6 °C Budapest

100 millió eurós japán-magyar alap a kkv-k finanszírozására

Pénzcentrum
2008. december 15. 13:45

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és a japán SBI Holdings Inc. képviselői 100 millió eurós japán-magyar kockázati tőkealap létrehozásáról írtak alá szándéknyilatkozatot. Az alap (SBI Europe Fund) és kezelője, az ELAN SBI Capital Partners egyedülálló vállalkozásnak számít a magyar és a közép- és kelet-európai befektetési piacon, mert az első kockázati tőkealap a térségben, amelyet egy állami tulajdonú bank és egy tőzsdén jegyzett magánbefektető hozott létre.

Az ELAN működését az Európai Unió ajánlásaival összhangban végzi, de a magyar jogszabályok szerint történik a bejegyzése, tevékenységét a PSZÁF ellenőrzi. Erős János, az MFB vezérigazgatója azt emelte ki, hogy az SBI a Magyar Fejlesztési Bankot választotta partneréül a első európai piaci megjelenéséhez, így ezzel az együttműködéssel 60 millió euró friss pénz érkezik az országba. Elmondta, hogy az alap a kkv-szektorra fókuszál, és az átlagosan 5-7 millió euró közötti befektetéseivel érezhetően javítani fogja a magas növekedési potenciállal rendelkező vállalkozások tőkeági finanszírozási lehetőségeit.

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és a japán tőzsdén jegyzett SBI Holdings Inc. képviselői japán-magyar kockázati tőkealap létrehozásáról írtak alá szándéknyilatkozatot. A 100 millió eurós SBI Europe Fund alapkezelője az ELAN SBI Capital Partners lesz, amely befektetéseit elsősorban Magyarországon kívánja megvalósítani, de aktivitását kiterjeszti a térség más országaira is. Ez az első kockázati tőkealap a közép- és kelet-európai régióban, amelyet egy állami tulajdonú bank és egy magánbefektető közösen hozott létre.

A 60 százalékos japán és 40 százalékos MFB tulajdoni hányad mellett létrejövő alap és alapkezelő az Európai Unió ajánlásaival összhangban kíván működni, de bejegyzésük a magyar jogszabályok szerint történik - ennek elindítása az aláírást követően azonnal megtörtént -, tevékenységük ellenőrzését pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete látja el. Az ELAN ágazati preferencia nélkül, a magas növekedési potenciállal rendelkező vállalatokat veszi célba, amelyekbe 1 és 20 millió euró közötti összegeket kíván befektetni. Az ELAN a beszállástól számított 3-4 éven belül tervezi a befektetését realizálni.

A Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója, Dr. Erős János elmondta, hogy az SBI Holdings azt követően választotta az MFB-t, hogy feltérképezte a régió hasonló állami intézményeit, illetve a magán pénzügyi társaságokat is. Az együttműködéssel 60 millió euró friss pénz érkezik az országba, ami a jelenlegi pénzügyi válságban nagyon nagy jelentőségű. A vezérigazgató kiemelte, hogy a közös kockázati tőkealap elsősorban a kkv-szektorra fókuszál és az átlagosan 5-7 millió eurós befektetéseivel érezhetően javítani fogja az ebbe a szegmensbe tartozó vállalkozások tőkeági finanszírozási lehetőségeit.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A japán tőzsdén jegyzett SBI Holdings Inc. céget 1999-ben alapították, tulajdonosai között japán és nemzetközi pénzügyi intézmények, valamint magánszemélyek vannak. Alaptőkéje 55,2 milliárd yen (kb. 350 millió euró), az általa kezelt kockázati- és magántőke alapok az ázsiai térség legjobban teljesítő alapjai közé tartoznak. Az SBI Csoport által jelenleg kezelt eszközállomány értéke 627,1 milliárd yen, azaz megközelíti a 4 milliárd eurót.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm