Hírzárlat! Titokban pénzelik a bankokat...

Pénzcentrum
2008. április 28. 10:05

Az angol központi bank, a Bank of England (BoE) hírzárlatot rendelt el a legutóbbi, 50 milliárd fontos (16 ezer milliárd forintos), a hitelválság hatásainak enyhítését célzó intézkedéséről.

A speciális likviditási tervet múlt héten tették közzé, azonban a példa nélküli és igen kemény hírzárlat azt jelenti, a brit adófizetők sosem tudhatják meg, mely bankokat támogatják pénzükből. Az intézkedés olyannyira szigorú, hogy a részleteket még az államtitkok esetében alkalmazott 30 éves határidő után sem lehet nyilvánosságra hozni.

Októberig még arról sem lehet semmit megtudni, hogy mennyi pénzről van szó. Szakértők szerint a BoE legalább 50 milliárd font (16 ezer milliárd forint) értékű államkötvényt bocsát ki a bankoknak jelzáloghiteleikért cserébe, mindezt teljes titokban.

Persze megvan az oka a nagy titkolózásnak, ugyanis tavaly éppen az volt a probléma, hogy szinte megbélyegzettnek érezhette magát az a pénzintézet, amely a központi bankhoz folyamodott segítségért.

A speciális likviditási terv célja a piacok stabilitása, ám egyes felhangok szerint éppen az ellenkezőjét érik el, ha széles körben elkezdik használni a bankok ezt az eszközt. Mindeddig a Barclays és az HBoS erősítette meg, hogy használja majd a központi bank által felkínált lehetőséget, a többi intézmény egyelőre nem kívánt nyilatkozni, azonban a várakozások szerint a legnagyobb bankok a Lloyds TSB kivételével felkínálják jelzáloghiteleinek egy részét a BoE-nek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A BoE terve egyébként 3 évig lesz majd érvényben, égisze alatt pedig a bankok likviditási helyzetén segítenének oly módon, hogy a jelzáloghitelek és hitelkártyaadósság-állományok egy részéért cserébe 9 hónapon belüli lejáratú államkötvényeket kapnak. Az államkötvényeket pedig kizárólag a legjobb hitelminősítésű értékpapírokra lehet cserélni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 31. 20:54
A női újságírók helyzetéről szóló sorozatunkban ezúttal Gasparik Lilla Katus Eszterrel, az Átlátszó...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?