Brüsszel is megmentené a magyar bankokat

2009. február 12. 14:30

Az Európai Bizottság csütörtökön elfogadta a magyar bankmentő csomag keretein belül meghirdetett rekapitalizációs és garanciaprogramot. A csomag lehetővé teszi a hazai pénzintézetek számára, hogy központi forrásból tőkét emeljenek, cserébe az állam elsőbbségi részvénytulajdont szerezhetne. 


Sajtóértesülések szerint az Európai Bizottság jóváhagyta a nemzetközi hitelpiaci válság hatására meggyengült magyar bankok rekapitalizációjára, valamint a korábbiakat kiegészítő új hitelgaranciákra vonatkozó kormányzati tervet. A bankmentő csomag lehetővé teszi a hazai pénzintézetek számára, hogy állami forrásból tőkét emeljenek, amiért cserébe az állam elsőbbségi részvénytulajdonra tehet szert a bankokban.

A bizottság értékelése szerint ugyan a hazai bankmentő csomag állami segítségnyújtásra vonatkozó elemeket is tartalmaz, ám az egyenlő hozzáférés esélyeinek megteremtése révén nem torzítja el a piaci versenyt. A piaci verseny fenntartásáért felelős biztos, Neelie Krös szerint a magyar bankrendszer rekapitalizációjára irányuló kormányzati terv hatékony megoldást kínál a piaci bizalom helyreállítására, egyúttal arra is lehetőséget nyújt, hogy a reálgazdaság finanszírozását elősegítse.

A bankmentő csomag bevezetésével a jegybank célja, hogy a magyar pénzpiacon meglévő bizonytalanságok tovább csökkenjenek, és a vállalati hitelezés területén levő feszültségek oldódjanak. A megváltozott nemzetközi pénzügyi helyzetben ugyanis beszűkültek a rendelkezésre álló devizaforrások, azonban a deviza-hitelállomány hirtelen csökkenése a hitelkínálat, és ezen keresztül a gazdaság teljesítményének jelentős visszaesését okozhatná. Az alkalmazkodás elősegítése érdekében a Magyar Nemzeti Bank 2009. március 2-től új, eurolikviditást nyújtó hathónapos futamidejű euro/forint swaptendert vezet be.

Ugyanakkor a 6 hónapos swap tender feltételei között szerepel egy olyan pont, amely gyakorlatilag különválasztja a hazai és a külföldi tulajdonos kezében lévő bankokat, így a jelenlegi feltételek alapján a legnagyobb hazai hitelintézet, az OTP teljesen kiesik a jogosultak köréből. Olyan követelmények lettek meghatározva, melyek első ránézésre versenysemlegesnek tűnnek, de azokat a külföldi stratégiai tulajdonossal nem rendelkező bankok nem tudják igénybe venni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 4. 21:24
A Media1 néhány nappal elsőként mutatta be, hogy milyen jogsértő módszerrel kampányolt több napon át...
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm