13 °C Budapest

A válság miatt növekedhetnek az egyenlőtlenségek

Pénzcentrum
2008. október 20. 08:45

A válság leküzdésére hivatott mentőcsomagok költségeit közösen állja a gazdaság összes szereplője, a megelőző fellendülés előnyei igencsak egyenlőtlenül oszlottak el - írja a Világgazdaság.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) elemzése szerint az 1990-es évek eleje és a 2000-es évek közepe között a jómódú háztartások teljes jövedelme a legtöbb országban gyorsabban nőtt, mint a rosszabb helyzetben lévőké, s az elmúlt két évtizedben a bérek aránya összességében is visszaszorult a teljes jövedelmen belül. A legjobban és a legrosszabban kereső 10 százalék közötti különbség 70 százalékkal emelkedett.

2007-ben a globális foglalkoztatás harmadával volt magasabb az 1990-es szintnél, így a jelentés megállapítása szerint a tavaly véget ért fellendülés sokkal inkább kedvezett a magas, mint a közepes és alacsony jövedelmű csoportoknak. A jelentés szerint a nagyobb jövedelmi különbségek segíthetik a gazdaságot, azonban a válságot megelőző időszakban már megmutatkoztak annak jelei, hogy a jövedelmi egyenlőtlenségek alakulásának trendje nem tartható fenn.

A jövedelmi egyenlőtlenség egyik fő oka az ILO szerint a pénzügyi globalizáció, amely nem segítette a termelékenység és a foglalkoztatás világszintű bővülését, közben azonban növelte a gazdasági instabilitást. Ennek árát pedig elsősorban az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező csoportok kénytelenek megfizetni.

Korábbi példákból a szervezet kiemelte, hogy a válságok általában jelentős állásvesztéssel járnak, melynek hatásait a legsérülékenyebb csoportok sokáig érzik. A beruházások visszaesése szintén növekvő munkanélküliséggel és ezáltal a jövedelmi különbségek növekedésével jár.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az egyenlőtlenséget a cégvezetők "teljesítményalapú" javadalmazásának eljterjedése is tovább növelte, mindeközben ez semmilyen hatással nem járt a vállalat teljesítményére. A szakszervezetek alkupozíciójának gyengülése szintén a különbségek növekedését hozta, melyet az adórendszerek is erősítettek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04