11 °C Budapest

KDB: kirobbanó növekedés a lendületét vesztett piacon (x)

Pénzcentrum
2008. március 20. 08:00

Az a felelős bankár, aki az ügyfélnek annyi hitelt ad, amennyi lehetővé teszi a cég optimális és biztonságos fejlődését. Ez nem feltétlenül annyi, amit a cég eredetileg kér - vallja Dr. Kovács Levente, a magyar piacon egyedülálló növekedést felmutató KDB Bank (Magyarország) vezérigazgató-helyettese. A siker záloga a megfontolt üzletpolitika és partneri bankár szemlélet.

Sokan gondolhatják, hogy méretei miatt - a néhány évvel ezelőtt alacsony piaci részesedésről induló - KDB Bank könnyen számolhat be sikerekről.

2007-ben a mérlegfőösszegünk 74, az adózás előtti nyereségünk 134 százalékkal haladta meg az előző évit. Mindkettő többszörösen felülmúlja a hazai bankrendszer tavalyi növekedését. Magyarországon a rendszerváltozást követően ilyen méretű bővülésre a kereskedelmi bankok körében talán nem is volt példa. Ma, amikor a bankok egymás sarkára taposnak, hogy piacot hódítsanak el, lényegében minden százalékpontnyi részarány-bővülés óriási sikernek számít. Mi pedig tavaly az univerzális nagybankokkal versenyezve voltunk képesek lényegében minden szegmensben növelni részesedésünket. Az adózás előtti nyereség és a mérlegfőösszeg együttes növekedése a stabilitás biztos jele, s ezzel figyelemre méltó teljesítményt tettünk le az asztalra. A kiéleződött versenyben, a komplikált makrogazdasági helyzetben felmutatott eredmények átgondolt, kemény munkát és innovációt tükröznek - és csakis szigorú, ügyfélközpontú közelítéssel voltak megvalósíthatóak.

Aligha találunk olyan bankot, amely ne azt állítaná magáról, hogy a legmesszebbmenőkig ügyfélközpontú.

Az, hogy ki az ügyfélközpontú, a gyakorlatban dől el. A bankárnak felelősséget kell éreznie ügyfele gazdasági sikereiért. Az a felelős bankár, aki annyi hitelt ad ügyfelének, amennyi a cég biztonságos és optimális növekedéséhez szükséges. Ezt felületes kapcsolatból, nagyüzemi működésben megítélni nem lehet. A mi erősségünk, hogy rákoncentrálunk az ügyfélre. Megismerjük üzleti működését, és a külső látószögnek köszönhetően objektíven látjuk növekedési lehetőségeit, terveit. A bank csak akkor sikeres, ha ügyfelei is azok. Ez a közelítés áll hozzám a legközelebb, s ez a mentalitás jellemző az anyabankunkra is. Nekünk nem a passzív kiszolgálás, hanem proaktív közreműködés a feladatunk. Kkv-ügyfeleinknek olyan termékkört kínálunk, ami támogatja a cég növekedését, fejlesztését és általában a nagyvállalati kiszolgálás sajátja. Például a faktoring mellett forfait-szolgáltatást is kínálunk, segítünk az államilag támogatott konstrukciók optimális felhasználásában, a díjmentes hiteltanácsadás keretében az ügyfeleink számára legjobb finanszírozási szerkezetet alakítjuk ki, hozzáférést biztosítunk direkt treasury ügyletekhez. Így jelen vagyunk a vállalkozások életciklusának stratégiai pontjain, a tartós növekedésben kulcsfontosságú méretváltozások pénzügyi megalapozásában. Nyilvánvaló, az ügyfél akkor lesz elégedett, ha azt tapasztalja, a kiválasztott bank pénzügyi szolgáltatásai a cég növekedésére pozitív hatással vannak.

Az említett növekedés a mai piacon nem valósítható meg egyszerűen. A tavalyi jelzáloghitelezési válság hatására az egész világon a hitelezés szigorodásával, lassulásával számolnak az elemzők.

Az a vállalkozás, amelyik jó teljesítményt nyújt és megalapozott pénzügyi tervek alapján fejlődik, a jövőben is biztosan kap hitelt. Kétségtelen, van olyan réteg, amelynek gazdasági bizonytalansága folytán a hitelhez jutása nagyban függ az aktuális makrogazdasági helyzettől. Ha az általános piaci helyzet romlik, akkor bizony e vállalkozói csoport hitelfelvételi lehetőségei szűkülnek.

Sokfelől hallani, hogy a külföldi tulajdonosok az új helyzetben a korábbinál erősebb kontroll alatt kívánják tartani magyar banki érdekeltségeiket. Mekkora a KDB önállósága?

A magyar leánybank menedzsmentje hazai ügyekben szabadon dönt. Ez összefüggésben van anyabankunk terveivel, mely szerint régiós központtá fejleszti budapesti intézetünket. A KDB azon kevés nemzetközi nagyvállalat közé tartozik, amely nem viszi ki a megtermelt nyereséget Magyarországról, sőt támogat a további fejlődés finanszírozásában is. A visszaforgatott nyereség lendületet ad a munkához. A cél pedig, hogy a KDB középtávon stabil univerzális középbank legyen Magyarországon. Saját növekedésünk alapvető üzenet, hogy partnereinknek is átadhassuk a lendületet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem