27 °C Budapest

Mikor az APEH jön a diákhitelért...

Pénzcentrum
2007. szeptember 17. 09:15

A hatályos hazai joggyakorlat szerint, ha tanulmányai befejezése után a diákhitel kötelezettje nem fizeti vissza tartozását, akkor az adózás rendjéről szóló törvény szerint közadó módjára behajtható rajta. Ez azt jelenti, hogy az adóhatóság az illető folyószámlájáról leemelheti a pénzt; ha ez nem vezet eredményre, akkor foglalhat - írja a Magyar Hírlap.

Alkotmányjogászok szerint azonban közadóként csak azt a fizetési kötelezettséget lehet behajtani, amelyet az állam hatósági jogkörben állapított meg. "Az állam magánjogi tevékenységből eredő mulasztást nem orvosolhat hatósági jogosítvánnyal. Ez a közhatalmi jogosítványokkal történő visszaélésnek minősül, és alkotmánysértő" - mondta Bonavent Pál alkotmányjogász.

A bankoknak nincsenek hatósági jogosítványaik, márpedig a Diákhitel Központ Zrt. száz százalékban az állam tulajdonában lévő pénzintézet, amely pénzügyi szolgáltatásokat nyújt, és azért kamatot számít fel. Az alkotmányjogász szerint ez szintén jogsértő, és a szabályozás a vagyonegyenlőséget is sérti. Az állami és a magánvagyon ugyanis egyenlő, és alkotmányos alapelvet sért, ha az állam a sajátját közadó módjára is behajthatja, a bank viszont ezt nem teheti meg.

Az adatok azonban azt jelzik, hogy nem elméleti problémáról és nem csupán jogi anomáliáról van szó. Eddig háromezer diák nem fizette vissza a diákhitelt. Jobbára csupán az adóhatóság méltányosságán és nem a jogegyenlőségen múlik a hitel visszafizetésének elmaradása miatti behajtás, ez egy összegben válik esedékessé, ha a Diákhitel Központ az ügyet átadja az adóhatóságnak.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?