Ha nem tudsz törleszteni, a biztosító fizet...

Pénzcentrum
2007. március 5. 06:10

Lakáshitel felvételekor többek fejében megfordul az a kósza gondolat, hogy mi történik akkor, ha nem tudják törleszteni a kapott kölcsönt. A legkézenfekvőbb megoldás, ha a hitel mellé biztosítást is kötünk. De pontosan mire is nyújt fedezetet egy efféle termék? Nézzük!

A biztosítótársaságok számtalan esetre kínálnak megoldást különböző konstrukciók segítségével, azonban ne feledjük, hogy ezek a termékek nem "csodaszerek". Tehát nem nyújtanak gyógyírt minden bajra. Sőt a legtöbb esetben a különböző konstrukciók, különböző élethelyzetekre kínálnak megoldást. Más-más termékre van szükség egy átmeneti munkanélküliség, egy rokkantság vagy éppen egy árfolyamkockázat fedezésére. Természetesen találkozhatunk kombinált biztosításokkal is, amelyek egyszerre több dologra is fedezetet nyújtanak.

Alapvetően kétféle hitelfedezeti biztosítás létezik, egyéni és csoportos. Egyéni biztosítást az adós köthet a biztosítóval. A hitelfedezeti biztosításaink általában bármely okú halálra illetve baleseti halálra nyújtanak fedezetet. A biztosított halála esetén a biztosító kiegyenlíti a bank felé fennálló hiteltartozást (legfeljebb a biztosítási összeg erejéig). Amennyiben a halál időpontjában aktuális biztosítási összeg magasabb, mint a hiteltartozás, a fennmaradó összeg a kedvezményezettet illeti meg. Ez lehet a biztosított által korábban név szerint megnevezett személy, vagy nevesített kedvezményezett hiányában a biztosított örököse.

Csoportos hitelfedezeti biztosítást a bank köt a biztosítóval, a bank által kihelyezett adott típusú hitelt felvevő összes magánszemélyre. Jellemző kockázatok a biztosított halála és rokkantsága. Az egyéni hitelfedezeti biztosítás díja függ a biztosított nemétől, korától, egészségi állapotától, a biztosítás tartamától és a biztosítási összegtől.

Amire nem árt figyelni

A biztosítás legtöbb esetben nem fedezi például azt az helyzetet, ha valaki elveszti a munkáját és ezért átmenetileg lecsökken a jövedelme. Ilyenkor lehetőségünk van a hitel átütemezésére ami azt jelenti, hogy néhány hónapig "csak" a hitel kamatát és a kezelési költséget fizetjük aztán a türelmi idő lejárta után a fennmaradó futamidőre elosztják a tőketartozást.

Az esetleges árfolyamkockázatokból eredő veszteségünket sem fedezhetjük biztosítások által (egyelőre). Erre az esetre viszont a hitelintézetek már kínálnak olyan konstrukciókat, melyekkel az árfolyamkockázat kikerülhető, illetve részben fedezhető.

Munkanélküliség esetén

Egy hiteltermék mellé a bankok legtöbbször kockázati életbiztosításokat kínálnak. Azonban ezek kiegészíthetők olyan módozattal is, amelyek munkanélküliség és /vagy keresőképtelenség esetére nyújtanak megoldást. Hazánkban is elérhető effajta szolgáltatás. Azonban mielőtt elrohannánk megkötni, nem árt néhány dologgal tisztában lenni.

A munkanélküli biztosítás kiegészítő termék, amely valamilyen más fő termék (életbiztosítás, hitelfedezeti biztosítás) mellé köthető. A másik fontos szempont, hogy nem minden társaság kínál ilyen szolgáltatást.

A biztosító, a szolgáltatást kizárólag haláleseti kockázat, illetve a 100%-os (TB I., II.) mértékű munkaképesség-csökkentés esetén nyújtja. Ez a gyakorlatban úgy valósul meg, hogy a banki hitel felvételekor vásárolunk egy biztosítási csomagot, amely munkanélkülivé válás esetén átvállalja a hitel törlesztését a bank felé.

A kölcsönszerződés megkötésekor keresőképes és legalább fél éve folyamatos munkaviszonyban kell, hogy álljunk. A szolgáltatás abban az esetben vállalja át a törlesztőrészletet, ha a kockázatviselés tartamán belül munkanélkülivé válunk, az illetékes munkaügyi központ munkanélküliként tart minket nyilván, és amennyiben munkát akarunk vállalni, de számunkra az illetékes munkaügyi központ nem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.

A biztosítási esemény időpontja, munkanélkülivé válás esetében az álláskeresési segélyre való jogosultság megszerzésének napja.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A biztosított munkanélkülivé válása esetén a biztosító a kockázatviselés tartama alatt a munkanélküliség időtartamára vállalja szolgáltatás teljesítését.

A biztosító kockázatviselése a biztosított munkanélkülivé válása tekintetében 6 hónap várakozási idő eltelte után kezdődik (tehát, ha felvesszük a hitelt és elmegyünk munkanélkülire, még nem törlesztenek helyettünk). A várakozási idő a hitel felvételének időpontjában kezdődik.

A biztosított munkanélküliségének első, előre meghatározott napjaira a biztosító nem teljesít szolgáltatást (önrész, melynek mértékét az adott szerződés határozza meg, általában 60 nap). A biztosító első szolgáltatása a biztosított munkanélküliségének előre meghatározott napját követő, először esedékessé váló törlesztőrészlettel egyezik meg.

A biztosított folyamatos munkanélkülisége esetén a biztosító a havonta esedékessé váló törlesztőrészleteket (vagy -szerződéstől függően- azok egy részét) teljesíti.

Az adott biztosítottra vonatkozóan, kockázatviselés tartama alatt bekövetkezett munkanélküliségi kockázat biztosítási eseménnyel kapcsolatban a Biztosító biztosítási eseményenként legfeljebb 10 (ez lehet eltérő is az adott szerződés függvényében) havi szolgáltatási összeget fizet meg a kedvezményezett részére.

A Biztosító összesen a kockázatviselés időtartamának harmadával megegyező időtartamra teljesít szolgáltatást. A tört hónapokra a Biztosító a teljes tárgyhónapra járó törlesztőrészletet fizeti. Két biztosítási esemény között legalább 6 hónapos folyamatos munkaviszonyt kell igazolni.

A munkanélküliség mellett a folyamatos keresőképtelenség esetén is hasonló feltételekkel szembesülhetünk. Ha a hitel futamideje alatt a biztosított betegség vagy baleset következtében a keresőképtelenné válik, akkor a biztosító a kockázatviselés tartama alatt, a folyamatos keresőképtelenség időtartamára vállalja a törlesztőrészletek teljesítését.

A biztosított keresőképtelenségének első előre meghatározott napjaira a biztosító nem teljesít szolgáltatást (önrész, melynek mértékét az adott szerződés határozza meg, általában 60 nap). A biztosító első szolgáltatása a biztosított keresőképtelenségének előre meghatározott napját követő, először esedékessé váló törlesztőrészlettel egyezik meg.

A biztosított folyamatos keresőképtelensége esetén a biztosító a havonta esedékessé váló törlesztőrészleteket teljesíti.

Az adott biztosítottra vonatkozóan, kockázatviselés tartama alatt bekövetkezett keresőképtelenségi kockázat biztosítási eseménnyel kapcsolatban a biztosító biztosítási eseményenként legfeljebb 10 (ez lehet eltérő is az adott szerződés függvényében) havi törlesztőrészletet fizet meg a kedvezményezett részére.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm