7 °C Budapest

5 jel, amiből tudhatod, ha lapátra tesznek

Pénzcentrum
2008. október 18. 08:00

Ahogy a válság szélesedik, egyre több ember veszíti el az állását. Már Magyarországon is van olyan üzem, ami bezárta kapuit a kereslet csökkenése miatt, így több embert is el kellett bocsátaniuk. De honnan lehet tudni, hogy hamarosan megválnak tőlünk? Íme 5 jel...

Az Egyesült Államok gazdaságában szinte pillanatok alatt 750 ezer munkahely tűnt el, és a várakozások szerint még további munkahelyek megszűnésére lehet számítani. A helyzet itthon sem sokkal jobb, egy bonyhádi autóalkatrész gyárban a dolgozók többségét el kell küldeni, ami a szentgotthárdi Opel-gyár után a második magyar üzem, amit közvetlenül érint a válság.

Mások is pakolnak...

Ha egyik nap azt vesszük észre, hogy az oldalunkon ülő kolléga pakol az asztalán egy dobozba, majd szomorúan távozik, az még nem biztos, hogy intő jel. De ha a másik oldalon is mocorgás támad, akkor már sejthető, hogy ki vagyunk rúgva, csak a főnök névsor szerint halad a bejelentéssel. Ha a cégnél tömegesen veszítik el az állásukat az emberek, jobb felkészülni arra, hogy mi is repülünk, még akkor is ha a főnök mást mond.

Befagyasztott munkaerő-felvétel...

Elgondolkodtató lehet az is, hogyha véletlenül egy álláshirdetésekkel teli oldalra tévedve feltűnően megfogyatkoztak a betöltetlen állások. Ilyenkor már a cégnél is érdemes lehet figyelgetni, hogy kinek van egyre kevesebb munkája, vagy ki az akinek már szervezik a búcsúpartit. Recesszió idején szinte lehetetlen megmondani, hogy ki lesz a következő.

Lemondott tréningek, egyre kevesebb projekt

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Még a nagy cégek is jelentősen lecsökkentik a tréningekre kiadott összegeket válság idején, ami akár jó mutatója lehet annak, hogy a cég anyagi helyzete nem biztos, hogy olyan jó, mint azt korábban gondoltuk volna. Ezek után már szinte egyenes úton következik, hogy megválnak néhány dolgozótól a hatékony költségcsökkentés érdekében.

Irodai pletyka

A következő, elég nyilvánvaló jel, az irodai pletykák. Ugyanis annak ellenére, hogy már sok emberen haladt keresztül kicsit talán még el is túlozzák, de akkor is van valamennyi valóságalapja, így nem árthat ha nyitva tartjuk a szemünket, és esetleg elkezdünk más munka után nézelődni.

Eltűnő vállalati célok

A cégeknek mindig van valamilyen célja, amit az adott évre vagy középtávra kinéz magának. Ezeket sokszor csak nagyon nehezen, de azért sikerül megvalósítani. Viszont abban a pillanatban, hogy a főnökön is csak azt látjuk, hogy csak játszik egész nap, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy már minden mindegy...

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm