7 °C Budapest

Bezárult a deviza-olló: fordulat a személyi kölcsön piacon!

Pénzcentrum
2008. szeptember 10. 05:55

Aktuális körképünkben annak járunk utána, hogy a hazai kereskedelmi bankok milyen személyi kölcsön ajánlatokkal várják az iskolakezdést követően megüresedett pénztárcával rendelkező ügyfeleket. A nyári szabadságolásokat követően újra beindult az élet és a bankok beszámolói alapján a kölcsönfelvételi kedv is megélénkült az elmúlt időszakban. Nézzük az egyes hitelintézetek ajánlatait 100 ezer, 300 ezer, 500 ezer és 1 millió forintra.

Bár egyre több bank számol be arról, hogy növekszik a hitelkiváltások népszerűsége, sokan még mindig az ingatlanfedezet nélkül igényelhető személyi kölcsönök mellett teszik le a voksukat. Az adósságrendezés elsősorban azoknak ajánlott, akik többféle hiteltartozással és ingatlannal is rendelkeznek, a személyi kölcsön igénylők azonban csak a jövedelmüket terhelik.

A hitelintézetek képviselőinek elmondása szerint az erős forint ellenére továbbra is a svájci frank alapú konstrukciók hódítanak. Az ajánlatok összehasonlítása során azonban kiderül, hogy a deviza alapú kölcsönök törlesztőrészlete alig néhány száz forinttal alacsonyabb, mint a forintkölcsönöké. Ez az előny forint gyengülése esetén azonban könnyen elolvadhat. A nyaralás és az iskolakezdés megterhelte a háztartások pénztárcáit, ezért a pénzintézetek képviselői az igénylések számának fokozódására számítanak.

2008. szeptember 4. és 8. között megkérdeztük a bankokat az aktuális személyi kölcsön kondíciókról, melyeket a teljes hiteldíj mutató (THM) alapján hasonlítottunk össze. A THM jobban láttatja a különbséget az egyes bankok ajánlatai között, olyan költségeket is tartalmaz, amelyek a törlesztőrészletekben nem jelennek meg.

100 ezer forint: a gyorskölcsönökkel csak kevesek konkurálnak!

A banki ajánlatokból kiderül, hogy százezer forintot csak a CIB, az Allianz Bank és az OTP Bank kínál az ügyfeleinek. A Kereskedelmi és Hitelbank ajánlata az aktuális kondíciók szerint igényelhető legalacsonyabb összegre, 150 ezer forintra vonatkozik, a többi hitelintézet erre az összegre és futamidőre nem rendelkezik termékkel.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés, banki adatszolgáltatás

Az Erste Banknál 250 ezer forint a minimum felvehető összeg, de van olyan pénzintézet, ahol legalább 300 ezer forintot kell igényelni. A három pénzintézet által kínált törlesztőrészlet nem sokkal tér el egymástól, ugyanakkor a teljes hiteldíj mutatók eltérő induló költségeket sejtetnek.

300 ezer forint: élesedik a verseny!

A legkedvezőbb THM és törlesztőrészlet az Allianz Bank neve mellett szerepel, de ez a törlesztés a kedvezményes hitelekre vonatkozik. Az Allianz és a Budapest Bank valószínűleg a gyér érdeklődés következtében nem rendelkezik euró alapú termékkel, az Erste Bankban a statisztikák szerint csak minden századik igénylő kéri euró alapon a kölcsönt.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés, banki adatszolgáltatás

Az OTP Bank induló havi részleteivel nehéz versenyezni, a nyár elején meghirdetett és szeptember végéig tartó akció keretében az első három hónapban - akciós kamat mellett - nem kell tőkét, csak kamatot és kezelési költséget törleszteni. A forint alapú ajánlatok teljes hiteldíj mutatója 25,95 % - 33,13 % között alakulnak, a svájci frank esetében 20,57 % - 32,11 %, ami valószínűleg az eltérő induló költségeknek köszönhető.

A forint és deviza alapú kölcsönök között egyre szűkül a törlesztőrészletek közötti különbség, sőt az UniCredit Bank forint ajánlata közel háromszáz forinttal kedvezőbb, mint a svájci frank alapú kölcsön törlesztőrészlete.

500 ezer: a legjellemzőbb kölcsönösszeg!

Az igénylők körében az egyik legnépszerűbb félmilliós ajánlatok törlesztőrészlete - az OTP akciós időszakára vonatkozó részletektől eltekintve - 14-17 ezer forint között alakulnak. Az UniCredit, a Budapest Bank és az Erste bank forint és deviza alapú ajánlatai között csak párszáz forint a különbség, ugyanakkor az Allianz és a K&H Bank már 15 ezer forint alá szorította a fizetendő részleteket.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés, banki adatszolgáltatás

A táblázatban szereplő teljes hiteldíj mutatók nem szemléltetik a kölcsönök árfolyam- és kamatkockázatát, de a hitelintézetek minden esetben tájékoztatják ezekről az ügyfeleket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

1 millió forint: érdemes személyesen is tájékozódni!

Az egyes hitelintézetek ajánlatairól érdemes a bankfiókokban is tájékozódni, mivel az engedélyezési feltételek eltérőek lehetnek. Akadnak olyan bankok, amely folyószámla nyitásához, fizetés átutaláshoz és csoportos beszedési megbízásokhoz köti a kedvezményeket, mások továbbra is engedélyezik a csekken történő törlesztést.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés, banki adatszolgáltatás

Az OTP Bank nem tapasztalta az igénylések számának jelentősebb változását az elmúlt 3 hónapban, bár a forint erősödésének következtében némileg csökkent a deviza alapú igénylések aránya. Ennek ellenére továbbra is a svájci frank alapú termékek a legnépszerűbbek és ez dominál a meglévő portfólióban és az új kihelyezések között egyaránt. Az ügyfelek kedvelik a hitelkiváltást, a régi kedvezőtlenebb kamatozású kölcsönök új, alacsonyabb törlesztőrészlet melletti kölcsönre cserélését.

Az Erste Bank nem változtatott a személyi kölcsön kondícióin az elmúlt negyedévben, bár a nyári hónapokban 96 hónapos futamidejű akciós, svájci frank alapú ajánlatokkal csábították az ügyfeleket. Az akció hatására 42 %-kal nőtt az igénylések száma az azt megelőző negyedévhez képest. Az idén folyósított személyi kölcsön portfólió 63 %-a svájci frank alapú, 36 %-a forint alapú és csak a maradék 1 % az euró alapú kölcsönök aránya.

A K&H Bank képviselői szerint a jelenlegi árfolyamszint nem befolyásolja érdemben a személyi kölcsönök iránti keresletet, az igénylők elsődlegesen továbbra is a törlesztőrészletek alapján döntenek.

A Budapest Bank az elmúlt hónapban vezette be a forintban fix havi törlesztőrészlettel fizethető személyi kölcsön termékét. Ezt a módozatot elsősorban azoknak ajánlják, akik szeretik a jól tervezhető kiadásokat. A hitelek előtörlesztésére, illetve forintra történő konvertálására a bank lehetőséget biztosít. A bank a szezonális ingadozásokon kívül nem tapasztalt extrém ingadozást a hitelfelvételi kedvben, de a statisztikák szerint csökkent a devizahitelek aránya az újonnan folyósított kölcsönök között.

Az Allianz Bank májusban kisebb áremelést hajtott végre, ugyanakkor elengedték a kezelési költséget. A bank által megadott törlesztőrészletek is a kedvezményes kölcsönökre vonatkoznak. Az állományra vonatkozó statisztikák továbbra is növekedést mutatnak, az erős forint nem befolyásolta az ügyfelek döntéseit, a portfólió 95 %-át a svájci frank alapú kölcsönök teszik ki.

Az UniCredit Bank nem változtatott a feltételrendszerén az elmúlt három hónapban, Komócsi Sándor ügyvezető igazgató a hitelfelvételi kedv további erősödésére számít a következő időszakban. A bank ügyfelei továbbra is a svájci frank alapú hiteleket részesítik előnyben, nem ritka a hitelek átcsoportosítása, vagy összevonása egy jelzáloghitel termékbe.

A tapasztalataik szerint az ügyfelek egyre közelebb kerülnek ahhoz a lélektani pillanathoz, amikor a forinthitel által képviselt kiszámíthatóságot részesítik előnyben a valamivel olcsóbb, de az árfolyamkockázatot magukban hordozó devizahitelekkel szemben. Már most is vannak olyan ügyfelek, akik vállalják a forinthitelekkel járó költségtöbbletet.

A Raiffeisen Bank bár nem kívánt a táblázatokban szerepelni, fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az elmúlt negyedévben kis mértékben módosította a kondícióit és az igénylési feltételeket. Az ügyfelek továbbra is a devizahiteleket részesítik előnyben, ugyanakkor a hitelkiváltás nem jellemző a fedezetlen személyi kölcsönök esetében. Az erős forint inkább a meglévő ügyfeleiknek kedvez, az új igénylők nem az árfolyam, hanem a törlesztőrészlet figyelembe vételével hozzák meg döntésüket.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm