Drágábbak és szigorúbbak a hitelek itthon is!

Pénzcentrum
2008. október 3. 10:00

Az MNB adatai szerint a vállalkozások már most is nehezebben és drágábban jutnak hitelhez, mint korábban, de a lakossági ügyfelek is hasonló változásokra számíthatnak az év második félében - írja a Népszabadság.

Ha közvetlenül nem is, de áttételesen már a a magyar adósok is érezhetik bőrükön a nemzetközi hitelválság hatásait. A pénzintézetek ugyanis egyre kevésbé bíznak egymásban, így a bankközi kamatok emelkednek, amit persze előszeretettel hárítanak ügyfeleikre.

A jegybank elemzése szerint a vállalkozások már az év első felében is nehezebben és drágábban juthattak hitelhez, a lakossági ügyfelek estén a bankok még lenyelték a veszteséget, azonban a második felében már ők is szigorodó hitelfeltételekre számíthatnak.

A bankok egyetértenek abban, hogy drágultak a forrásaik, azonban ezek ügyfelekre gyakorolt hatásáról már eltérően vélekednek. Az Erste szerint devizaforrásaik nem kerültek veszélybe, így a lakossági devizahitelezés továbbra is húzóerőt jelent majd a bank számára. Nem szigorítottak így a hitelezési feltételeken sem, azonban a cégek pénzügyi mutatóinak romlása miatt sokan már nem felelnek meg a hitelezési kritériumoknak.

Az OTP már tavaly megkezdte a lakossági és a vállalati hitelek átárazását, így a magas felárak miatt a nagyvállalati hitelezés esetében lassulást tapasztaltak, igaz vissza is fogták ezen tevékenységüket, és inkább a jobban jövedelmező lakossági hitelezésre koncentrálnak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A K&H-nál nem számítanak a lakossági hitelkamatok emelkedésére, miután szeptember elején megemelték a kiegészítő kamattámogatásos lakáshitelek kamatát.

Szakértők szerint azonban ha tartósan emelkednek a bankközi források kamatai, elképzelhető, hogy a lakossági hitelek is dráguljanak a jövőben, azonban tömeges hitelbedőlésre még így sem számítanak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?