30 °C Budapest

Bezárult a deviza-olló: fordulat a személyi kölcsön piacon!

Pénzcentrum
2008. szeptember 10. 05:55

Aktuális körképünkben annak járunk utána, hogy a hazai kereskedelmi bankok milyen személyi kölcsön ajánlatokkal várják az iskolakezdést követően megüresedett pénztárcával rendelkező ügyfeleket. A nyári szabadságolásokat követően újra beindult az élet és a bankok beszámolói alapján a kölcsönfelvételi kedv is megélénkült az elmúlt időszakban. Nézzük az egyes hitelintézetek ajánlatait 100 ezer, 300 ezer, 500 ezer és 1 millió forintra.

Bár egyre több bank számol be arról, hogy növekszik a hitelkiváltások népszerűsége, sokan még mindig az ingatlanfedezet nélkül igényelhető személyi kölcsönök mellett teszik le a voksukat. Az adósságrendezés elsősorban azoknak ajánlott, akik többféle hiteltartozással és ingatlannal is rendelkeznek, a személyi kölcsön igénylők azonban csak a jövedelmüket terhelik.

A hitelintézetek képviselőinek elmondása szerint az erős forint ellenére továbbra is a svájci frank alapú konstrukciók hódítanak. Az ajánlatok összehasonlítása során azonban kiderül, hogy a deviza alapú kölcsönök törlesztőrészlete alig néhány száz forinttal alacsonyabb, mint a forintkölcsönöké. Ez az előny forint gyengülése esetén azonban könnyen elolvadhat. A nyaralás és az iskolakezdés megterhelte a háztartások pénztárcáit, ezért a pénzintézetek képviselői az igénylések számának fokozódására számítanak.

2008. szeptember 4. és 8. között megkérdeztük a bankokat az aktuális személyi kölcsön kondíciókról, melyeket a teljes hiteldíj mutató (THM) alapján hasonlítottunk össze. A THM jobban láttatja a különbséget az egyes bankok ajánlatai között, olyan költségeket is tartalmaz, amelyek a törlesztőrészletekben nem jelennek meg.

100 ezer forint: a gyorskölcsönökkel csak kevesek konkurálnak!

A banki ajánlatokból kiderül, hogy százezer forintot csak a CIB, az Allianz Bank és az OTP Bank kínál az ügyfeleinek. A Kereskedelmi és Hitelbank ajánlata az aktuális kondíciók szerint igényelhető legalacsonyabb összegre, 150 ezer forintra vonatkozik, a többi hitelintézet erre az összegre és futamidőre nem rendelkezik termékkel.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés, banki adatszolgáltatás

Az Erste Banknál 250 ezer forint a minimum felvehető összeg, de van olyan pénzintézet, ahol legalább 300 ezer forintot kell igényelni. A három pénzintézet által kínált törlesztőrészlet nem sokkal tér el egymástól, ugyanakkor a teljes hiteldíj mutatók eltérő induló költségeket sejtetnek.

300 ezer forint: élesedik a verseny!

A legkedvezőbb THM és törlesztőrészlet az Allianz Bank neve mellett szerepel, de ez a törlesztés a kedvezményes hitelekre vonatkozik. Az Allianz és a Budapest Bank valószínűleg a gyér érdeklődés következtében nem rendelkezik euró alapú termékkel, az Erste Bankban a statisztikák szerint csak minden századik igénylő kéri euró alapon a kölcsönt.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés, banki adatszolgáltatás

Az OTP Bank induló havi részleteivel nehéz versenyezni, a nyár elején meghirdetett és szeptember végéig tartó akció keretében az első három hónapban - akciós kamat mellett - nem kell tőkét, csak kamatot és kezelési költséget törleszteni. A forint alapú ajánlatok teljes hiteldíj mutatója 25,95 % - 33,13 % között alakulnak, a svájci frank esetében 20,57 % - 32,11 %, ami valószínűleg az eltérő induló költségeknek köszönhető.

A forint és deviza alapú kölcsönök között egyre szűkül a törlesztőrészletek közötti különbség, sőt az UniCredit Bank forint ajánlata közel háromszáz forinttal kedvezőbb, mint a svájci frank alapú kölcsön törlesztőrészlete.

500 ezer: a legjellemzőbb kölcsönösszeg!

Az igénylők körében az egyik legnépszerűbb félmilliós ajánlatok törlesztőrészlete - az OTP akciós időszakára vonatkozó részletektől eltekintve - 14-17 ezer forint között alakulnak. Az UniCredit, a Budapest Bank és az Erste bank forint és deviza alapú ajánlatai között csak párszáz forint a különbség, ugyanakkor az Allianz és a K&H Bank már 15 ezer forint alá szorította a fizetendő részleteket.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés, banki adatszolgáltatás

A táblázatban szereplő teljes hiteldíj mutatók nem szemléltetik a kölcsönök árfolyam- és kamatkockázatát, de a hitelintézetek minden esetben tájékoztatják ezekről az ügyfeleket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

1 millió forint: érdemes személyesen is tájékozódni!

Az egyes hitelintézetek ajánlatairól érdemes a bankfiókokban is tájékozódni, mivel az engedélyezési feltételek eltérőek lehetnek. Akadnak olyan bankok, amely folyószámla nyitásához, fizetés átutaláshoz és csoportos beszedési megbízásokhoz köti a kedvezményeket, mások továbbra is engedélyezik a csekken történő törlesztést.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés, banki adatszolgáltatás

Az OTP Bank nem tapasztalta az igénylések számának jelentősebb változását az elmúlt 3 hónapban, bár a forint erősödésének következtében némileg csökkent a deviza alapú igénylések aránya. Ennek ellenére továbbra is a svájci frank alapú termékek a legnépszerűbbek és ez dominál a meglévő portfólióban és az új kihelyezések között egyaránt. Az ügyfelek kedvelik a hitelkiváltást, a régi kedvezőtlenebb kamatozású kölcsönök új, alacsonyabb törlesztőrészlet melletti kölcsönre cserélését.

Az Erste Bank nem változtatott a személyi kölcsön kondícióin az elmúlt negyedévben, bár a nyári hónapokban 96 hónapos futamidejű akciós, svájci frank alapú ajánlatokkal csábították az ügyfeleket. Az akció hatására 42 %-kal nőtt az igénylések száma az azt megelőző negyedévhez képest. Az idén folyósított személyi kölcsön portfólió 63 %-a svájci frank alapú, 36 %-a forint alapú és csak a maradék 1 % az euró alapú kölcsönök aránya.

A K&H Bank képviselői szerint a jelenlegi árfolyamszint nem befolyásolja érdemben a személyi kölcsönök iránti keresletet, az igénylők elsődlegesen továbbra is a törlesztőrészletek alapján döntenek.

A Budapest Bank az elmúlt hónapban vezette be a forintban fix havi törlesztőrészlettel fizethető személyi kölcsön termékét. Ezt a módozatot elsősorban azoknak ajánlják, akik szeretik a jól tervezhető kiadásokat. A hitelek előtörlesztésére, illetve forintra történő konvertálására a bank lehetőséget biztosít. A bank a szezonális ingadozásokon kívül nem tapasztalt extrém ingadozást a hitelfelvételi kedvben, de a statisztikák szerint csökkent a devizahitelek aránya az újonnan folyósított kölcsönök között.

Az Allianz Bank májusban kisebb áremelést hajtott végre, ugyanakkor elengedték a kezelési költséget. A bank által megadott törlesztőrészletek is a kedvezményes kölcsönökre vonatkoznak. Az állományra vonatkozó statisztikák továbbra is növekedést mutatnak, az erős forint nem befolyásolta az ügyfelek döntéseit, a portfólió 95 %-át a svájci frank alapú kölcsönök teszik ki.

Az UniCredit Bank nem változtatott a feltételrendszerén az elmúlt három hónapban, Komócsi Sándor ügyvezető igazgató a hitelfelvételi kedv további erősödésére számít a következő időszakban. A bank ügyfelei továbbra is a svájci frank alapú hiteleket részesítik előnyben, nem ritka a hitelek átcsoportosítása, vagy összevonása egy jelzáloghitel termékbe.

A tapasztalataik szerint az ügyfelek egyre közelebb kerülnek ahhoz a lélektani pillanathoz, amikor a forinthitel által képviselt kiszámíthatóságot részesítik előnyben a valamivel olcsóbb, de az árfolyamkockázatot magukban hordozó devizahitelekkel szemben. Már most is vannak olyan ügyfelek, akik vállalják a forinthitelekkel járó költségtöbbletet.

A Raiffeisen Bank bár nem kívánt a táblázatokban szerepelni, fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az elmúlt negyedévben kis mértékben módosította a kondícióit és az igénylési feltételeket. Az ügyfelek továbbra is a devizahiteleket részesítik előnyben, ugyanakkor a hitelkiváltás nem jellemző a fedezetlen személyi kölcsönök esetében. Az erős forint inkább a meglévő ügyfeleiknek kedvez, az új igénylők nem az árfolyam, hanem a törlesztőrészlet figyelembe vételével hozzák meg döntésüket.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 14:41
A Magyar Terjesztés-ellenrzési Szövetség (MATESZ) legújabb, 2022 második negyedéves gyorsjelentése s...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?