19 °C Budapest

Habzsoljuk a hiteleket! Európa szégyene vagyunk...

Pénzcentrum
2008. február 19. 11:28

Évről-évre közzéteszi a Cetelem Bank az európai fogyasztókról szóló körképét, melynek keretein belül számos ország válaszadói mutatnak rá, hogy mi változott a korábbi esztendőhöz képest az átlagemberek fejében: terveznek-e megtakarítani, mit szeretnének megvásárolni az elkövetkező hónapokban. A 2008-as körképet egy 2007 szeptemberében elvégzett, 10 000 megkérdezett részvételével készített felmérésre alapozzák, melynek keretein belül országonként minimum 500 volt a minta nagysága. A Magyarországra vonatkozó megtakarítási-kiadási szándékok igen elgondolkodtatóak...

A vizsgált országok közé tartozik Belgium, a Cseh Köztársaság, az Egyesült Királyság, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Oroszország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szerbia és Szlovákia.

Az ország általános jelenlegi és jövőbeli helyzetének tízes skálán történő elhelyezésekor a magyarországi átlag 3,9-es érték lett, melynél csak a portugálok tudtak alacsonyabbat produkálni, meg kell azonban jegyezni, hogy hazánk esetében még ez is növekedést jelent az előző évhez képest, amikor 3,7-es szintet értünk el. A legkedvezőbben ismét a belgák ítélik meg helyzetüket: náluk 6,4-re emelkedett ez az érték, mely a vizsgált 13 ország átlagában 5,1-re tehető.

A fogyasztási-megtakarítási hajlam vizsgálata is érdekes eredményeket hozott: a magyarok 10%-a tervezi, hogy az elkövetkező 12 hónap során növeli megtakarításait, teljesen biztosan azonban csak a megkérdezettek 1%-a vallotta ezt. Ezzel szemben a kiadási oldalon 85% szándékozik többet költeni az előttünk álló évben és 59% biztos is ebben. Érdekes, hogy hazánk mind a megtakarítási mind a kiadási oldalon egy-egy végletet testesít meg a vizsgált országok mezőnyében.

Az extrém hazai helyzet ellenére elmondható, hogy a 13 ország átlagában is a költekezés diadalmaskodik a megtakarítás rovására: 25% tervez többet megtakarítani, míg 71% akar többet költeni az előttünk álló 12 hónapban.

A különböző szegmensenkénti vizsgálatból kiderül, hogy a magyarok mindössze 4%-a tervezi 2008-ban új autó vásárlását, míg a 13 ország átlagában ez az arány 11%-os. Fontos kiemelni, hogy még a csökkenő étvággyal is a kelet-európai piacnál jobb piacot jelent hazánk, miközben a fejlett országok piacai stagnálást mutatnak. (Hazánkban változatlanul a Volkswagen áll az élen.)

2006-ról 2007-re leginkább az informatikai termékek és sportáruk iránti hazai igény lendült fel, míg a felmérés szerint a szórakoztató elektronikai cikkek kereslete az európai növekedés ellenére Magyarországon markánsan csökkent. A fogyasztás növelését egyértelműen a fogyasztási hitelek iránt étvágy megugrása finanszírozta: 2006-ról 2007-re hazánkban 37,6%-os növekedés mutatkozott a fogyasztási hitel szegmensben, míg a 13 ország átlagában "csupán" 8,5%-os volt a bővülés. A Cetelem becslése szerint a fogyasztási hitelek piaca 9,52 milliárd eurós méretű volt 2007-ben Magyarországon, míg a vizsgált 13 országra vetített össz hitelállomány 1028,8 milliárd euróra tehető.

Összességében a magyarok minden vizsgált termékkategóriában elmaradnak vásárlási szándék tekintetében a 13 ország átlagától.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A háztartásonkénti hitelállomány hazánkban 2498 euróra tehető, míg az átlagos érték 4724 euró, a csúcstartó pedig az Egyesült Királyság 12 857 eurós értékkel. (Régiós szinten hazánk aranyérmes, természetesen...) A fogyasztási hitelek magyarországi megoszlásának alakulását tanulmányozva meg kell jegyezni, hogy hazánkban a növekedés motorját a jelzálog alapú konstrukciók adják, melyek egyre nagyobb részarányt hasítanak ki a teljes fogyasztási hitel tortából. (2008-ra a Cetelem becslése szerint a 2007-es 1227 milliárd forintról 1550 forintra hízhat a szabad felhasználású jelzáloghitelek állománya.) A jelzálogalapú konstrukciók mellett csak a folyószámlahitelek és a hitelkártyák tudnak értelmezhető növekedést felmutatni. (A klasszikus áruhitelek állománya egyenesen csökkent, illetve az állomány egy része átkerült a folyószámlahitelek, illetve a revolving kategóriába.)

Az adatok tanulsága szerint a magyar lakosság egy része a folyó kiadásait igyekezte jelzálog alapú hitelből fedezni, illetve a növekedésben szerepet kaphatnak a vállalkozási céllal felvett szabad felhasználású jelzáloghitelek.

A körkép keretében ezúttal az internetes vásárlási szokások is górcső alá kerültek. Magyarországon a megkérdezettek 12%-a vásárolt már legalább egyszer interneten keresztül, míg a 13 országra vetített átlagérték 28%-ra tehető. A csúcstartók ebből a szempontból a németek 62%-kal, akiket a britek követnek 57%-os aránnyal. Hazánkban az egy vásárlás keretében interneten 1000 eurónál is többet költeni hajlandók az e-vásárlók 8%-át teszik ki szemben a 14%-os átlaggal.

Az interneten vásárlók megoszlását vizsgálva látható, hogy a legtöbb országban elsősorban a férfiak vásárolnak a neten, míg nálunk nincs lényeges különbség a két nem között e tekintetben. A fizetés tekintetében meg kell jegyezni, hogy az internetes vásárlások szegmenségben a fogyasztási hitelre történő vásárlás elenyésző arányt képvisel, ami egy jelentős piaci lehetőség, melyet a Cetelem ki kíván használni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 5. 10:21
Az elmúlt napokban Kele Jánossal, Máté Gáborral és Bakács Tiborral készült kanapés beszélgetéseket t...
Holdblog  |  2022. október 5. 05:59
Szüleim nyugovóra tértek, szerte Európában már szundikálnak a gyerekek, belealudtak a Piroska és a f...
Bankmonitor  |  2022. október 4. 16:07
A CSOK támogatáshoz kapcsolódó késedelmi kamat mértékét október 1-tl 5 százalékban maximálták. Ennél...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?