7 °C Budapest

Fény és csillogás Dubaiban - mibe kerül mindez?

Pénzcentrum
2008. március 20. 13:00

Dubai az álmok és a luxus hazája, megszámlálhatatlan mennyiségű hoteljeivel nem csupán kedvelt turistacélpont, de sokan a meggazdagodást is itt remélik. A csillogás és a luxus leple azonban hatalmas áramfogyasztást és üvegházhatású gázkibocsátást takar...

A dubai székhelyű, létesítménygazdálkodással foglalkozó Farnek Avireal készítette tanulmány világosan rámutat arra, hogy egy dubai hotel áramfogyasztása és széndioxid-kibocsátása messze meghaladja más országban megtalálható társaiét.

A felmérés szerint a dubai hotelek vendégenként átlagosan 275-325 kilowattnyi áramot fogyasztanak óránként. Ezzel szemben például egy németországi hotel fogyasztása 100 kilowatt. Míg egy 5 csillagos dubai hotel 6500 tonnányi széndioxidot bocsát ki egy év alatt, európai társa esetében ez megfeleződik.

Aggasztó képet fest, hogy amennyiben a jelenlegi energiafogyasztási ütem fennmarad, akkor az Egyesült Arab Emirátusoknak 2012-re 35 százalékos energiahiánnyal kell szembenéznie, Bahrain esetében ugyanez 2013-ban, míg Kuvait, Katar és Szaúd-Arábia esetében 2010-ben fog bekövetkezni.

Becslések szerint energiahatékonyabb technológiák használatával 25-30 százalékkal lehetne mérsékelni a hotelek áramfogyasztását.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem