33 °C Budapest

Bezárult a deviza-olló: fordulat a személyi kölcsön piacon!

Pénzcentrum
2008. szeptember 10. 05:55

Aktuális körképünkben annak járunk utána, hogy a hazai kereskedelmi bankok milyen személyi kölcsön ajánlatokkal várják az iskolakezdést követően megüresedett pénztárcával rendelkező ügyfeleket. A nyári szabadságolásokat követően újra beindult az élet és a bankok beszámolói alapján a kölcsönfelvételi kedv is megélénkült az elmúlt időszakban. Nézzük az egyes hitelintézetek ajánlatait 100 ezer, 300 ezer, 500 ezer és 1 millió forintra.

Bár egyre több bank számol be arról, hogy növekszik a hitelkiváltások népszerűsége, sokan még mindig az ingatlanfedezet nélkül igényelhető személyi kölcsönök mellett teszik le a voksukat. Az adósságrendezés elsősorban azoknak ajánlott, akik többféle hiteltartozással és ingatlannal is rendelkeznek, a személyi kölcsön igénylők azonban csak a jövedelmüket terhelik.

A hitelintézetek képviselőinek elmondása szerint az erős forint ellenére továbbra is a svájci frank alapú konstrukciók hódítanak. Az ajánlatok összehasonlítása során azonban kiderül, hogy a deviza alapú kölcsönök törlesztőrészlete alig néhány száz forinttal alacsonyabb, mint a forintkölcsönöké. Ez az előny forint gyengülése esetén azonban könnyen elolvadhat. A nyaralás és az iskolakezdés megterhelte a háztartások pénztárcáit, ezért a pénzintézetek képviselői az igénylések számának fokozódására számítanak.

2008. szeptember 4. és 8. között megkérdeztük a bankokat az aktuális személyi kölcsön kondíciókról, melyeket a teljes hiteldíj mutató (THM) alapján hasonlítottunk össze. A THM jobban láttatja a különbséget az egyes bankok ajánlatai között, olyan költségeket is tartalmaz, amelyek a törlesztőrészletekben nem jelennek meg.

100 ezer forint: a gyorskölcsönökkel csak kevesek konkurálnak!

A banki ajánlatokból kiderül, hogy százezer forintot csak a CIB, az Allianz Bank és az OTP Bank kínál az ügyfeleinek. A Kereskedelmi és Hitelbank ajánlata az aktuális kondíciók szerint igényelhető legalacsonyabb összegre, 150 ezer forintra vonatkozik, a többi hitelintézet erre az összegre és futamidőre nem rendelkezik termékkel.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés, banki adatszolgáltatás

Az Erste Banknál 250 ezer forint a minimum felvehető összeg, de van olyan pénzintézet, ahol legalább 300 ezer forintot kell igényelni. A három pénzintézet által kínált törlesztőrészlet nem sokkal tér el egymástól, ugyanakkor a teljes hiteldíj mutatók eltérő induló költségeket sejtetnek.

300 ezer forint: élesedik a verseny!

A legkedvezőbb THM és törlesztőrészlet az Allianz Bank neve mellett szerepel, de ez a törlesztés a kedvezményes hitelekre vonatkozik. Az Allianz és a Budapest Bank valószínűleg a gyér érdeklődés következtében nem rendelkezik euró alapú termékkel, az Erste Bankban a statisztikák szerint csak minden századik igénylő kéri euró alapon a kölcsönt.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés, banki adatszolgáltatás

Az OTP Bank induló havi részleteivel nehéz versenyezni, a nyár elején meghirdetett és szeptember végéig tartó akció keretében az első három hónapban - akciós kamat mellett - nem kell tőkét, csak kamatot és kezelési költséget törleszteni. A forint alapú ajánlatok teljes hiteldíj mutatója 25,95 % - 33,13 % között alakulnak, a svájci frank esetében 20,57 % - 32,11 %, ami valószínűleg az eltérő induló költségeknek köszönhető.

A forint és deviza alapú kölcsönök között egyre szűkül a törlesztőrészletek közötti különbség, sőt az UniCredit Bank forint ajánlata közel háromszáz forinttal kedvezőbb, mint a svájci frank alapú kölcsön törlesztőrészlete.

500 ezer: a legjellemzőbb kölcsönösszeg!

Az igénylők körében az egyik legnépszerűbb félmilliós ajánlatok törlesztőrészlete - az OTP akciós időszakára vonatkozó részletektől eltekintve - 14-17 ezer forint között alakulnak. Az UniCredit, a Budapest Bank és az Erste bank forint és deviza alapú ajánlatai között csak párszáz forint a különbség, ugyanakkor az Allianz és a K&H Bank már 15 ezer forint alá szorította a fizetendő részleteket.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés, banki adatszolgáltatás

A táblázatban szereplő teljes hiteldíj mutatók nem szemléltetik a kölcsönök árfolyam- és kamatkockázatát, de a hitelintézetek minden esetben tájékoztatják ezekről az ügyfeleket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

1 millió forint: érdemes személyesen is tájékozódni!

Az egyes hitelintézetek ajánlatairól érdemes a bankfiókokban is tájékozódni, mivel az engedélyezési feltételek eltérőek lehetnek. Akadnak olyan bankok, amely folyószámla nyitásához, fizetés átutaláshoz és csoportos beszedési megbízásokhoz köti a kedvezményeket, mások továbbra is engedélyezik a csekken történő törlesztést.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés, banki adatszolgáltatás

Az OTP Bank nem tapasztalta az igénylések számának jelentősebb változását az elmúlt 3 hónapban, bár a forint erősödésének következtében némileg csökkent a deviza alapú igénylések aránya. Ennek ellenére továbbra is a svájci frank alapú termékek a legnépszerűbbek és ez dominál a meglévő portfólióban és az új kihelyezések között egyaránt. Az ügyfelek kedvelik a hitelkiváltást, a régi kedvezőtlenebb kamatozású kölcsönök új, alacsonyabb törlesztőrészlet melletti kölcsönre cserélését.

Az Erste Bank nem változtatott a személyi kölcsön kondícióin az elmúlt negyedévben, bár a nyári hónapokban 96 hónapos futamidejű akciós, svájci frank alapú ajánlatokkal csábították az ügyfeleket. Az akció hatására 42 %-kal nőtt az igénylések száma az azt megelőző negyedévhez képest. Az idén folyósított személyi kölcsön portfólió 63 %-a svájci frank alapú, 36 %-a forint alapú és csak a maradék 1 % az euró alapú kölcsönök aránya.

A K&H Bank képviselői szerint a jelenlegi árfolyamszint nem befolyásolja érdemben a személyi kölcsönök iránti keresletet, az igénylők elsődlegesen továbbra is a törlesztőrészletek alapján döntenek.

A Budapest Bank az elmúlt hónapban vezette be a forintban fix havi törlesztőrészlettel fizethető személyi kölcsön termékét. Ezt a módozatot elsősorban azoknak ajánlják, akik szeretik a jól tervezhető kiadásokat. A hitelek előtörlesztésére, illetve forintra történő konvertálására a bank lehetőséget biztosít. A bank a szezonális ingadozásokon kívül nem tapasztalt extrém ingadozást a hitelfelvételi kedvben, de a statisztikák szerint csökkent a devizahitelek aránya az újonnan folyósított kölcsönök között.

Az Allianz Bank májusban kisebb áremelést hajtott végre, ugyanakkor elengedték a kezelési költséget. A bank által megadott törlesztőrészletek is a kedvezményes kölcsönökre vonatkoznak. Az állományra vonatkozó statisztikák továbbra is növekedést mutatnak, az erős forint nem befolyásolta az ügyfelek döntéseit, a portfólió 95 %-át a svájci frank alapú kölcsönök teszik ki.

Az UniCredit Bank nem változtatott a feltételrendszerén az elmúlt három hónapban, Komócsi Sándor ügyvezető igazgató a hitelfelvételi kedv további erősödésére számít a következő időszakban. A bank ügyfelei továbbra is a svájci frank alapú hiteleket részesítik előnyben, nem ritka a hitelek átcsoportosítása, vagy összevonása egy jelzáloghitel termékbe.

A tapasztalataik szerint az ügyfelek egyre közelebb kerülnek ahhoz a lélektani pillanathoz, amikor a forinthitel által képviselt kiszámíthatóságot részesítik előnyben a valamivel olcsóbb, de az árfolyamkockázatot magukban hordozó devizahitelekkel szemben. Már most is vannak olyan ügyfelek, akik vállalják a forinthitelekkel járó költségtöbbletet.

A Raiffeisen Bank bár nem kívánt a táblázatokban szerepelni, fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az elmúlt negyedévben kis mértékben módosította a kondícióit és az igénylési feltételeket. Az ügyfelek továbbra is a devizahiteleket részesítik előnyben, ugyanakkor a hitelkiváltás nem jellemző a fedezetlen személyi kölcsönök esetében. Az erős forint inkább a meglévő ügyfeleiknek kedvez, az új igénylők nem az árfolyam, hanem a törlesztőrészlet figyelembe vételével hozzák meg döntésüket.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 21. 11:21
A Nemzetközi Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia tagja lett Málnay B. Levente, az AMC Networ...
ChikansPlanet  |  2024. június 21. 10:17
A kutatók évtizedek óta vizsgálják, hogy a klímaváltozás hogyan alakítja át az óceánok ökoszisztémáj...
Holdblog  |  2024. június 21. 08:58
Az Egyesült Államok a részvénypiac királya, az eddigi kihívó, Kína egyre jobban távolodik az előzés...
KonyhaKontrolling  |  2024. június 21. 07:45
Így nyár elején sokfelé kell szaladnunk, ezért most csak két rövid hírről szeretnék beszámolni. Mive...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm