13 °C Budapest

Jelentőségét veszti Magyarországon a nyugdíjkorhatár?

Pénzcentrum
2007. október 5. 05:55

Jövő tavasz-nyárra készen állnak majd azok a hatásvizsgálatok, amelyek azt mutatják be, hogy ha a magyar nyugdíjrendszerben különböző irányokban alapvető változtatások lesznek, akkor hosszú távon mire lehet számítani. "Ezt követően a pártok (saját értékrendjüknek megfelelő) nyugdíjprogrammal tudnak versenyezni, ilyen ma nincs Magyarországon" - vázolta a 2010-es parlamenti választások kampányának egyik lehetséges fő kérdéskörét Holtzer Péter egy tegnapi nyugdíjkonferencián. A magyar valóságra tekintettel azonban a kormány által tavasszal életre hívott Nyugdíj és Idősügyi vezetője kijelentette: "csodálkoznék rajta, ha a szakmai érvek dominálnának" a választási kampányban a nyugdíjügyben. A kerekasztal a nyugdíjrendszer előtt álló kihívásokra adható válaszok kidolgozásával intenzíven foglalkozik a következő hónapokban. Holtzer a munka dandárjának elvégzése előtt úgy látja, "csak átmeneti csönd van" a nyugdíjrendszer témakörében a parlamenti pártok között. Õ tehát nem osztja Kiss Péter kancelláriaminiszter optimizmusát, aki szerint most úgy tűnik, hogy a szakmai mellett politikai konszenzus is körvonalazódik a nyugdíjreform irányait illetően. A kerekasztal vezetője azonban elismerte: szakmai konszenzus van a nyugdíjkorhatár emelésében, amely segíthet számos aktív korút a munkaerőpiacon tartani. Jelezte: egy olyan rendszer részletes számításait is el fogják végezni, amelyben a nyugdíjkorhatár szerepe minimálisra csökken

. Ezt azzal magyarázta: "mindenki elmehet, amikor akar nyugdíjba, de világosan látni fogja, hogy ennek milyen következményei vannak" (azaz mekkora ellátást kap, ha pl. 50, illetve mekkorát, ha csak 70 évesen megy nyugdíjba.) Holtzer úgy látja: szakmai konszenzus kezd kialakulni arról, hogy előbb-utóbb szükség van Magyarországon egy nyugdíjpolitikai intézményre, amely lényegében megvédené a nyugdíjrendszert az elsősorban politikai célú felelőtlen ígérgetésektől és tájékoztatná a közvéleményt a nyugdíjrendszert érintő javaslatok hatásairól. Leszögezte: "addig, amíg nem lesz adóreform Magyarországon, addig nyugdíjreform sem lesz", mellyel utalt rá, hogy nem lehet elkülönülten kezelni a nyugdíjügyet.

Ezzel egyet értett a konferencián szintén előadást tartó Bokros Lajos is. Véleménye szerint a nyugdíjrendszer alapproblémája nem a toldozgatással felérő lépésekkel oldható meg, hanem "a rendszerhez ezer szállal kapcsolódó" egyéb kérdésekben (pl. oktatás, munkaerőpiac, adórendszer, versenyképesség) való előrelépéssel. A Közép-Európai Egyetem (CEU) vezérigazgatója is felhívta a figyelmet: "a nyugdíjrendszert ki kell venni a politikai osztály homokozójából". Bokros szükségesnek tartja annak átgondolását, hogy "mennyire üdvözítő megoldás a jövő számára ez a többpilléres nyugdíjrendszer", illetve milyen szerepet szánunk az első (azaz az állami) pillérnek. A volt pénzügyminiszter szerint ez utóbbi pillérnek is olyan pénzügyi stabilitással kellene rendelkeznie, mint amit a második pillértől elvárnak.

Bokros szerint a nyugdíjreform témakörében azon kemény kérdésekre is választ kell találni, hogy mit csinálunk azokkal, akik eddig nem fizettek járulékot (potyautasok), kapjon-e mindenki alapnyugdíjat (nulladik pillér). Véleménye szerint nem, mert ez szociális kérdés. Szavai szerint ki kell végre mondani: "aki nem fizet be, az nem kap nyugdíjat", ez lesz megítélése szerint ugyanis az ösztönzőerő az embereknek (illetve a munkáltatójuknak) arra, hogy rendesen fizessék a járulékokat.

A konferenciáról szóló további cikkeink:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2007.10.04 12:27
Heteken belül jönnek az új nyugdíjlépések a kormánytól

2007.10.04 13:37
Hogyan alakítaná át a Fidesz a nyugdíjrendszert? - 10 javaslat Varga Mihálytól

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18