Jelentőségét veszti Magyarországon a nyugdíjkorhatár?

Pénzcentrum
2007. október 5. 05:55

Jövő tavasz-nyárra készen állnak majd azok a hatásvizsgálatok, amelyek azt mutatják be, hogy ha a magyar nyugdíjrendszerben különböző irányokban alapvető változtatások lesznek, akkor hosszú távon mire lehet számítani. "Ezt követően a pártok (saját értékrendjüknek megfelelő) nyugdíjprogrammal tudnak versenyezni, ilyen ma nincs Magyarországon" - vázolta a 2010-es parlamenti választások kampányának egyik lehetséges fő kérdéskörét Holtzer Péter egy tegnapi nyugdíjkonferencián. A magyar valóságra tekintettel azonban a kormány által tavasszal életre hívott Nyugdíj és Idősügyi vezetője kijelentette: "csodálkoznék rajta, ha a szakmai érvek dominálnának" a választási kampányban a nyugdíjügyben. A kerekasztal a nyugdíjrendszer előtt álló kihívásokra adható válaszok kidolgozásával intenzíven foglalkozik a következő hónapokban. Holtzer a munka dandárjának elvégzése előtt úgy látja, "csak átmeneti csönd van" a nyugdíjrendszer témakörében a parlamenti pártok között. Õ tehát nem osztja Kiss Péter kancelláriaminiszter optimizmusát, aki szerint most úgy tűnik, hogy a szakmai mellett politikai konszenzus is körvonalazódik a nyugdíjreform irányait illetően. A kerekasztal vezetője azonban elismerte: szakmai konszenzus van a nyugdíjkorhatár emelésében, amely segíthet számos aktív korút a munkaerőpiacon tartani. Jelezte: egy olyan rendszer részletes számításait is el fogják végezni, amelyben a nyugdíjkorhatár szerepe minimálisra csökken

. Ezt azzal magyarázta: "mindenki elmehet, amikor akar nyugdíjba, de világosan látni fogja, hogy ennek milyen következményei vannak" (azaz mekkora ellátást kap, ha pl. 50, illetve mekkorát, ha csak 70 évesen megy nyugdíjba.) Holtzer úgy látja: szakmai konszenzus kezd kialakulni arról, hogy előbb-utóbb szükség van Magyarországon egy nyugdíjpolitikai intézményre, amely lényegében megvédené a nyugdíjrendszert az elsősorban politikai célú felelőtlen ígérgetésektől és tájékoztatná a közvéleményt a nyugdíjrendszert érintő javaslatok hatásairól. Leszögezte: "addig, amíg nem lesz adóreform Magyarországon, addig nyugdíjreform sem lesz", mellyel utalt rá, hogy nem lehet elkülönülten kezelni a nyugdíjügyet.

Ezzel egyet értett a konferencián szintén előadást tartó Bokros Lajos is. Véleménye szerint a nyugdíjrendszer alapproblémája nem a toldozgatással felérő lépésekkel oldható meg, hanem "a rendszerhez ezer szállal kapcsolódó" egyéb kérdésekben (pl. oktatás, munkaerőpiac, adórendszer, versenyképesség) való előrelépéssel. A Közép-Európai Egyetem (CEU) vezérigazgatója is felhívta a figyelmet: "a nyugdíjrendszert ki kell venni a politikai osztály homokozójából". Bokros szükségesnek tartja annak átgondolását, hogy "mennyire üdvözítő megoldás a jövő számára ez a többpilléres nyugdíjrendszer", illetve milyen szerepet szánunk az első (azaz az állami) pillérnek. A volt pénzügyminiszter szerint ez utóbbi pillérnek is olyan pénzügyi stabilitással kellene rendelkeznie, mint amit a második pillértől elvárnak.

Bokros szerint a nyugdíjreform témakörében azon kemény kérdésekre is választ kell találni, hogy mit csinálunk azokkal, akik eddig nem fizettek járulékot (potyautasok), kapjon-e mindenki alapnyugdíjat (nulladik pillér). Véleménye szerint nem, mert ez szociális kérdés. Szavai szerint ki kell végre mondani: "aki nem fizet be, az nem kap nyugdíjat", ez lesz megítélése szerint ugyanis az ösztönzőerő az embereknek (illetve a munkáltatójuknak) arra, hogy rendesen fizessék a járulékokat.

A konferenciáról szóló további cikkeink:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2007.10.04 12:27
Heteken belül jönnek az új nyugdíjlépések a kormánytól

2007.10.04 13:37
Hogyan alakítaná át a Fidesz a nyugdíjrendszert? - 10 javaslat Varga Mihálytól

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?