27 °C Budapest

Csökken a devizahitelek kockázata

Pénzcentrum
2008. április 29. 09:00

A devizahitelek kockázatáról, az amerikai jelzálogpiaci és befektetési válságról, az ügyfélszerzési stratégiákról és a saját fejlesztésekről kérdezte Balássy Lászlót, a Citibank vállalati üzletágának vezérigazgatóját a Napi Gazdaság.

Kedvezőtlen hírek kaptak szárnyra a Citibank globális központjából, a bank nehézségekkel nézett szembe az utóbbi időben. A vezetőség 30 milliárd dolláros tőkebevonással orvosolta a problémákat, valamint 16 milliárd dollárosos leírást eszközölt a jelzálog- és a fogyasztási hitelekhez kapcsolódóan. A leírás nem egyezik meg a veszteséggel, mert a leírt összegekből még megtérülésre lehet számítani.

Az Amerikában tapasztalt válság hazánkban a nemzetközi kockázati felár tekintetében érintette, egyébként el kell különíteni a bizalmi és a kockázati válságot. A bizalmi válság abban nyilvánult meg, hogy a bankok egymásnak sem akartak már hitelezni, a kockázati válság pedig abban, hogy még mindig a normál szint felett vannak a kockázati prémium-indexek.

A leírás és a nemzetközi hatások ellenére a Citibank jól teljesített Magyarországon az elmúlt évben, a bank saját tőke arányos nyeresége elérte a 30 %-ot. Az igazgató szerint a devizahitelek visszafizetésének kockázatát mérsékelheti a Magyar Nemzeti Bank inflációs célkitűzése. Kevésbé veszélyesek a devizában felvett hitelek, mint azt sokan gondolják, mert forint árfolyama nem romlik olyan mértékben, hogy az veszélyeztetné a törlesztéseket.

A bank ügyfélköre legjelentősebben a kkv-szektorban bővült, ami elsősorban a stratégia-váltásnak köszönhető, ezzel kissé eltér a leányvállalat az anyacégtől. A bank által kidolgozott statisztikai rendszer segítségével és elemzési módszerekkel sokkal rugalmasabban tudják kezelni az ügyleteket, mint korábban.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MEDIA1  |  2024. április 15. 12:18
Közel 15 év után már nem Suba János a Vodafone Magyarország vállalati kommunikációért felelős igazga...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Holdblog  |  2024. április 15. 09:39
Sajnos a 21. században ismét a háborúk idejét éljük, egyes vélemények szerint a harmadik világháború...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 15. hétfő
Anasztázia, Tas
16. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem