16 °C Budapest

Takarékoskodás mesterfokon: hazalopják a fél irodát?

Pénzcentrum
2008. október 20. 18:00

Az egészségügyi papír ellopása vagy a szomszéd wireless internetének használata néhány azok közül a módok közül, amivel az emberek akár illegálisan is spórolni próbálnak a gazdasági recesszió idején.

Egy friss kutatás szerint Nagy-Britanniában a bárok járók egyre gyakrabban "felejtik el" kifizetni az italukat, a hotelvendégek pedig egyre többször fosztják ki a szobákat. De vannak, akik még apróbb dolgokon próbálnak spórolni, a dohányosok például előszeretettel kérnek másoktól cigarettát, ahelyett, hogy vennének egy dobozzal.

A Norwich Union által készített felmérés szerint sokan egyre kisebb összegeket tesznek félre, akár bankbetétről, akár nyugdíjalapról van szó, a havi befizetett összegek folyamatosan csökkennek. A résztvevők 30 százaléka nyilatkozta, hogy folyamatosan csökkenti a félretett összeget, miközben 18 százalék a hitelkártyák törlesztéséből fogott vissza. 13 százalék pedig egyszerűen felhagyott a közüzemi számlák befizetésével.

5-ből 4 válaszadó bevallotta, hogy kifejezetten zsugori lett az elmúlt 6 hónapban. A reményeik szerint ennek eredménye is lesz, átlagosan 150 fonttal (51 600 forint) alacsonyabb kiadásra számítanak 2008-ra, mint 2007-ben.

A takarékoskodók legújabb módszerei között néhány érdekes is található. Előszeretettel használják fel például az újságokban található bolti kuponokat, vagy "hasznosítják újra" a korábban kapott, nem kívánt ajándékot. Sokan egyszerűen nem adnak borravalót sehol, de nem ritka az sem, hogy a szomszéd internetét használják, vagy elhoznak dolgokat a hotelszobákból ahol megszállnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Emellett egyre nagyobb népszerűségnek örvend az illegális zene és filmletöltés, és az irodát sem kímélik, sokan egyszerűen hazaviszik a WC-papírt és az irodaszereket. A válságra hivatkozva pedig az sem ritka eset, hogy valaki kaját lopjon az irodai hűtőszekrényből...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?