4 °C Budapest

Vége az egyoldalú banki szerződésmódosításoknak? Oszlassuk el a tévhiteket!

Pénzcentrum
2009. március 24. 16:56

Bár a parlament tegnap elfogadta a bankok egyoldalú szerződésmódosítási lehetőségeinek korlátozását szorgalmazó törvényjavaslatot, sokak fejében még kétely motoszkál, hogy valóban eléri-e az célját, vagyis növeli-e a versenyt a bankok között az ügyfelekért, és nagyobb tájékozottságot eredményez-e az ügyfelek számára. A GVH keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján ezeket a tévhiteket, és aggodalmakat próbálta eloszlatni.

Mi változik a törvény hatálybalépésével?

Az egyik legfontosabb kérdés a törvénymódosítással kapcsolatban, hogy milyen változásokat eredményez majd a fogyasztók számára. Az új szabályok többek között rögzítik, hogy a hitelt nyújtó bank a szerződés módosításakor egy költségelem módosítását csak egy ártényező változásával indokolhat, vagyis ok-okozati összefüggésnek kell fennállnia. Ha például megváltozik a jegybanki alapkamat, az még nem indokolhatja egyszerre a hitelkamat, és a kezelési költség módosítását is, a kettő megváltoztatásához már két külön indokra lesz szükség ezentúl. Az ok-okozati összefüggésnek persze visszafelé is érvényesülnie kell ezentúl, vagyis ha például jegybanki alapkamat emelkedésére hivatkozva megemeli a bank bármely díjtételét, úgy fordított irányú alapkamat változás esetén az adós terheit csökkentenie kell.

Fontos eleme az új szabályozásnak az is, hogy ezentúl a bankok csak ügyfeleikkel egyeztetve változtathatják meg a hitelszerződések feltételeit, és a tervezett változások előtt 15 helyett 60 nappal személyesen értesíteniük kell ügyfeleiket erről. Nem elég tehát a bank honlapján hirdetmény útján közzétenni az új kondíciókat. A 60 nappal az ügyfelek ráadásul hosszabb időt nyernek egy esetleges bankváltás megfontolásához, amire valljuk be, a korábbi 15 nap nem igazán volt elegendő, legalábbis körültekintő tájékozottság megszerzéséhez semmiképp.

A bankok közötti valódi verseny kialakulását az is akadályozta eddig, hogy hiába vált kedvezőtlenebbé adott bank hitelkondíciója, a bankváltás magas költségei miatt nem feltétlenül érte meg az ügyfélnek máshoz átpártolnia. Éppen ezért az új szabályozás kiköti, hogy ha az egyoldalú szerződésmódosítás hátrányosan érinti az ügyfelet, úgy ingyenesen ki kell tudnia lépni az adott konstrukcióból, vagyis ingyen visszafizetheti felvett kölcsönét, és felmondhatja a szerződést. Kivételt képeznek a szabály alól a jelzáloglevelekkel fedezett , valamint a változó kamatozású kölcsönök (előbbiek összesen mintegy 2 ezer milliárd forintnyi hitelt jelentenek, amelyekre tehát a korábbi szabályok érvényesek).

Tévhitek a törvénymódosítással kapcsolatban

A Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese, Nagy Márta elmondta, hogy a törvényjavaslat felmerülése óta számos tévhit látott napvilágot. Többek között ilyen a banki hitelek drágulásának feltételezése, amelyet a GVH szerint a törvénymódosítás önmagában még nem indokol. Szerintük nem lehet arra számítani, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás tilalma miatt a bankok hosszú távon beépítik áraikba az ebből eredő kényelmetlenséget, áremelésre egyedül a gazdasági válság miatt megváltozott makrogazdasági feltételek adhatnak okot.

Felmerül azonban a kérdés, hogy mit lépnek a bankok a törvény közlönyben való megjelenése és annak hatályba lépése közötti 30 napban? Addig ugyanis nem érvényesül még az átláthatóbb árazást elősegítő, "egy költségelem-egy ártényező" szabály, valamint annak eldöntése is meglehetősen nehézkes, hogy mi számít indokolt árváltoztatásnak. A GVH szerint a jövőben megváltozott magatartási kötelezettség, vagyis az új szabályokhoz való alkalmazkodás kényszere önmagában még indokolhat feltétel-módosítást, szigorítást. Ha tehát ilyet tapasztalnak a következő 30 napban, úgy akár vizsgálatot is indítanak az adott pénzintézet ellen.

A bankváltás költségeivel kapcsolatban is vannak tévhitek az ügyfelek körében. Az új szabályozás ugyanis azt mondja ki, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás miatt kedvezőtlenebbé vált hitelszerződést lehet ingyenesen felmondani, azonban az ügyfél önként vállalt előtörlesztése, vagy végtörlesztése nem tartozik ebbe a kategóriába, hiszen ott nem kényszerű döntést hozott. Az ingyenes kilépés nem jelenti továbbá azt sem, hogy amennyiben a váltás kedvezőbb hitel felvételével történik, úgy annak sem lesznek költségei, hiszen az új hitel felvételével általában különféle egyszeri díjakat ki kell fizetni, mint például a közjegyzői díj.

Sokan a törvénymódosítás kapcsán attól tartanak, hogy például a 60 napos tájékoztatási kötelezettség miatt rugalmatlanabbá váló bankok nehezebben tudják majd közvetíteni a külső körülményekből fakadó változásokat az ügyfelek felé, s emiatt kamatfelárakkal fognak élni. A GVH szerint azonban a jogszabályi változásoknak úgy is eleget lehet tenni, hogy változó kamatozású konstrukciókra térnek át a bankok. Ilyenkor ugyanis automatikusan érvényesíthetők a külső változások az árakban, és nem kell évekkel előre beépíteni azokat az árakba.

Sok támadás érte korábban a törvényjavaslatot amiatt is, hogy alkotmányellenesek-e az abban foglalt új szabályok. A szerződésbontás előírt ingyenessége ugyanis árszabályozásba való beavatkozásnak is minősülhetne, a versenyhivatala szerint azonban még sincs erről szó, mindössze a költségek áthárítását korlátozzák, amit a bankok eddig azért tudtak maradék nélkül megtenni, mert nem volt versenykényszer.

A szerződésmódosítás miatt fizetendő közjegyzői díjat jelenleg nem szabályozza a GVH, azonban ezt is tervezik maximalizálni. Ennek az az oka, hogy a közjegyzői szerződésbe foglalás célja egyedül az, hogy a bank ne kényszerüljön végrehajtási eljárásra az ügyféllel szemben, annak nem teljesítése esetén. Ez tehát a bank érdeke, nem az ügyfélé, vagyis nem indokolt, hogy ennek magas költségeit ő fizesse meg. De ezen szabályozásra feltehetően még várnunk kell.

A mostani törvénymódosítástól mindenesetre a GVH azt reméli, hogy új banki termékek, főként változó kamatozású hitelek kerülnek majd piacra, és a termékek ára összehasonlíthatóbbá válik. Ennek részeként a PSZÁF készül egy termék-összehasonlító honlap létrehozására, amihez ő gyűjtené be az adatokat.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16