9 °C Budapest

Nyaralás személyi kölcsönből: Még éppen időben vagy!

Pénzcentrum
2008. június 9. 05:55

Bankválasztás előtt érdemes szétnézni Körbejártuk a hazai kereskedelmi bankokat, hogy a nyári szabadságolások előtt álló ügyfeleket milyen személyi kölcsön kondíciókkal várják. A karácsonyi szezon után talán a nyaralást megelőző időszakban a legmagasabb a hitelfelvételi kedv, a lakosság így próbálja pótolni a felhőtlen pihenéshez szükséges pénzeszközöket.

Manapság egyre kedvezőbb kamatozású jelzáloghitelekkel csábítják ügyfeleiket a bankok, ennek ellenére sokan mégis a személyi kölcsön felvétele mellett döntenek, mert nem szeretnék terhelni a lakásukat.

A hitelpiacon továbbra is megfigyelhető a deviza-alapú hitelek térhódítása, ezen belül a svájci frank alapú kölcsönök a legnépszerűbbek. Akik a nyaralásra szeretnének személyi kölcsönt felvenni, azok még éppen időben vannak, mert a banki ügyintézés átfutási idejével számolva lehetőségük van még a fő szezon előtt pénzhez jutni.

A nyaralás megtervezése előtt célszerű költségvetést készíteni, így nem a pihenés közben éri az embereket a legnagyobb meglepetés, ha pedig további forrásokra van szükség, akkor még el lehet indítani egy kérelmet a bankokban. Nézzük, hogy milyen ajánlatokat kínálnak a bankok így a nyár elején!

2008. június 4. és 6. között megkérdeztük a bankokat az aktuális személyi kölcsön kondíciókról, melyeket a teljes hiteldíj mutató (THM) alapján hasonlítottunk össze. A THM jobban láttatja a különbséget az egyes bankok ajánlatai között, olyan költségeket is tartalmaz, amelyek a törlesztőrészletekben nem jelennek meg.

Kérésünkre ez alkalommal az Allianz Bank, a Budapest Bank, a CIB, a Citibank, az Erste, a K&H, az OTP és az UniCredit Bank adta meg az általa ajánlott konstrukcióra vonatkozó legfontosabb adatokat.

100 ezer forint: nem indokolják a piaci igények!

A hitelintézetek szerint a piaci igények már meghaladták a százezer forintos összeget, ezért a legtöbb bank 150-200 ezer forinttól kínál személyi kölcsönt, de van olyan pénzintézet, ahol 300 ezer forintról indul a finanszírozás. A K&H százezres ajánlata csak egyedi engedélyezéssel vehető igénybe, ezért inkább csak tájékoztató adatnak minősítjük, egyébként náluk is legalább 150 ezer forintot kell igényelni. Az OTP Bank törlesztőrészlete körülbelül ötszáz forinttal magasabb, mint a többi ajánlat, de a THM-ből ítélve sokkal magasabb járulékos költségek tartoznak hozzá.

Forrás: bankok adatközlése, Pénzcentrum.hu

Az OTP Bank azoknak az ügyfeleknek kínálja a kisösszegű személyi kölcsönét, akiknek a jövedelme legalább 6 hónapja a banknál vezetett lakossági folyószámlára érkezik.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

300 ezer forint: szélesedik a kínálat!

300 ezer forintra vonatkozó ajánlatot a Citibank kivételével minden megkérdezett személyi kölcsönnel foglalkozó banktól kaptunk. A táblázatból megfigyelhető a Budapest Bank csak forint alapon nyújt személyi kölcsönt, a többi válaszadó devizában is hitelez, bár az Allianz Banknak nincs euró alapú kölcsöne.

Forrás: bankok adatközlése, Pénzcentrum.hu


* Az OTP Bank akciós törlesztőrészlete az első három hónapra vonatkozik

Az ajánlatok teljes hiteldíj mutatói 24,90 % és 31,55 % között szóródnak. A legalacsonyabb törlesztőrészletet forint alapon a CIB Bank, svájci frank esetén az Allianz Bank ügyfeleinek kell fizetni. A törlesztőrészletek között 1600 forint körüli a legnagyobb eltérés, de a THM-ek között nagyobb különbségek is vannak, ebből az valószínűsíthető, hogy az induló költségek eltérései állhatnak a háttérben.

Az Allianz Bank felhívta a figyelmünket arra, hogy ha az igénylő rendelkezik a cégüknél nyugdíjpénztári, vagy biztosítási termékkel, akkor a mindenkori kamat mértékéből 3 %-ot elengednek.

500 ezer forint: törpülő különbségek!

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?