8 °C Budapest

Jelentett a Cetelem: idén meglesz a 100 milliárd!

Pénzcentrum
2008. május 21. 12:15

A ma megrendezett sajtótájékoztató keretében Dr. Lendvai János, a Magyar Cetelem Zrt. elnök-vezérigazgatója értékelte a cég 2007-es pénzügyi eredményeit, bemutatta az idei üzleti terveket, tájékoztatta a megjelenteket az új stratégiáról és a bevezetésre kerülő devizahitelekről.

A sajtótájékoztatót Balog Gábor a Magyar Cetelem Zrt. marketing osztályvezetője nyitotta meg, majd rövid köszöntő után átadta a szót a vezérigazgatónak, aki a három fő témakör közül az elmúlt év értékelésével kezdte mondandóját. 2007-ben a hitelkihelyezések megközelítették a 60 milliárd forintot, ezzel közel 8 %-os növekedést ért el a cég. Az idei tervek szerint 17 %-os növekedés mellett el kívánják érni a 70 milliárd forintos új kihelyezést, melyhez optimizmusra adnak okot az első negyedéves eredmények.

Eredmények, szolgáltatások, termékek:

2007-ben az összes magyarországi Tesco hipermarketben elérhetőek a bank áruhitel, hitelkártya és személyi kölcsön termékei, bevezetésre került az AURA társkártya-szolgáltatás és már az interneten keresztül is igényelhető áruhitel. Az új stratégia keretében tovább bővítik termékpalettájukat és az értékesítési csatornákat. Bevezetésre kerül a deviza alapú hitel és a nemzetközi hitelkártya.

Az értékesítési pontok mellett komoly hangsúlyt fektetnek a közvetlen ügyfélmegkeresésekre, a televíziós és a nyomtatott sajtóban történő hirdetésekre, új ajánlatokkal keresik meg meglévő ügyfeleiket és a jövő héten megnyitják Szegeden a következő bankfiókot. Fontosnak tartják a brókerek minél szorosabb bekapcsolása az értékesítési struktúrába.

Az eredmények azt mutatják, hogy az áruhitelek súlya a termékpalettán belül csökken, elmondható, hogy a hitelkártya és a személyi kölcsön kedvezőbb feltételeinek köszönhetően elszívja a korábbi áruhiteles ügyfeleket. Az ingyen áruhitelek általában veszteséget termelnek a cégnek, de hozzájárulnak az új ügyfelek szerzéséhez. A kereskedői és a brókereknek fizetett jutalékok következtében elillan a terméken lévő kamat-marzs. A Cetelem összes hitelállománya 2007 év végén 88,9 milliárd forint volt, az idei tervek alapján év közben átlépik a 100 milliárdos határt.

Az adózás előtti eredmény 800 milliós növekedés mellett meghaladta a 4,1 milliárd forintot, a cég eszköz- és tőke-arányos nyeresége a szektoron belül is kiemelkedő. A cég körülbelül egymillió ügyféllel rendelkezik és 460 ezer hitelkártyát bocsátottak ki, melyek több mint fele jelenleg is aktív.

Az üzleti filozófiájukat jellemzi az a néhány éve megfogalmazott célkitűzés, miszerint a felelős hitelezési politikát folytatnak, amivel megakadályozzák a túlzott eladósodást. Kockázatkezelésük során kerülik az ügyfelek túlvállalását, a minősítés alatt jelentősen befolyásolja a döntést a háztartás költségvetése. Ezeknek a lépéseknek köszönhetően 3 % alatti a céltartalék képzésük, az óvatosabb hitelezési politika és az elmúlt évi gazdasági helyzet együttesen gyakorolt hatást a cég hitelkihelyezéseire.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2004-től az Auchan-nak közösen megalapították az Accord Magyarország Zrt-t, mely az elmúlt évet már 192 millió forintos nyereséggel zárta és 10 milliárdos növekedést ért el.

Personal Finance:

A BNP Paribas csoport kísérleti jelleggel hazánkban ötvözi először két leányvállalata termékkínálatát. Az UCB Ingatlanhitellel közösen kínálják egymás termékpalettáját, a keresztértékesítéstől további növekedést várnak. A cégcsoport célja a Personal Finance bevezetésével, hogy 2010-re 160 milliárd eurós állománnyal Európa vezető lakossági finanszírozóvá váljanak. Ehhez rendkívül fontos a személyi kölcsönök és a jelzáloghitelek előnyeinek kölcsönös kiaknázása. Az együttműködés hosszú távú hatása lehet egy logo-váltás és a majdani összeolvadás következtében egy névváltozás.

Deviza alapú hitelek:

A háztartások hitelállomány növekedése 2003-től 30 % alatt van, ez meg sem közelíti az azt megelőző 60 % feletti növekedési adatokat. A deviza alapú hitelek aránya folyamatosan nő, az elmúlt évben elérte az összes állomány 60 %-át, a Cetelem is haladt a piaccal és bevezette svájci frank alapú változó kamatozású hiteltermékét. Fő termékek a szabad felhasználású- és az adósságrendező hitelek, melyeket árfolyamvédelemmel látnak el és egyszerű ügyintézés mellett ötmillió forintig igényelhető ingatlanfedezet nélkül.

A februárban bevezetett terméktől a cég a régi ügyfelek megtartása mellett új ügyfélszerzéseket és a piaci pozíció megerősítését várja. Az előzetes várakozások szerint az év végén még mindig 84 %-os lesz a forinthitelek aránya a hitelportfólión belül. A termékekhez tartozó teljes hiteldíj mutató 13-18 % között változik.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 13:45
Gulyás Jánossal, a Magyar Reklámszövetség elnökével részletesen is átbeszéltük mindazt, ami a magyar...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem