25 °C Budapest

Még szorosabb a nadrágszíj: jöhet az ingatlanadó?

2009. április 23. 10:15

Általános, értékalapú ingatlanadót vezetne be a szocialista kormány. Egy húszmilliós lakás után évi százezer forint lenne az adó. Az ingatlanos szakma úgy tartja, az adó bevezetéséhez évekre lenne szükség, hiszen nincs megfelelő nyilvántartás.

Egyelőre konkrétumok nélkül csak annyit lehet tudni: akár már jövőre bevezethetik az új adónemet. Az alacsonyabb értékű ingatlanok adóterhelése arányaiban a jelenleg kiszabható szinten marad, míg a magasabb értékű ingatlanok magasabb kulcs szerint adóznának. Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint meg kell teremteni annak lehetőségét is, hogy az adózó vitathassa és be is bizonyíthassa, ha az ingatlanának értéke eltér az államilag kiszámítottól, így elejét lehet venni az alkotmányossági kérdéseknek.

Ha a befolyó pénzek a központi büdzsét gyarapítják, az újabb csapás az önkormányzatokra. A lakásépítési szocpol megszüntetése kilátástalan helyzetbe hozza a családalapításon gondolkodókat, megroppantja az építőipart, ráadásul évi hatvanmilliárddal megrövidíti a büdzsét.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?