7 °C Budapest

Jelentőségét veszti Magyarországon a nyugdíjkorhatár?

Pénzcentrum
2007. október 5. 05:55

Jövő tavasz-nyárra készen állnak majd azok a hatásvizsgálatok, amelyek azt mutatják be, hogy ha a magyar nyugdíjrendszerben különböző irányokban alapvető változtatások lesznek, akkor hosszú távon mire lehet számítani. "Ezt követően a pártok (saját értékrendjüknek megfelelő) nyugdíjprogrammal tudnak versenyezni, ilyen ma nincs Magyarországon" - vázolta a 2010-es parlamenti választások kampányának egyik lehetséges fő kérdéskörét Holtzer Péter egy tegnapi nyugdíjkonferencián. A magyar valóságra tekintettel azonban a kormány által tavasszal életre hívott Nyugdíj és Idősügyi vezetője kijelentette: "csodálkoznék rajta, ha a szakmai érvek dominálnának" a választási kampányban a nyugdíjügyben. A kerekasztal a nyugdíjrendszer előtt álló kihívásokra adható válaszok kidolgozásával intenzíven foglalkozik a következő hónapokban. Holtzer a munka dandárjának elvégzése előtt úgy látja, "csak átmeneti csönd van" a nyugdíjrendszer témakörében a parlamenti pártok között. Õ tehát nem osztja Kiss Péter kancelláriaminiszter optimizmusát, aki szerint most úgy tűnik, hogy a szakmai mellett politikai konszenzus is körvonalazódik a nyugdíjreform irányait illetően. A kerekasztal vezetője azonban elismerte: szakmai konszenzus van a nyugdíjkorhatár emelésében, amely segíthet számos aktív korút a munkaerőpiacon tartani. Jelezte: egy olyan rendszer részletes számításait is el fogják végezni, amelyben a nyugdíjkorhatár szerepe minimálisra csökken

. Ezt azzal magyarázta: "mindenki elmehet, amikor akar nyugdíjba, de világosan látni fogja, hogy ennek milyen következményei vannak" (azaz mekkora ellátást kap, ha pl. 50, illetve mekkorát, ha csak 70 évesen megy nyugdíjba.) Holtzer úgy látja: szakmai konszenzus kezd kialakulni arról, hogy előbb-utóbb szükség van Magyarországon egy nyugdíjpolitikai intézményre, amely lényegében megvédené a nyugdíjrendszert az elsősorban politikai célú felelőtlen ígérgetésektől és tájékoztatná a közvéleményt a nyugdíjrendszert érintő javaslatok hatásairól. Leszögezte: "addig, amíg nem lesz adóreform Magyarországon, addig nyugdíjreform sem lesz", mellyel utalt rá, hogy nem lehet elkülönülten kezelni a nyugdíjügyet.

Ezzel egyet értett a konferencián szintén előadást tartó Bokros Lajos is. Véleménye szerint a nyugdíjrendszer alapproblémája nem a toldozgatással felérő lépésekkel oldható meg, hanem "a rendszerhez ezer szállal kapcsolódó" egyéb kérdésekben (pl. oktatás, munkaerőpiac, adórendszer, versenyképesség) való előrelépéssel. A Közép-Európai Egyetem (CEU) vezérigazgatója is felhívta a figyelmet: "a nyugdíjrendszert ki kell venni a politikai osztály homokozójából". Bokros szükségesnek tartja annak átgondolását, hogy "mennyire üdvözítő megoldás a jövő számára ez a többpilléres nyugdíjrendszer", illetve milyen szerepet szánunk az első (azaz az állami) pillérnek. A volt pénzügyminiszter szerint ez utóbbi pillérnek is olyan pénzügyi stabilitással kellene rendelkeznie, mint amit a második pillértől elvárnak.

Bokros szerint a nyugdíjreform témakörében azon kemény kérdésekre is választ kell találni, hogy mit csinálunk azokkal, akik eddig nem fizettek járulékot (potyautasok), kapjon-e mindenki alapnyugdíjat (nulladik pillér). Véleménye szerint nem, mert ez szociális kérdés. Szavai szerint ki kell végre mondani: "aki nem fizet be, az nem kap nyugdíjat", ez lesz megítélése szerint ugyanis az ösztönzőerő az embereknek (illetve a munkáltatójuknak) arra, hogy rendesen fizessék a járulékokat.

A konferenciáról szóló további cikkeink:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2007.10.04 12:27
Heteken belül jönnek az új nyugdíjlépések a kormánytól

2007.10.04 13:37
Hogyan alakítaná át a Fidesz a nyugdíjrendszert? - 10 javaslat Varga Mihálytól

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm