2 °C Budapest

Csökkentenéd a hitelkártyád kamatait? Íme, itt a megoldás...

Pénzcentrum
2007. szeptember 17. 05:55

Miből áll az Egyből Kölcsön? Ha több hetes utánajárás és három szakértő véleménye után sikerült végre meghoznod a nagy döntést, és letetted a voksod a plazma vagy az LCD TV mellett, akkor jöhet a következő nagy csata, a finanszírozás kérdése. A legjobb persze a saját forrás, de elképzelhető, hogy áruhitel felvételére vagy a hitelkártya használatára szorulsz. A döntés persze költséges, több szempontból is...

Nagy értékű elektronikai vagy bármilyen egyéb termék hitelkártyával való megvásárlása ugyanis csakis abban az esetben tanácsos, ha a számítunk arra, hogy még a kamatmentes perióduson belül meglesz az adósság kifizetéséhez szükséges pénz. Ennek hiányában ugyanis mindenképpen hónapokra eladósítjuk magunkat, az áru- és személyi hiteleknél drágább konstrukcióban.

Persze egyszerű megoldás lenne személyi kölcsönt felvenni, ekkor azonban lemondunk a gyors cselekvés adta szabadságról. Áruhitel esetén sok esetben még a finanszírozó megválasztásáról is le kell mondanunk, ha az adott akció keretében az adott üzletben szeretnénk vásárolni. Nem is szólva a hiteligénylés időigényességéről.

Nem szabad elfeledkeznünk azonban arról, hogy egy valóban 0 százalékos áruhitellel járunk a legjobban, ha teljesíteni tudjuk a szerződésben foglalt feltételeket. Az áruhitelpiac lassan egyharmadát adják az ingyen hitelek, melyeknél általában egy hitelkártyával is meglepik a kedves vevőt. S bár továbbra is léteznek trükkös konstrukciók, azok számra, a verseny következtében, egyre csökkenőben van.

A Citibank megalkotta e kettőnek az ötvözetét, több módozatban is, melyek a Könnyített Törlesztés, az Egyből Kölcsön, illetve az Egyből Kölcsön Plusz elnevezést viselik. Mindhárom termék a jövedelemalapú Citibank hitelkártyához kapcsolódik, kiegészítő szolgáltatásként. A következőkben annak nézünk utána, hogy mennyire jelenthetnek releváns alternatívát ezek a termékek a feltételeket, és persze az árakat tekintve.

Az idő pénz, itt ezzel spórolhatsz!

A termékek legnagyobb előnyét a hitelbírálattal eltöltött idő megspórolása adja. Mivel a Citibank hitelkártya igénylésekor az ügyfél már átesett egy hitelvizsgálaton, a bank ez alapján, általában a hitelkeret erejéig, biztosítja számára a Könnyített Törlesztés, illetve az Egyből Kölcsön termékek igénybevételét.

Nincs szükség újabb hitelkérelemre, egyszerűen csak fel kell hívni az ügyfélszolgálatot, és a bank ígérete szerint 5 percen belül hozzájuthatunk a hitelkeretünk egy részéhez, amelyre a későbbiekben a hitelkártyás adósság esetében jellemzőnél alacsonyabb kamatot kell fizetnünk. A bank ezért a szolgáltatásért külön díjat nem számol fel.

A konstrukció keretében lehívott összegek azonban olyan szempontból készpénzfelvételnek minősülnek, hogy vonatkozik rájuk a felvett összeg korlátja, vagyis Egyből Kölcsönt csakis a hitelkeretünk feléig igényelhetünk. Ha a meghatározott keretünk 200 ezer forint, akkor 100 ezer forintig.

Az Egyből Kölcsön esetében a bank a kívánt összeget egy az ügyfél által megadott számlára utalja át, mellyel a későbbiekben akaratunk szerint szabadon rendelkezhetünk. Míg a Könnyített Törlesztés a nagy értékű vásárlások esetében biztosítja azt a lehetőséget, hogy a vásárlásnál elköltött összeget elkülönülten, más törlesztési mód és kamatfeltétel mellett törlesszük.

"Nem személyi kölcsön, hitelkártya..."

A bank diszpécsere kérdésünkre elmondta, hogy a konstrukció nem személyi kölcsön, bár a havi egyenlő részletekben való törlesztés sokakat megtéveszthet. Csupán arról van szó, hogy a bank a hitelkeret egy általunk kívánt részét elkülöníti, amelyet más feltételek mellett kezel.

Ez jelenti a konstrukció egyik hátrányát, vagyis, hogy az ily módon igényelt összeggel a hitelkeret nem nő tovább, illetve visszafizetés után sem válik a hitelkeret részévé. Ez alól egyetlen kivétel van, az Egyből Kölcsön Plusz, ahol a hitelkártyás ügyfél minimum 100 ezer, maximum 3 millió forintot igényelhet pluszban. (Az Egyből Kölcsön esetében csak a minimumot határozták meg, 50 ezer forintban.)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az igényelhető összeg nagyságrendjéből is látszik, hogy a szolgáltatás a prémium szegmens számára szól, ezt támasztja alá az is, hogy a Citibank meghívásos alapon ajánlja fel azt bizonyos ügyfeleknek, néhány hónapos kártyahasználat után. Az Egyből Kölcsön Plusz esetében jellemző kamatok némileg alacsonyabbak a másik két konstrukció esetében érvényesnél.

Inkább a hitelkártya? Tízezrekbe kerül a rossz döntés

Minimális törlesztés: kicsit más mint gondolnád

A Citibank jövedelemalapú hitelkártyái esetében a minimális törlesztés 2,8 százalék, de legalább 2 ezer forint. Ez azonban nem tartalmazza a kamatot, melynek pontos nagyságáról az alábbi táblázatban található bővebb információ.


Egyből Kölcsön esetében a törlesztési minimum olyan módon módosul, hogy a hagyományos hitelkártya-tartozás esetében megfizetendő összeg kiegészül az Egyből Kölcsön havi törlesztőrészletével, illetve az egyéb büntető tételekkel, amennyiben késedelmesen fizettük vagy túlléptük a számunkra meghatározott hitelkeretet.

Drágább mint a személyi hitel? Még ez sem igaz mindig

A következőkben annak járunk utána, hogy mennyiben jelent versenyképes alternatívát a piacon lévő személyi kölcsön konstrukciókkal szemben az Egyből Kölcsön, illetve a Könnyített Törlesztés. Illetve megpróbáljunk összegekben kifejezni azt, hogy mennyivel járunk jobban, ha a sima hitelkártyás költés helyett a Citibank alternatív szolgáltatását választjuk.

Az alábbi táblázatban a kis összegekre vonatkozó hitelkérelmek befogadását is vállaló bankok által adott ajánlatot vetettük össze a Citibanktól kaphatóval. Látható, hogy 100 ezer forintos hitelösszeg és 12 hónapos futamidő esetében a Citibank ajánlata jobbnak bizonyult, amely főként az OTP Bank hitele esetében felmerülő hitelkeret-beállítási díjnak "köszönhető".

Az Egyből Kölcsön azonban a százezer forintnál nagyobb összeg esetében is versenyképesnek mondható, bár a törlesztőrészletek meghaladják az egyéb konstrukciók esetében jellemző mértéket.


Ha az Egyből Kölcsönt nem személyi kölcsönökkel, hanem a Citibank által ajánlott jövedelemalapú hitelkártyával hasonlítjuk össze, akkor arra a megdöbbentő eredményre jutunk, hogy amennyiben a kiválasztott TV készüléket hitelkártyával vesszünk meg és minden hónapban csak a minimális összeget törlesztjük, a futamidő 48 hónapra nyúlik, a kifizetett kamat pedig 71 ezer forintra rúg.


Az alternatív konstrukció igénybevétele ebben az esetben több mint 50 ezer forintos megtakarítást jelent, persze ehhez vállalnunk kell a minimálisnál jóval magasabb törlesztőrészleteket.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Citibank kiegészítő szolgáltatásai releváns alternatívát nyújtanak a kisösszegű személyi kölcsönök esetében a hagyományos konstrukciókkal szemben. Áruhitelek ellenében azonban csakis abban az esetben lehet esélyük a győzelemre, ha az ügyfelek nem akarják vagy valamilyen oknál fogva nem tudják kihasználni a 0 százalékos konstrukciók által nyújtott előnyöket.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem