Saját frankhiteleseikkel bántak el a bankok: hol hibáztak?

Pénzcentrum
2009. május 8. 06:20

Pánikszerű helyzet alakult ki a hitelezésben A Portfolio.hu szervezésében tegnap immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2009 Konferencia. A megváltozott piaci környezetben a hitelezésről, a lakásfinanszírozásról és a hitelközvetítők kiemelt szerepéről beszélt Biró Péter a BANKBROKER - BROKERNET Csoport ügyvezető igazgatója.

Az előadás keretében az igazgató az ügynökhálózatok szerepét ismertette a megváltozott környezetben. 2008 októberében pánikszerű helyzet alakult ki a hitelezésben, a naponta változó feltételek miatt nehezen kiszámíthatóvá vált a piac. A frankhitelek megszüntetéséről szóló tulajdonosi döntéseket egymás után jelentették be a pénzintézetek.

"A bankok képviselői próbálták megnyugtatni a hitelközvetítőket. Arra hivatkoztak, hogy bár náluk minden a legnagyobb rendben van, a versenytársakat elképzelhető, hogy mélyebben érinti a válság. A probléma súlya az elemzések alapján megjósolhatatlan volt, kiszámíthatatlanná vált a hitelezési politika. A szakma sem ismert fel minden jelet, nem sokkal a válság begyűrűzése előtt megjelent elemzések szerint a jenhitelektől sem kellett tartani. Az árfolyamokra vonatkozóan stabilitást hangsúlyozó írásokat olvashattunk, az amerikai subprime hitelek hatása távolinak tűnt. Egyes bankok még októberben is akciós devizahiteleket kínáltak." - fejtette ki véleményét a válsággal kapcsolatos felkészületlenségről Biró Péter.

A válság valós hatásait meg sem közelítő elemzések következtében nem érheti bírálat a közvetítőket. A tanácsadók felelőssége az előadó szerint nem nagyobb, mint az előrejelzéseket készítő elemzőké. A tanácsadó a piacon elérhető legkedvezőbb ajánlatot próbálja az ügyfelek felé közvetíteni. Nem mondhatja azt, hogy ezt kockázatos felvenni és nem ajánlja, mert ezzel kiszorul a piacról, ráadásul ebben az időben az ügyfelek többsége tanácsadó nélkül is könnyen hitelhez jutott.

"Cégünkről elmondható, hogy a mindenkori banki átlagnak megfelelő portfoliót közvetített a pénzintézetek felé. Nem valós az az állítás mely szerint a közvetített ügyletek körében nagyobb a késedelmes ügyfelek aránya. A tanácsadó igénybevétele nem jelent garanciát a hitelre, társaságunknál az utolsó negyedévben tíz érdeklődőből körülbelül hat jutott hitelhez, a diagrammban szereplő első negyedévi adatok még nem véglegesek. Alapelvünk, hogy aki képes forint alapon fizetni egy hitelt, az ugyanazt az összeget vegye fel devizaalapon" - folytatta Biró.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közvetítői szektorban nincs folyamatos bevétel, a pénzt az új ügyletek generálják. Új ügyletek nélkül egy hitelközvetítő könnyen kikerül a piacról, visszajutni pedig rendkívül nehéz. A közvetítőkre folyamatos nyomás nehezedik, a bankok egyre növekvő volumeneket várnak, a jutalékrendszer is a volumenalapú elszámolást részesíti előnyben.

Rontott a helyzeten a frankhitelek megszüntetése

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem