15 °C Budapest

Drágább a hitelbiztosítás, mint maga a hitel! Durva dolgok derültek ki...

Pénzcentrum
2007. november 8. 10:05

A hitelekhez kötődő törlesztési, hitelfedezeti biztosítások gyakran többe kerülnek az ügyfeleknek, mint magának a hitelnek a kamatai - világít rá a brit versenyjogi hatóság legfrissebb konzultációs dokumentumában.

A meglepő kondíciók mellett aggályosnak nevezhető az is, hogy a hitelekhez kapcsolódó biztosítási termékeket sok esetben nem éppen tisztességes módon értékesítik, így például olyanoknak is eladják, akik kívül esnek a biztosítható körön (vállalkozók, egészségügyi kizáró okok). Emellett a félrevezetési hadjárat része, hogy sokszor úgy tájékoztatják a hitelfelvevőket, a biztosítás nélkül nem kaphatnak hitelt.

A tisztességtelen praktikák lelepleződése oda vezetett, hogy a szigetország pénzügyi ombudsmanja szerint a tavalyi évhez képest megduplázódott a hitelekhez kapcsolódó biztosítási termékeket érintő ügyfélpanaszok száma és több mint 100 ezren visszakövetelik biztosítási díjaikat.

A versenyjogi hatóság azt is vizsgálja, hogy a hitelnyújtók a magas biztosítási marzsok miatt csökkenthették-e jelentősen a hitelek kamatait. A dokumentum szerint egy 7500 fontos hitel kamata 7,8% helyett 18,8%-os lenne, ha a biztosítási díjat is beleszámolnák.

Érdekes példa, hogy egy brit szolgáltató egy 5000 fontos, 3 éves futamidejű hitelre 1200 fontért ad biztosítást, holott ennek díja külön, máshol megvéve mindössze 325 font lenne.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?