Mikor az APEH jön a diákhitelért...

Pénzcentrum
2007. szeptember 17. 09:15

A hatályos hazai joggyakorlat szerint, ha tanulmányai befejezése után a diákhitel kötelezettje nem fizeti vissza tartozását, akkor az adózás rendjéről szóló törvény szerint közadó módjára behajtható rajta. Ez azt jelenti, hogy az adóhatóság az illető folyószámlájáról leemelheti a pénzt; ha ez nem vezet eredményre, akkor foglalhat - írja a Magyar Hírlap.

Alkotmányjogászok szerint azonban közadóként csak azt a fizetési kötelezettséget lehet behajtani, amelyet az állam hatósági jogkörben állapított meg. "Az állam magánjogi tevékenységből eredő mulasztást nem orvosolhat hatósági jogosítvánnyal. Ez a közhatalmi jogosítványokkal történő visszaélésnek minősül, és alkotmánysértő" - mondta Bonavent Pál alkotmányjogász.

A bankoknak nincsenek hatósági jogosítványaik, márpedig a Diákhitel Központ Zrt. száz százalékban az állam tulajdonában lévő pénzintézet, amely pénzügyi szolgáltatásokat nyújt, és azért kamatot számít fel. Az alkotmányjogász szerint ez szintén jogsértő, és a szabályozás a vagyonegyenlőséget is sérti. Az állami és a magánvagyon ugyanis egyenlő, és alkotmányos alapelvet sért, ha az állam a sajátját közadó módjára is behajthatja, a bank viszont ezt nem teheti meg.

Az adatok azonban azt jelzik, hogy nem elméleti problémáról és nem csupán jogi anomáliáról van szó. Eddig háromezer diák nem fizette vissza a diákhitelt. Jobbára csupán az adóhatóság méltányosságán és nem a jogegyenlőségen múlik a hitel visszafizetésének elmaradása miatti behajtás, ez egy összegben válik esedékessé, ha a Diákhitel Központ az ügyet átadja az adóhatóságnak.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM