15 °C Budapest

Hogyan spórohatsz a benzinen: a bank fizet, ha tankolsz?

Pénzcentrum
2008. május 21. 12:00

Az elmúlt időkben tapasztalható rendkívüli üzemanyagár emelkedés miatt már szinte sehol nem kaphatunk benzint 300 forint literenkénti ár alatt. A világban tapasztalható nyersanyagárak csúcsokat döntögető emelkedése miatt sajnos nem is várható, hogy ez a tendencia megforduljon. Ilyen körülmények között talán mindenki elgondolkodik, hogy mivel tudna spórolni a benzinkutaknál. A leghatékonyabb természetesen az lenne, ha egyáltalán nem ülnénk autóba, a kerékpározás úgy is divatossá vált az elmúlt időben. Sokan azonban nem tudnak lemondani a négykerekűről, nekik érdemes lehet megfontolni, hogy melyik bankkártyával fizessenek a benzinkutaknál.

A most következő cikkünkben az itthon kapható hitelkártyák közül azokat hasonlítottuk össze, amelyek valamilyen formában kedvezményt nyújtanak üzemanyag vásárlása esetén. Direkt erre a célra bocsátotta ki a Citibank Shell MasterCard hitelkártyáját, de a Budapest Bank is rendelkezik két konstrukcióval, szintén erre "kihegyezett" GO! kártyával, illetve a sok egyéb kedvezmény mellett benzinár-kedvezményt is nyújtó Lady hitelkártyával.

Forrás: Pénzcentrum adatgyűjtés

A Citibank által kibocsátott Shell MasterCard hitelkártya segítségével a Shell benzinkutaknál történő vásárlások után 1-3 százalékos jóváírást kaphatunk, amit egy következő shell kútnál történő vásárlás esetén érvényesíthetünk. Konkrétan ez azt jelenti, hogy bármely magyarországi shell kútnál történő tankolás teljes összegéből 3 százalékot, egyéb nem üzemanyag vásárlás végösszegéből pedig 1 százalékot írnak jóvá, illetve ennyivel csökkentik a következő havi visszafizetési kötelezettséget. Ez 300 forint feletti benzinárak mellett tehát 9 forintos kedvezményt jelenthet az üzemanyag árából.

A hitelkártyákra jellemző módon, ennél a konstrukciónál is rendelkezésre áll meghatározott kamatmentes időszak, amin belül ingyen használhatja a kártyabirtokos a bank pénzét. A Citi-Shell kártya esetében ez az időszak maximum 51 nap. 51 nap azonban csak akkor jön ki, ha az elszámolási időszak első napján költekezünk, hivatalosan ugyanis a vásárlás összegét tartalmazó következő havi számlakivonat dátumától számított 21 napon belül kell kiegyenlíteni a felhasznált hitelkeretet.

Amennyiben nem egyenlítjük ki a tartozást, úgy a teljes felhasznált hitelkeretre kamatot számítanak fel, ami igencsak borsos. Mindhárom hitelkártya konstrukció esetében közel havi 3 százalékos.

Nézzük azonban, hogy megéri-e ilyen kártyával rendelkezni?

Legoptimistább esetben azt feltételezhetjük, hogy a kártya birtokosa nem esik fizetési késedelembe, vagyis minden esetben kiegyenlíti a számlakivonatban közölt tartozását 21 napon belül. Ekkor tehát nem kerül kamat felszámításra, a kártya tehát csak az éves díjba kerül, ami ezüst kártya esetében 6 400, arany kártya esetében 16 400 forint. Ahhoz, hogy ez, valamint a fix díjtételt jelentő havi számlavezetési díj megtérüljön, legalább ezeket fedező jóváírást kell eszközölni, amihez ha csak benzint vásárolunk legalább 313 333 Ft-ot kell költenünk éves szinten, ami havi átlag 26 111 forintnak megfelelő tankolást tesz szükségessé.

Aki tehát ennél többet tankol egy hónapban, és be tudja tartani a hitelkeret visszafizetésének határidejét, annak megérheti ezüst kártyával rendelkezi, arany kártya esetében pedig havi 53 889 forint tankolás esetén tudunk annyi jóváírást eszközölni, hogy érdemes legyen annak éves díját kifizetni. Hozzá kell tenni azonban, hogy ez a kedvezmény csak Shell kutaknál vehető igénybe, vagyis a jóváírás elköltésére csak ott van lehetőség. Magyarországon - a Shell honlapján található adatok szerint - 186, ebből Budapesten 56 töltőállomás található.

A Budapest Bank szintén rendelkezik hasonló kedvezményeket nyújtó hitelkártyával, ez a GO! kártya. Ez szintén 3% jóváírást ad minden hazai vagy külföldi benzinkútnál történt vásárlás után, egyéb hazai vagy külföldi vásárlások után pedig 1% jóváírást. A benzinkútnál történő vásárlások havi összege, ami után a bank jóváírást ad 30 000 forintban van maximalizálva, vagyis efölötti tankolás esetén már nem részesülünk a 3 százalékos jóváírásban.

Figyelni kell azonban ennél a terméknél is a kamatmentes perióduson belüli törlesztése, ami GO! kártya esetében 45 nap, vagyis 6 nappal rövidebb, mint a Citinél. Ugyanakkor a késedelmes fizetés esetén valamelyest kevesebb kamatot számítanak fel, 2,95 % helyett csak 2,87 százalékot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A GO! kártya használata már alacsonyabb havi költés esetén kitermeli annak éves díját, és számlavezetési költségét. Minimum 8000 forintnak megfelelő jóváíráshoz éves szinten 266 ezer forint felett kell tehát tankolni, ami havi 22,2 ezer forintnak felel meg. Minden efölött elköltött forinton elért jóváírás tehát már a mi zsebünkbe vándorol.

A Budapest Banknál azonban kapható még egy hitelkártya a Lady hitelkártya, ami vásárlási kedvezményre jogosít, egyebek mellett tankolás során is. Igaz, a Citibankéhoz hasonlóan ez is csak adott kútnál, az Agip kutak esetében jelent kedvezményt, méghozzá a forgalmazott üzemanyagok árából 5 forintot literenként. Ez tehát az előző konstrukciókkal ellentétben fix üzemanyagár kedvezményt jelent, ami 300 forint feletti benzinárak esetén még mindössze másfél százalék körüli diszkontot jelent. A GO!-hoz hasonlóan itt is 45 nap áll maximálisan az ügyfél rendelkezésére, hogy tartozását kiegyenlítse, kamatfizetési teher nélkül.

Az öt forintos literenkénti kedvezmény értelmében a Lady Standard kártya 8900 forintos évi fix díjának kitermeléséhez 1780 liter, bármilyen üzemanyag tankolására van szükség. Ez 300 forintos benzináron számolva havi 44,5 ezer forintos tankolást tesz szükségessé. Ezzel szemben a Lady Electronic kártya alacsonyabb éves fix díja mellett kevesebb, számszerűen 1260 liter tankolásra van szükség éves szinten, ami havonta átlagosan 31,5 ezer forintot jelent.

A Lady kártya által nyújtott üzemanyagár kedvezményt azonban csak meghatározott Agip kutaknál lehet igénybe venni. Ez a bank honlapján található üzletkereső alapján 60 Agip kutat jelent országszerte.

A fenti számok tehát azt az esetet tükrözik, ha a hitelkártya birtokosok késedelem nélkül vissza tudják fizetni felhasznált hitelkeretüket, és így veszik igénybe a kártya által nyújtott kedvezményeket. Ettől eltérő esetben a felszámított késedelmi kamat, a hitelkeret túllépésének díja, illetve egyéb eseti díjtételek jelentősen megnövelhetik az összeget, ami fedezni tudná a kártyahasználatból eredő költségeket, ne adj' isten még megtakarítást is eredményezhetne az üzemanyagárak tekintetében.

A késedelmi díjakkal és a havi közel 3 százalékos kamattal együtt a teljes benzinár-kedvezmény elveszhet, ezért aztán valóban csak akkor érdemes ezekkel a kártyákkal tankolni, ha vissza tudjuk fizetni időben tartozásunkat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 26. 12:38
A programmal kapcsolatban amiatt merülnek fel aggályok, hogy a kínai hatóságok és titkosszolgálatok...
Buxelliott  |  2023. március 26. 10:30
Gyakran olvasom a különböző topikokban, hogy a TA szerint ennyit ér a bankpapír, vagy a TA szerint m...
Holdblog  |  2023. március 26. 07:01
Baj van a bankokkal! Honnan tudod? Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. De miért esik? Mert baj va...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 25. 20:39
A héten háromszor is jelentette az OTP, hogy saját részvényt vásárolt. Az árfolyam nagyot emelkedett...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04