelentést követően azonban már a bank viseli a kockázatot. A legtöbbször azonban még bejelentés előtt megtörténik a csalás.

Ki fizet, ha visszaélnek a bankkártyáddal? Ne számíts sok jóra!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 19. 09:54
A Csődbement Mészáros Lőrinc exvejének focicsapata? című Mfor-cikk nem érhető el többé, a lap elnézé...
Holdblog  |  2024. május 19. 09:20
Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fej...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem