-2 °C Budapest

400 forintos üzemanyagár: hol ne tankolj!

Pénzcentrum
2008. május 9. 12:00

Az elmúlt havi beszámolónkból kiderült, hogy Európa-szerte teljes gőzzel drágultak az üzemanyagok, alig akadt néhány kivétel. Az üzemanyagárak alakulása áprilisban is hasonló tendenciát mutatott, a benzin csak Csehországban, a gázolaj csak Finnországban lett olcsóbb az elmúlt időszakhoz képest, de a többi országban is lassult az áremelkedés üteme. Az Európai Bizottság által készített lista közzétételét követően hazánkban újabb áremelést éltünk meg, ezzel a benzin is átlépte a 300 forintos határt, a gázolaj átlagára pedig meghaladja a 315 forintot. Nézzük, hogy mennyiért tudnak tankolni a kontinens többi országában!

A hazai benzinárak tekintetében március hónapban stagnálást figyelhettünk meg, ezzel szemben áprilisban és már májusban is emeltek a kutak. A gázolaj előrejelzések rendkívül kedvezőtlenek az autósok számára, hónapról-hónapra rekordot dönt a dízel vételára. Bár az elemzők szerint az amerikaiak több millió hordós nyersolajkészlet emelésétől csökkenhetnek majd az olajárak, a különbözetet könnyen eltüntetheti a dollár árfolyamának néhány forintos emelkedése.


Az áprilisi áremelkedés mindössze két országot nem érintett, a benzinárak 0,46 %-kal csökkentek a cseheknél, a gázolajért pedig 2,54 %-kal fizetnek kevesebbet a finnek. A kontinensen átlagosan 2,36 %-os és 3,27 %-os áremelkedés volt az említett két üzemanyag esetében. Svédországban és Litvániában 5 % feletti volt a benzin árának emelkedése, Máltán és Romániában több mint 7 %-kal nőtt a dízel ára.

A benzin Bulgáriában lett a legolcsóbb, Ciprus is feljött a második helyre, a múlt hónapban élen álló Románia jelenleg csak a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhat. A három ország között csak fillérekben mérhető a különbség, a benzin átlagára 263 forint körül alakul náluk. A gázolaj Még mindig a két földközi-tengeri szigetországban Máltán és Cipruson a legolcsóbb, a máltai 7,52 %-os dízeláremelés ellenére is.


Szlovákiában és Csehországban 308 Ft, Ausztriában 316 Ft, Lengyelországban 318 Ft-nak megfelelő valutát kell fizetni egy liter benzinért és továbbra is Hollandiában és Belgiumban lehet a legdrágábban tankolni. A nyugat-európai benzin-rekordereknél továbbra is megfigyelhető, hogy a gázolaj egységára nagyságrendileg 15 %-kal olcsóbb, mint a benziné.

A dízel vételára az Egyesült Királyságban és Svédországban a legmagasabb, a görögök, a lengyelek és az írek nagyságrendileg ugyanannyiért tankolhatnak, mint mi. Tőlünk olcsóbban kapják az üzemanyagot többek között a Balti-államokban és a környező országok közül Romániában és Szlovéniában is.


A felhasznált adatokat az Európai Bizottság tette közzé, a számításokat euró alapon végeztük, a vizsgált időszakban a forint 2 %-ot erősödött a közös európai fizetőeszközhöz képest.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm