Hírzárlat! Titokban pénzelik a bankokat...

Pénzcentrum
2008. április 28. 10:05

Az angol központi bank, a Bank of England (BoE) hírzárlatot rendelt el a legutóbbi, 50 milliárd fontos (16 ezer milliárd forintos), a hitelválság hatásainak enyhítését célzó intézkedéséről.

A speciális likviditási tervet múlt héten tették közzé, azonban a példa nélküli és igen kemény hírzárlat azt jelenti, a brit adófizetők sosem tudhatják meg, mely bankokat támogatják pénzükből. Az intézkedés olyannyira szigorú, hogy a részleteket még az államtitkok esetében alkalmazott 30 éves határidő után sem lehet nyilvánosságra hozni.

Októberig még arról sem lehet semmit megtudni, hogy mennyi pénzről van szó. Szakértők szerint a BoE legalább 50 milliárd font (16 ezer milliárd forint) értékű államkötvényt bocsát ki a bankoknak jelzáloghiteleikért cserébe, mindezt teljes titokban.

Persze megvan az oka a nagy titkolózásnak, ugyanis tavaly éppen az volt a probléma, hogy szinte megbélyegzettnek érezhette magát az a pénzintézet, amely a központi bankhoz folyamodott segítségért.

A speciális likviditási terv célja a piacok stabilitása, ám egyes felhangok szerint éppen az ellenkezőjét érik el, ha széles körben elkezdik használni a bankok ezt az eszközt. Mindeddig a Barclays és az HBoS erősítette meg, hogy használja majd a központi bank által felkínált lehetőséget, a többi intézmény egyelőre nem kívánt nyilatkozni, azonban a várakozások szerint a legnagyobb bankok a Lloyds TSB kivételével felkínálják jelzáloghiteleinek egy részét a BoE-nek.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A BoE terve egyébként 3 évig lesz majd érvényben, égisze alatt pedig a bankok likviditási helyzetén segítenének oly módon, hogy a jelzáloghitelek és hitelkártyaadósság-állományok egy részéért cserébe 9 hónapon belüli lejáratú államkötvényeket kapnak. Az államkötvényeket pedig kizárólag a legjobb hitelminősítésű értékpapírokra lehet cserélni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?