15 °C Budapest

Ki miatt robbant ki a válság? Kattanhat a bilincs!

Pénzcentrum
2008. szeptember 24. 09:30

Vizsgálatot indít az FBI négy jelentős amerikai pénzintézet ügyében, melyek potenciális csalásai komoly szerepet játszattak a pénzügyi válság kirobbanásában.

A Fannie Mae és Freddie Mac jelzálogóriások mellett az AIG és a Lehman Brothers is a vizsgálatok fókuszába került, melyet az érintettek egyelőre nem kívántak kommentálni. A nyomozás egyaránt folyik majd a pénzintézetekkel és vezetőikkel szemben is.

A jelenlegi korai szakaszban annyit lehet tudni, hogy elsősorban számviteli csalásokra, bennfentes kereskedelemre, valamint a jelzáloghoz kapcsolódó értékpapírok és egyéb befektetések felülértékelésére vadásznak a nyomozók.

Nem meglepő módon elég sokan gondolják úgy, hogy a legnagyobb pénzintézeteknél felelős beosztásban dolgozóknak már jóideje látniuk kellett a mögöttes folyamatokat, ennek ellenére azonban egy kis "window dressinggel" a valósnál szebb képet mutathattak vállalataikról a külvilágnak, nem kis bónuszokat söpörve be ezzel az utolsó pillanatig.

Igaz persze, hogy a probléma nagyságát sokáig nehéz lett volna megbecsülni, az azonban mindenképp abnormális, hogy egyik napról a másikra estek ki a csontvázak a szekrényből, addig pedig úgy viselkedett, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Meglátjuk, mit sikerül ebből bizonyítani...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?