4 °C Budapest

Ismét pörög a lízingpiac - csak az autót nem viszik

Pénzcentrum
2008. január 31. 10:26

Új, kibővített elnökség megválasztásával és újrafogalmazott stratégiával kezdte meg az idei évet a hazai lízingpiac kilencven százalékát lefedő, a tagok érdekképviseleti feladatait ellátó Magyar Lízingszövetség. A szervezet az idei év legfontosabb feladatának a lízing, mint finanszírozási forma több fontos területen is jelentkező jelentős versenyhátrányának megszűntetését tartja.

2007-ben ismét felgyorsult a lízingpiac növekedése: a 16 százalékos bővülés üteme több mint kétszerese az előző évi 7 százalékos értéknek. A második félév különösen kedvező, 25 százalékot meghaladó bővülést produkált az előző év hasonló időszakához képest. A szövetségbe tömörült lízingtársaságok immár több mint 1200 milliárd forintot helyeztek ki a tavalyi évben. Ennek az összegnek egyre csökkenő, de még mindig domináns hányadát az autófinanszírozás adja (56,3; 2006: 62%), miközben a gépek, berendezések, illetve az ingatlanok lízingje produkálja a legdinamikusabb növekedést.

A Lízingszövetség a lízing piaci súlyának növekedésével egyre sürgetőbb feladatának tekinti annak elérését, hogy e finanszírozási forma más termékekkel szemben ne szenvedjen hátrányt a piaci szegmensek egyikében sem. A héttagúra kibővített elnökségbe választott szakemberek valamennyi részterület hatékony képviseletét biztosítják a jövőben. A hitelkonstrukciókkal szemben elszenvedett, főként a gépberuházási, illetve az ingatlanfinanszírozási területeken észlelhető diszkriminációval szembeni hatékony fellépés a szervezet egyik legfontosabb prioritása.

A versenyhátrány megszüntetése magába foglalja az értékvesztés elszámolhatóságát, ily módon a pénzügyi vállalkozások - a hitelintézetekhez hasonlóan - csökkenthetnék adóalapjukat az elszámolt értékvesztéssel. Az EU gépberuházási támogatások esetében a hitellel egyenértékű feltételek megteremtését a futamidő- és tulajdonjog-korlátozás megszüntetése jelentené. Az ingatlanlízing területén az illetékhátrány megszüntetése, azaz a kettős illetékfizetési kötelezettség megszűnése jelenthetne megoldást. A lakáslízinghez kapcsolódóan az állami támogatások területén (pl. szocpol.) a hitellel egyenértékű feltételek biztosításának elérése a cél.

A Lízingszövetség szintén fontos feladatként tartja számon a lízingpiac tiszta, törvényes, zavartalan működésének biztosítását. Ennek érdekében a piac valamennyi szereplőjével közösen kíván minden eszközzel fellépni a lízingcsalások visszaszorítása érdekében, miközben a lízingtársaságok körében is igyekszik visszaszorítani az ésszerűséget meghaladó kockázattal járó finanszírozási konstrukciókat.
A lízing, mint finanszírozási forma növekvő súllyal részesedik a kkv és vállalati szektorban, illetve a szegmenseket tekintve a gépek, berendezések terén. A Szövetség sikereként könyvelhető el, hogy e finanszírozási forma is kodifikálásra kerül a Ptk.-ban

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A 11 új finanszírozó és 25 pártoló tag tavalyi csatlakozásával jelentős létszámbővülést elérő szövetségünk az idén határozottan nagyobb súllyal, jelentős új lendülettel, a korábbiaknál hatékonyabban lesz képes ellátni a lízingpiaci szereplők érdekképviseletének feladatait." - mondta Mészáros György, a Lízingszövetség elnöke. "Okkal bízunk abban, hogy az egy év múlva esedékes évértékelő tájékoztatónk keretében a versenysemlegesség tekintetében is jelentős előrelépésekről fogunk tudni beszámolni."

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm