Csökken a devizahitelek kockázata

Pénzcentrum
2008. április 29. 09:00

A devizahitelek kockázatáról, az amerikai jelzálogpiaci és befektetési válságról, az ügyfélszerzési stratégiákról és a saját fejlesztésekről kérdezte Balássy Lászlót, a Citibank vállalati üzletágának vezérigazgatóját a Napi Gazdaság.

Kedvezőtlen hírek kaptak szárnyra a Citibank globális központjából, a bank nehézségekkel nézett szembe az utóbbi időben. A vezetőség 30 milliárd dolláros tőkebevonással orvosolta a problémákat, valamint 16 milliárd dollárosos leírást eszközölt a jelzálog- és a fogyasztási hitelekhez kapcsolódóan. A leírás nem egyezik meg a veszteséggel, mert a leírt összegekből még megtérülésre lehet számítani.

Az Amerikában tapasztalt válság hazánkban a nemzetközi kockázati felár tekintetében érintette, egyébként el kell különíteni a bizalmi és a kockázati válságot. A bizalmi válság abban nyilvánult meg, hogy a bankok egymásnak sem akartak már hitelezni, a kockázati válság pedig abban, hogy még mindig a normál szint felett vannak a kockázati prémium-indexek.

A leírás és a nemzetközi hatások ellenére a Citibank jól teljesített Magyarországon az elmúlt évben, a bank saját tőke arányos nyeresége elérte a 30 %-ot. Az igazgató szerint a devizahitelek visszafizetésének kockázatát mérsékelheti a Magyar Nemzeti Bank inflációs célkitűzése. Kevésbé veszélyesek a devizában felvett hitelek, mint azt sokan gondolják, mert forint árfolyama nem romlik olyan mértékben, hogy az veszélyeztetné a törlesztéseket.

A bank ügyfélköre legjelentősebben a kkv-szektorban bővült, ami elsősorban a stratégia-váltásnak köszönhető, ezzel kissé eltér a leányvállalat az anyacégtől. A bank által kidolgozott statisztikai rendszer segítségével és elemzési módszerekkel sokkal rugalmasabban tudják kezelni az ügyleteket, mint korábban.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. április 1. 16:36
2021 augusztusi hatalomátvételük óta a tálibok szigorú korlátozásokat vezettek be a médiában.
Bankmonitor  |  2023. április 1. 10:08
Megjelent az MNB legfrissebb inflációs jelentése, melyben valamelyest módosult a várható áremelkedés...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35