Jelentőségét veszti Magyarországon a nyugdíjkorhatár?

Pénzcentrum
2007. október 5. 05:55

Jövő tavasz-nyárra készen állnak majd azok a hatásvizsgálatok, amelyek azt mutatják be, hogy ha a magyar nyugdíjrendszerben különböző irányokban alapvető változtatások lesznek, akkor hosszú távon mire lehet számítani. "Ezt követően a pártok (saját értékrendjüknek megfelelő) nyugdíjprogrammal tudnak versenyezni, ilyen ma nincs Magyarországon" - vázolta a 2010-es parlamenti választások kampányának egyik lehetséges fő kérdéskörét Holtzer Péter egy tegnapi nyugdíjkonferencián. A magyar valóságra tekintettel azonban a kormány által tavasszal életre hívott Nyugdíj és Idősügyi vezetője kijelentette: "csodálkoznék rajta, ha a szakmai érvek dominálnának" a választási kampányban a nyugdíjügyben. A kerekasztal a nyugdíjrendszer előtt álló kihívásokra adható válaszok kidolgozásával intenzíven foglalkozik a következő hónapokban. Holtzer a munka dandárjának elvégzése előtt úgy látja, "csak átmeneti csönd van" a nyugdíjrendszer témakörében a parlamenti pártok között. Õ tehát nem osztja Kiss Péter kancelláriaminiszter optimizmusát, aki szerint most úgy tűnik, hogy a szakmai mellett politikai konszenzus is körvonalazódik a nyugdíjreform irányait illetően. A kerekasztal vezetője azonban elismerte: szakmai konszenzus van a nyugdíjkorhatár emelésében, amely segíthet számos aktív korút a munkaerőpiacon tartani. Jelezte: egy olyan rendszer részletes számításait is el fogják végezni, amelyben a nyugdíjkorhatár szerepe minimálisra csökken

. Ezt azzal magyarázta: "mindenki elmehet, amikor akar nyugdíjba, de világosan látni fogja, hogy ennek milyen következményei vannak" (azaz mekkora ellátást kap, ha pl. 50, illetve mekkorát, ha csak 70 évesen megy nyugdíjba.) Holtzer úgy látja: szakmai konszenzus kezd kialakulni arról, hogy előbb-utóbb szükség van Magyarországon egy nyugdíjpolitikai intézményre, amely lényegében megvédené a nyugdíjrendszert az elsősorban politikai célú felelőtlen ígérgetésektől és tájékoztatná a közvéleményt a nyugdíjrendszert érintő javaslatok hatásairól. Leszögezte: "addig, amíg nem lesz adóreform Magyarországon, addig nyugdíjreform sem lesz", mellyel utalt rá, hogy nem lehet elkülönülten kezelni a nyugdíjügyet.

Ezzel egyet értett a konferencián szintén előadást tartó Bokros Lajos is. Véleménye szerint a nyugdíjrendszer alapproblémája nem a toldozgatással felérő lépésekkel oldható meg, hanem "a rendszerhez ezer szállal kapcsolódó" egyéb kérdésekben (pl. oktatás, munkaerőpiac, adórendszer, versenyképesség) való előrelépéssel. A Közép-Európai Egyetem (CEU) vezérigazgatója is felhívta a figyelmet: "a nyugdíjrendszert ki kell venni a politikai osztály homokozójából". Bokros szükségesnek tartja annak átgondolását, hogy "mennyire üdvözítő megoldás a jövő számára ez a többpilléres nyugdíjrendszer", illetve milyen szerepet szánunk az első (azaz az állami) pillérnek. A volt pénzügyminiszter szerint ez utóbbi pillérnek is olyan pénzügyi stabilitással kellene rendelkeznie, mint amit a második pillértől elvárnak.

Bokros szerint a nyugdíjreform témakörében azon kemény kérdésekre is választ kell találni, hogy mit csinálunk azokkal, akik eddig nem fizettek járulékot (potyautasok), kapjon-e mindenki alapnyugdíjat (nulladik pillér). Véleménye szerint nem, mert ez szociális kérdés. Szavai szerint ki kell végre mondani: "aki nem fizet be, az nem kap nyugdíjat", ez lesz megítélése szerint ugyanis az ösztönzőerő az embereknek (illetve a munkáltatójuknak) arra, hogy rendesen fizessék a járulékokat.

A konferenciáról szóló további cikkeink:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2007.10.04 12:27
Heteken belül jönnek az új nyugdíjlépések a kormánytól

2007.10.04 13:37
Hogyan alakítaná át a Fidesz a nyugdíjrendszert? - 10 javaslat Varga Mihálytól

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. május 27. 11:47
Többszörös paradoxon nehezíti az öngondoskodás előretörését: az infláció épp felemészti a megtakarít...
Összkép  |  2023. május 26. 23:41
Kolozsvár Európa egyik leggyorsabban fejlődő városa, 2026-ra készül el a város metrójának első szaka...
Kasza Elliott-tal  |  2023. május 26. 19:46
Tegnap a részvény-visszavásárlási aukción eladtam az összes Telekom részvényemet. 2017-ben vettem az...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17