3 °C Budapest

A kollégád veszélyesebb, mint egy spamvírus!

2009. március 4. 05:38

A számítógépes bűnözés nem újdonság, a vírusokról és adathalász-programokról szóló híradások mindennaposak. Az azonban talán keveseknek jut eszébe, hogy hiába a védelem minden külső támadás ellen, ha a cég ellensége benn ül az irodában.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Az IT Pro magazin minden hónapban összegyűjti, melyek az időszak legveszélyesebb informatikai fenyegetései. Meglepő módon a február végi lista élére az IT-kollégák kerültek. Az informatikus kollégák ugyanis egy kellően modernizált cégben tényleg az információáramlás kellős közepén ülnek. Nincs olyan adat, melyre ne lenne rálátásuk és nincs olyan elektronikus rendszer, melyhez ne férnének hozzá. A gazdasági válság során számtalan informatikust bocsátottak el, akik bosszúból hatalmas károkat is okozhatnak a volt munkaadójuknak - akár úgy is, hogy nem marad utánuk nyom. Itt van néhány ötlet, hogyan lehet csökkenteni az IT-kollégák bosszújának kockázatait.

 

  • Tartsuk minél alacsonyabban az IT-munkatársak számát, inkább fizessük meg őket rendesen. Minél kevesebb embernek van hozzáférése a teljes adatbázishoz, annál biztonságosabb a rendszer.
  • Bizonyosodjunk meg felőle, hogy a munkatárs szavahihető. Hiába jók az ajánlásai és a szaktudása, érdemes "lekáderezni" előző munkaadóinál esetleg egy mélyebb, hosszabb beszélgetés során feltárni személyisége titkait.
  • Oszd meg és uralkodj! Jelentősen csökkenthető az egy ember által okozható kár mértéke, ha nincs mindenkinek mindenhez hozzáférése. Érdemes olyan rendszert kidolgozni, ahol a munkatársak csak a saját közvetlen munkájukhoz tartozó rendszerre láthatnak rá.
  • Kétkulcsos biztonsági rendszer. Az ötlet hasonló ahhoz, mint a nukleáris rakéták esetében, melyek elindításához két kulcs együttes elfordítása szükséges. Ha a két kolléga csak egyszerre tud belépni egy adatbázisba, jó eséllyel egymást fogják ellenőrizni, vagyis minimálisra csökken a "magányos farkas" okozta kár esélye.
  • A bűnöst meg kell szégyeníteni! Ha már megtörtént a baj, de megvan a tettes, igyekezzünk minél előbb és minél hangosabban felelősségre vonni, akár bíróság előtt is. Az elrettentés jó módja lehet a további próbálkozásoknak.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20