Közös fellépés a lízingcsalások ellen

Pénzcentrum
2008. november 10. 14:19

Az éves szinten körülbelül 14 milliárd forintos kárt okozó autófinanszírozási csalások visszaszorítása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Magyar Lízingszövetség és az Országos Rendőr-főkapitányság.

A hitel- és lízingcsalások száma megötszöröződött az elmúlt 5 évben, de a bűncselekményeknek csak kevesebb, mint 50 %-a vált ismertté. Az együttműködésbe tömörült szervezetek összehangolt intézkedés sorozat elindításáról döntöttek.

A finanszírozási csalások általában túlmutatnak a Lízingszövetség hatáskörén, ezért is fontos a Rendőrséggel való szorosabb és hatékonyabb együttműködés. Az elmúlt két évben 3200 feljelentést tettek a lízingcégek, a kárérték pedig elérte az 5 milliárd forintot. Az ügyek kevesebb, mint 20 %-át sikerült feltárni és a követeléseknek csak alig 10 %-a térült meg.

A finanszírozó és a nyomozó szervek közös munkájának eredményeképpen az egyes kapitányságok helyett országos hatáskörű finanszírozási csalásra szakosodott munkacsoportot hoznak létre. A szövetség tájékoztatja a rendőrséget a visszaélésekre utaló jelekről, amely vélhetően hatékonyabban veszi fel a küzdelmet a szervezett bűnözői csoportokkal.

A Lízingszövetség a rendőrségi állomány képzésében is részt vesz, a mai napon 2000 példányt adtak át a Rendőrtiszti Főiskola számára a finanszírozási csalásokról szóló kiadványukból. Ezen túl további konferenciákkal és oktatásokkal segítik egymás munkáját.

NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem