3 °C Budapest

Családok ezreit teheti tönkre az előkészítés nélküli ingatlanadó!

2009. február 13. 08:30

A kommunális és építményadó, a telekadó és az üdülők idegenforgalmi adója után jön a vagyonadó, ami nem egyéb egységes ingatlansarcnál. A Magyar Hírlap által megkérdezett szakértők szerint az önkormányzatok nincsenek felkészülve a behajtásra, miközben az újabb terhek családok ezreinek megélhetését veszélyeztetik.

Az új adócsomagtól idén 150-180 milliárdos többletbevételt remélnek, az egységesített és kiszélesített vagyonadóra ebből százmilliárd forintot jutna. A magyarok vagyonának java ingatlanban fekszik, de a kabinet még nem döntötte el, hogy területalapú, vagy értékalapú lesz-e a számítás.

A lap által megkérdezett szakértő szerint a négyzetméter alapú számítás igazságtalan lenne, mert egy azonos alapterületű düledező házért ugyanannyit kellene fizetni, mint egy palotáért. Az értékalapú számításhoz pedig értékbecslések százezreit kellene elvégezni, így végül több lenne a leves, mint a hús.

Az Ingatlanszövetség szerint legalább 3 éves előkészületre lenne szükség ahhoz, hogy a vagyonadót bevezessék. Ezalatt ki lehetne dolgozni a jogszabályi kereteket, valamint megteremthetnék az rendszer ellenőrizhetőségét.

Az új adó beszedése az önkormányzatokra hárulhat, de azok nincsenek felkészülve az új adó behajtására. Becslések szerint évi 1 %-os vagyonadó egy 15 milliós ingatlan esetében havi 12 500 forint többletterhet róna a családokra, amit képtelenség a jelenlegi válságos helyzetben kifizetni.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?