22 °C Budapest

Lopja az ügyfelek pénzét a bank! Új megoldás a válságra?

Pénzcentrum
2008. május 7. 14:00

Vizsgálatot kezdeményeztek az amerikai Countrywide Financial Corporation ellen, mivel a hitelintézet indokolatlanul magas költségeket és díjakat terhelt ki az ügyfeleinek. A csődeljárás alatt álló cég vezérigazgatója elismerte, hogy a dolgozói hibáztak és ígéretet tett, hogy orvosolni fogják a problémákat. Külső ellenőrök bevonásával próbálják kontrollálni az alkalmazottak munkáját, valamint kezelni a tömeges ügyfélpanaszokat.

Ügyfelek százai kezdeményeztek eljárást a hitelintézet ellen, főleg Pennsylvaniában és Floridában, de más államokból is érkeztek bejelentések. A vádakat jelenleg is vizsgálják, általános probléma, hogy a bank magasabb díjakat próbált beszedni, egyéb indokolatlan terheléseket rótt ki az ügyfelekre, valamit pontatlanul dokumentálta az ügyleteket.

Mások szerint az ügyintézők is félretájékoztatták az ügyfeleket, egyesek szándékosan magasabb költségeket terheltek ki a csőd idején. A hitelezési üzletág vezetője tagadja a vádakat, ugyanakkor az ügyfelek közül többen is igazolták, hogy az ügyintézők pontatlanul számolták ki a részleteket és nem tudták papírokkal alátámasztani a különböző jogcímeken felszámított díjakat.

A perben álló felek szerint fel kellene függeszteni a végrehajtási eljárásokat, az ügyfelek új visszafizetési tervek kidolgozását szorgalmazzák a fennálló tartozásokra. A jelenlegi eljárás hátrányosan érintheti a bank ügyfeleit, sokan kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek, ha a bank jogkövetkezmények nélkül kényszerítheti őket az emelt összegek megfizetésére.

A jogi vizsgálatot folytató csoport vezetője szerint a hitelintézetek stratégiája a keselyűkhöz hasonlítható. A rendben fizető ügyfeleknek is kiszámláztak olyan költségeket, amelyeket ha a tulajdonos nem fizet meg, akkor végrehajtást kezdeményezhetnek ellene. A vizsgálóbizottság szerint hiányoznak azok a dokumentációk, amellyel a bankok igazolni tudnák a követeléseiket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Januárban megállapodtak a hitelintézet eladásáról, a Bank of America az előzetes számítások alapján 4 milliárd dolláros vételi ajánlatot tett. A vevő képviseletében elmondták, hogy a vételárat újra kell tárgyalni, mert az előzetes kalkuláció idején nem voltak birtokában a most napvilágot látott eseményeknek. Elemzők szerint a cég részvényei 14 %-kal érnek kevesebbet a jogsértő eljárások következtében.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. június 24. 16:26
Napvilágot láttak a végleges pályázati feltételek, júliustól már tényleg elstartolhat az új otthonfe...
MEDIA1  |  2024. június 24. 14:07
Rózsa András, a leendő XIV. kerületi polgármester bejelentette, hivatalba lépését követően az ATV, v...
Kiszámoló  |  2024. június 24. 11:51
Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években az elmaradottsága okán kimaradt a csekkes fizetésből é...
MNB Intézet  |  2024. június 24. 10:27
2024 kiemelkedően fontos esztendő a Magyar Nemzeti Bank életében, ugyanis idén ünnepli fennállásának...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm