24 °C Budapest

400 forintos üzemanyagár: hol ne tankolj!

Pénzcentrum
2008. május 9. 12:00

Az elmúlt havi beszámolónkból kiderült, hogy Európa-szerte teljes gőzzel drágultak az üzemanyagok, alig akadt néhány kivétel. Az üzemanyagárak alakulása áprilisban is hasonló tendenciát mutatott, a benzin csak Csehországban, a gázolaj csak Finnországban lett olcsóbb az elmúlt időszakhoz képest, de a többi országban is lassult az áremelkedés üteme. Az Európai Bizottság által készített lista közzétételét követően hazánkban újabb áremelést éltünk meg, ezzel a benzin is átlépte a 300 forintos határt, a gázolaj átlagára pedig meghaladja a 315 forintot. Nézzük, hogy mennyiért tudnak tankolni a kontinens többi országában!

A hazai benzinárak tekintetében március hónapban stagnálást figyelhettünk meg, ezzel szemben áprilisban és már májusban is emeltek a kutak. A gázolaj előrejelzések rendkívül kedvezőtlenek az autósok számára, hónapról-hónapra rekordot dönt a dízel vételára. Bár az elemzők szerint az amerikaiak több millió hordós nyersolajkészlet emelésétől csökkenhetnek majd az olajárak, a különbözetet könnyen eltüntetheti a dollár árfolyamának néhány forintos emelkedése.


Az áprilisi áremelkedés mindössze két országot nem érintett, a benzinárak 0,46 %-kal csökkentek a cseheknél, a gázolajért pedig 2,54 %-kal fizetnek kevesebbet a finnek. A kontinensen átlagosan 2,36 %-os és 3,27 %-os áremelkedés volt az említett két üzemanyag esetében. Svédországban és Litvániában 5 % feletti volt a benzin árának emelkedése, Máltán és Romániában több mint 7 %-kal nőtt a dízel ára.

A benzin Bulgáriában lett a legolcsóbb, Ciprus is feljött a második helyre, a múlt hónapban élen álló Románia jelenleg csak a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhat. A három ország között csak fillérekben mérhető a különbség, a benzin átlagára 263 forint körül alakul náluk. A gázolaj Még mindig a két földközi-tengeri szigetországban Máltán és Cipruson a legolcsóbb, a máltai 7,52 %-os dízeláremelés ellenére is.


Szlovákiában és Csehországban 308 Ft, Ausztriában 316 Ft, Lengyelországban 318 Ft-nak megfelelő valutát kell fizetni egy liter benzinért és továbbra is Hollandiában és Belgiumban lehet a legdrágábban tankolni. A nyugat-európai benzin-rekordereknél továbbra is megfigyelhető, hogy a gázolaj egységára nagyságrendileg 15 %-kal olcsóbb, mint a benziné.

A dízel vételára az Egyesült Királyságban és Svédországban a legmagasabb, a görögök, a lengyelek és az írek nagyságrendileg ugyanannyiért tankolhatnak, mint mi. Tőlünk olcsóbban kapják az üzemanyagot többek között a Balti-államokban és a környező országok közül Romániában és Szlovéniában is.


A felhasznált adatokat az Európai Bizottság tette közzé, a számításokat euró alapon végeztük, a vizsgált időszakban a forint 2 %-ot erősödött a közös európai fizetőeszközhöz képest.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?