13 °C Budapest

Célkeresztben a lízingcsalók: a vadászat elkezdődött!

Pénzcentrum
2008. november 11. 05:40

A finanszírozási csalások elkövetési módjai egyre kifinomultabbá váltak, a finanszírozók csak összefogással és a Rendőrséggel való együttműködéssel képesek csökkenteni az ebből eredő károkat. A csalók hitel- vagy lízing igénybevételével autókat vásárolnak, de a törlesztés helyett inkább értékesítik a járműveket, milliárdokkal rövidítve meg ezáltal a finanszírozókat.

Az éves szinten körülbelül 14 milliárd forintos kárt okozó autófinanszírozási csalások visszaszorítása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Magyar Lízingszövetség és az Országos Rendőr-főkapitányság. A lépés része annak az intézkedés sorozatnak, melyet az eredetvizsgálat szigorítása és a finanszírozás tényének forgalmi engedélybe történő bejegyzésének ügyében indítottak el.

A hitel- és lízingcsalások száma megötszöröződött az elmúlt 5 évben, de a bűncselekményeknek csak kevesebb, mint 50 %-a vált ismertté. Az együttműködésbe tömörült szervezetek összehangolt munkálatok elindításáról döntöttek. A finanszírozó cégeknél dolgozó munkatársaknak a bűncselekményekre utaló jeleket, a nyomozóknak pedig a csalás hátterében álló pénzügyi műveleteket kell mélyebben megismerni.

A finanszírozási csalások általában túlmutatnak a Lízingszövetség hatáskörén, ezért is fontos a Rendőrséggel való szorosabb és hatékonyabb együttműködés. A finanszírozási csalásokhoz legtöbbször csalás, okirat-hamisítás, sikkasztás, hitelsértés és orgazdaság is párosul, melyek megoldása már a nyomozati szervekre vár.

Az elmúlt két évben 3200 feljelentést tettek a lízingcégek, a kárérték pedig elérte az 5 milliárd forintot. Az ügyek kevesebb, mint 20 %-át sikerült feltárni és a követeléseknek csak alig 10 %-a térült meg. Mire egy ügylet nyomozati szakaszba ér, a csalók már külföldön értékesítették, vagy szétszerelve alkatrésznek eladták a finanszírozott járművet.

A nemzetközi körözések és a külföldi felderítés sok esetben akkor sem járhat sikerrel, ha az autót megtalálták, mert a vevő adásvételi szerződéssel igazolja a tulajdonjogát. Ekkor az eladó személyének felkutatása segítheti a nyomozást és a bűncselekmények mögött álló szervezett csoportok felgöngyölítését.

A járművek forgalmi engedélyében jelenleg nem szerepel, hogy az autó finanszírozott, a törzskönyv pedig nem minden európai országban létezik. Egy önerő nélkül vásárolt autót külföldön úgy lehet értékesíteni, hogy a vevő nem is tud a finanszírozásról. Az egyre kifinomultabb elkövetési módszereket azonban még a sokat látott nyomozati szerveknek is rendkívül nehéz követni.

Az opciós jog forgalmi engedélybe történő bejegyzésével számos csalás megelőzhető lenne, de ennek bevezetésére jogszabályváltozásra van szükség. A gépjárművekre vonatkozó zálogjogi nyilvántartás várhatóan jövő év január elsejétől lép életbe.

A finanszírozó és a rendőrség látókörébe sokszor azért sem kerülnek időben az elkövetők, mert a külföldi eladásig fizetik a havi részleteket. Az ügy ezáltal csak akkor válik gyanússá, amikor már régen túladtak a vagyontárgyon és abbahagyják a törlesztést.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A felszólító levelek kiküldése, a feljelentésig húzódó hónapok mind a csalók malmára hajtják a vizet. A rendőrségi eljárás eredményességének kicsi a valószínűsége, mert mire napirendre kerül az ügy, addig a csalók már eltüntetik a nyomok nagy részét. A szövetség vállalta, hogy amint szervezett csalásra, új módszerre utaló jellel találkoznak, azt azonnal jelentik a nyomozóknak.

A finanszírozó és a nyomozó szervek közös munkájának eredményeképpen az egyes kapitányságok helyett országos hatáskörű finanszírozási csalásra szakosodott munkacsoportot hoznak létre. A szövetség tájékoztatásának köszönhetően a rendőrség vélhetően hatékonyabban veszi majd fel a küzdelmet a jövőben a szervezett bűnözői csoportokkal.

A Lízingszövetség a rendőrségi állomány képzésében is részt vesz, a mai napon 2000 példányt adtak át a Rendőrtiszti Főiskola számára a finanszírozási csalásokról szóló kiadványukból. Ezen túl további konferenciákkal és oktatásokkal segítik egymás munkáját.

A magánszemélyek kétharmada öt évnél hosszabb futamidőt választ a finanszírozásra, a lízingszövetség adatai szerint a lejárt állomány 6-10 % között változik.

A csalások nem igazán befolyásolják a piac összesített statisztikáit, de a kimosdatott hajléktalanokra, a casco csalásokra, az autóklónozásra és a dupla finanszírozásra specializált csoportok kelléktára egyelőre kifogyhatatlannak tűnik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm